Ukraina begynner å bruke kontroversielle Clearview AIs ansiktsgjenkjenning til å identifisere-russere

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 51 Second

Ukrainas forsvarsdepartement begynte på lørdag å bruke Clearview AIs ansiktsgjenkjenningsteknologi, sa selskapets administrerende direktør etter at det amerikanske selskapet tilbød å avdekke russiske overfallsmenn, bekjempe feilinformasjon og identifisere de døde.

Ukraina mottar gratis tilgang til Clearview AIs kraftige søkemotor for ansikter, som lar myndighetene potensielt sjekke personer av interesse ved sjekkpunkter, blant annet, la Lee Wolosky til, en rådgiver for Clearview og tidligere diplomat under USAs presidenter Barack Obama og Joe Biden.

Planene begynte å manifestere seg etter at Russland invaderte Ukraina og Clearviews administrerende direktør Hoan Ton-That sendte et brev til Kiev som tilbyr assistanse, ifølge en kopi sett og delt av Reuters.

Clearview sa at de ikke hadde tilbudt teknologien til Russland, som kaller handlingene i Ukraina for en “spesiell operasjon”.

Ukrainas forsvarsdepartement svarte ikke på forespørsler om kommentarer.

2 milliarder bilder fra russiske sosiale medier

Tidligere sa en talsperson for Ukrainas departement for digital transformasjon at de vurderer tilbud fra USA-baserte kunstig intelligens (AI) fra selskaper som Clearview.

Mange vestlige virksomheter har lovet å hjelpe Ukraina ved å tilby internettmaskinvare, cybersikkerhetsverktøy og annen støtte.

Clearview-gründeren sa at selskapet hans hadde mer enn 2 milliarder bilder fra den russiske sosiale medietjenesten VK(russiske Facebook) til disposisjon, av en database på over 10 milliarder bilder totalt.

Den databasen kan hjelpe Ukraina å identifisere de døde lettere enn å prøve å matche fingeravtrykk og fungerer selv om det er ansiktsskader, skrev Ton-That.

Forskning for det amerikanske energidepartementet fant at nedbrytning reduserte teknologiens effektivitet, mens en artikkel fra en konferanse i 2021 viste lovende resultater.

Ton-Thats brev sa også at Clearviews teknologi kan brukes til å gjenforene flyktninger som er skilt fra familiene deres, identifisere russiske operatører og hjelpe regjeringen med å avkrefte falske sosiale medier-innlegg relatert til krigen.

Det nøyaktige formålet som Ukrainas forsvarsdepartement bruker teknologien til er uklart, sa Ton-That.

Andre deler av Ukrainas regjering forventes å distribuere Clearview i løpet av de kommende dagene, sa han og Wolosky.

VK-bildene gjør Clearviews datasett mer omfattende enn PimEyes, en offentlig tilgjengelig bildesøkemotor som folk har brukt for å identifisere individer i krigsbilder, sa Wolosky.

Ikke uten kontrovers

VK svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar; Det amerikanske sosiale medieselskapet Facebook, nå Meta Platforms Inc, hadde krevd Clearview om å slutte å ta dataene deres.

9. mars bøtelagt Italias databeskyttelsesbyrå Clearview AI med 20 millioner euro for brudd på EUs personvernlovgivning, og beordret den til å slette alle data den har om italienske borgere og forby den fra å behandle deres biometriske data.

I en uttalelse sa garantisten for beskyttelse av personopplysninger (GPDP) at Clearview hadde “operert ulovlig, uten tilstrekkelig juridisk grunnlag” italienernes biometriske data, og la til at selskapets arbeid “krenker friheten til de registrerte, inkludert beskyttelsen om konfidensialitet og retten til ikke å bli diskriminert».

Ansiktsgjenkjenning kan også feilidentifisere folk ved sjekkpunkter og i kamp, sa minst en kritiker.

Et misforhold kan føre til sivile dødsfall, akkurat som urettferdige arrestasjoner har oppstått ved bruk av politiet, sa Albert Fox Cahn, administrerende direktør for Surveillance Technology Oversight Project i New York.

“Vi kommer til å se velment teknologi slå tilbake og skade de menneskene den skal hjelpe,” sa han.

Clearview står overfor søksmål

Ton-That sa at Clearview aldri skulle brukes som den eneste kilden til identifikasjon og at han ikke ville at teknologien skulle brukes i strid med Genève-konvensjonene, som skapte juridiske standarder for humanitær behandling under krigen.

Som andre brukere mottar de i Ukraina opplæring og må legge inn et saksnummer og årsak til et søk før forespørsler, sa han.

Clearview, som primært selger til amerikansk rettshåndhevelse, kjemper mot søksmål i USA som anklager det for å krenke personvernrettigheter ved å ta bilder fra nettet.

Clearview hevder at datainnsamlingen ligner på hvordan Google-søk fungerer. Likevel har flere land, inkludert Storbritannia og Australia, vurdert praksisen som ulovlig.

Cahn beskrev identifiseringen av den avdøde som sannsynligvis den minst farlige måten å distribuere teknologien i krig, men han sa at “når du introduserer disse systemene og de tilhørende databasene til en krigssone, har du ingen kontroll over hvordan den vil bli brukt og misbrukt” .

Konflikten I Ukraina blir altså brukt til å innføre identifisering av et folkeslag, et verktøy selv Hitler hadde blitt misunnelig av, det er også påfallende hvor nærme slik teknologi er de mange teoriene vi ser på nett om en teknologisk fremtid hvor selskapene og eliten styrer samfunnet. En krig er det perfekte stedet å innføre bruk av mange av disse teknologiene som trengs i for eksempel et “Credit score” system i Europa lik det Kina allerede har. Er dette kanskje den store siste testen?

Les artikkelen direkte på Politikeren