60minutes

Er overvekt en hjernesykdom?

Blog
60minutes

Artikkelen er oversatt til norsk av Terje Pettersen med mye bruk av translate funksjoner.

Analyse av Dr. Joseph Mercola

I USA er 41,9% av voksne ansett som overvektige, med forekomst som øker betydelig de siste tiårene. Hva som driver denne offentlige helseepidemien, er den brennende spørsmålet, med et bredt spekter av faktorer, fra ultraprosesserte matvarer og linolsyre til miljøgifter, som trolig spiller en fremtredende rolle.

I en “60 Minutes” episode vertet av Lesley Stahl, ser vi imidlertid Pharma’s kontinuerlige innsats for å kategorisere fedme som en sykdom – en som trenger å behandles med legemidler.

Dr. Fatima Cody Stanford, en fedmelege ved Mass General Hospital og associate professor ved Harvard Medical School, fortalte Stahl at fedme er en hjernesykdom. “Hjernen forteller oss hvor mye vi skal spise og hvor mye vi skal lagre.”

Er fedme på grunn av hjernen din?

Stanford hevder at hjernen din har et visst vektpunkt som den opprettholder i kroppen din ved å kontrollere matinntaket og energilagringen. Det kan være en overlevelsesmekanisme som har utviklet seg for å hjelpe mennesker å holde på fett under perioder med begrenset mat.

“Min siste pasient jeg så … var en ung kvinne på 39 som sliter med alvorlig fedme. Hun trener fem til seks ganger i uken, jevnt. Hun spiser svært lite. Hjernen hennes forsvarer et visst vektpunkt,” sa Stanford til Stahl.

Kroniske stressorer kan, ifølge henne, føre til at vektpunktet ditt blir tilbakestilt til et høyere tall. “Oppretthold det vekt for eksempel i minst tre til seks måneder, og deretter kalibrerer du dette vektpunktet til et annet vektpunkt.” Stanford hevder også at den primære årsaken til fedme er genetikk.

“Det betyr at hvis du er født av foreldre som har fedme, har du en 50% til 85% sannsynlighet for å ha sykdommen selv med optimal kosthold, trening, søvnstyring og stresshåndtering.”

Stanfords troverdighet er svært tvilsom, da hun er rådgiver for selskaper som utvikler legemidler mot fedme, inkludert Novo Nordisk, produsenten av Wegovy.

Legemidler som blir presset for vekttap

Ett problem med å merke fedme som en hjernesykdom eller genetisk lidelse er at det åpner for behandling med medisiner. Til og med American Academy of Pediatrics ønsker, i stedet for å ta tak i årsakene til barns fedme, gi en fullstendig støtte til vektreduksjonsmedisiner og kirurgi for barn så unge som 12 og 13 år, henholdsvis.

Hentet fra deres oppdaterte veiledning om fedme hos barn:

“Det er ingen bevis for å støtte enten å vente eller unødvendig forsinkelse av passende behandling av barn med fedme,”. Istedenfor å gå til kilden av problemet, setter de tonen at tidlig og aggressiv behandling med legemidler og kirurgi er berettiget.

I “60 Minutes” intervjuet settes også tonen at behandling med legemidler er løsningen, det eneste problemet er en nasjonal mangel på visse medisiner, som Novo Nordisk sier har siden blitt rettet opp. Det er også mangel på forsikring dekning for noen legemidler for vekttap, inkludert Wegovy, som gis ved injeksjon en gang i uken og koster mer enn $ 1,300 per måned.

Stanford sa: “Hvis de som har midlene er i stand til å få dem, mens de som virkelig trenger dem ikke kan, skaper dette en større ulikhet, ikke sant? De som har og de som ikke har.

De fleste menneskene med fedme har rett og slett ikke råd til Wegovy og de fleste forsikringsselskapene nekter å dekke det, delvis fordi, som AHIP – helseforsikringsbransjens handelsforening – forklarte i en uttalelse, disse legemidlene ‘har ikke ennå blitt bevist å fungere godt for langvarig vektstyring og kan ha komplikasjoner og negative effekter på pasienter’.”

Wegovy, for eksempel, kan forårsake gastrointestinal bivirkninger, inkludert kvalme og oppkast, og har reist bekymringer for pankreatitt, bukspyttkjertelkreft og retinopatikomplikasjoner, inkludert blødning og blindhet.

Dette inkluderer ikke loven om uønskede konsekvenser ved å bruke et legemiddel som ikke på noen måte, form adresserer årsaken til sykdommen, og vil uunngåelig føre til andre komplikasjoner som ikke ble identifisert i de forsøkene som ble brukt for å godkjenne legemidlet.

Det er ingen magisk pille for fedme, men Rimonabant kom nær

Å fremme legemidler for vekttap som løsningen for fedme er kriminelt villedende og farlig, da det ikke finnes noen magisk pille for fedme. Det nærmeste jeg har sett til et effektivt legemiddel for fedme, er imidlertid Rimonabant, som blokkerer endocannabinoide reseptorer i hjernen, og for 15 år siden ble det markedsført som det nye “mirakel” legemiddelet for fedme.

Det virker, men forårsaker en økning i suicidalt depresjon, så det ble fjernet fra markedet – som illustrerer loven om uforutsette konsekvenser i hvert legemiddel jeg noen gang har sett for fedme. Likevel, det er mye å lære om hvorfor Rimonabant virket for vekttap. I min intervju med Tucker Goodrich om temaet linolsyre (LA), forklarte han:

“Det Alheim og Ramston observerte var at i 2006 ble det introdusert et legemiddel kalt Rimonabant, som var et anti-fedme legemiddel. Det var en slags mirakelmedisin. Jeg vil sitere dette eksakt fordi det er så viktig å forstå effektene dette legemidlet hadde på mennesker.

“Store randomiserte studier med Rimonabant har vist effekt i behandling av overvektige og fede individer med vekttap som var betydelig større enn en redusert kaloridiett alene.

I tillegg ble flere andre kardiomentale parametere forbedret i behandlingsgruppene, inkludert økt nivå av HDL, redusert triglyserider, redusert vektomkrets, forbedret insulin sensitivitet, redusert insulin nivåer. Og hos diabetespasienter, forbedringer i HBA1C.”

Dette papiret ble utgitt i 2007. Dessverre hadde Rimonabant en bivirkning som gjorde at folk ville drepe seg selv. Så det ble trukket tilbake fra markedet, og det drepte stort sett forskningen i flere år i det området.”

Hvorfor fungerte Rimonabant – og en tryggere løsning

Hvorfor fungerer Rimonabant for å adressere årsaken til fedme? Fordi det i stor grad er relatert til eksessiv inntak av LA, en omega-6 polyunsaturert fett, eller PUFA, som virker som et metabolsk gift når det konsumeres i for store mengder.

En av måtene LA øker vekt på er ved å stimulere endocannabinoidreseptorene. Dette gjør at man får “sult”, svært likt cannabis. Legemidlet blokkerer effektivt denne effekten, noe som fører til at folk mister vekt. Goodrich forklarte:

“Det Alheim gjorde i 2012 var å vise at mekanismen bak Rimonabant er å blokkere metabolismen av frøoljer til kjemikaliene i kroppen og endocannabinoidsystemet som forårsaker overspising. Min erfaring når jeg sluttet å spise frøoljer var at jeg glemte å spise karbohydrater.

Effekten av Rimonabant i disse musmodellene er å gjøre dem sultne etter karbohydrater og å stimulere dem til å spise søte matvarer og karbohydrater. Alle er kjent med denne effekten. Det kalles sulten. Og det er det du får etter at du røyker pot, fordi endocannabinoidsystemet er systemet som marijuana påvirker og kjemikaliet Rimonabant blokkerer, er din kropps homolog til THC i marijuana.

Så i essens har vi gitt oss selv en kronisk tilfelle av sulten, som blokkeres av dette dessverre veldig skadelige legemiddelet. Dette er så åpen og lukket en sak for årsak som du vil finne i medisinsk litteratur.

Vi har et menneskelig legemiddel som behandler dette, og som jeg akkurat har lest, det behandler alle disse forskjellige aspektene av denne sykdommen. Og det fungerer gjennom denne ene banen som vi har en tydelig demonstrasjon av i dyremodeller. I dette tilfellet er legemidlet helt meningsløst fordi den diettiske fiksen er velkjent og enkel.”

Soyabønneolje, høy i LA, driver overvekt

Soyabønneolje, som er rik på LA, er også knyttet til fedme. I 2015 fant en forskningsgruppe at soyabønneolje forårsaket fedme, insulinresistens, diabetes og fettlever hos mus. “Våre resultater indikerer at en diett høy i soyabønneolje er mer skadelig for metabolske helse enn en diett høy i fruktose eller kokosnøttolje,” skrev de i PLOS One, og konkluderte med: “Mens denne studien var i gang, publiserte to grupper papirer med resultater lik våre – nemlig at en høy fettdiett som er supplementert med oljer høy i LA fører til fedme og fettlever. Andre studier har også vist at diett LA kan forårsake fettlever hos mennesker og føre til hyperglykemi samt fedme hos mus.”

To år senere bekreftet de dette ved å vise at soyabønneolje som var modifisert til å være lav i LA, førte til mindre fedme og insulinresistens enn den umodifiserte soyabønneoljen. Interessant nok publiserte teamet i 2020 ytterligere forskning som viste at soyabønneolje.

Både den modifiserte og umodifiserte versjonen produserte genetiske endringer i hjernen til mus, inkludert uttalt effekt på hypothalamus, som regulerer metabolismen og stressresponsene.

I tilfelle av hjernendringene ble LA overraskende utelukket som årsak, men det identifiserer likevel enda en grunn til å unngå å konsumere soyaprodukter, inkludert soyabønneolje.

Eksessiv LA er den viktigste grunnen til at de fleste mennesker er overvektige

Samlet sett å konsumere for mye LA er den primære faktoren som driver den overvektige og fedmeepidemien. Den åpenbare løsningen? Radikalt begrens PUFA og LA for ikke å stimulere endocannabinoidreseptorene i utgangspunktet. PUFA hindrer også mitokondriefunksjonen i å redusere energiproduksjonen, sammen med å hindre skjoldbruskfunksjonen, så det er flere grunner til å skjære ned inntaket ditt, selv om du ikke er overvektig.

Eksempler på frøoljer som er rike på omega-6 PUFAs inkluderer soyabønne, bomullsfrø, solsikke, raps (canola), mais og saflor. Disse prosesserte frøoljene og vegetabilske oljene integreres i celle- og mitokondriemembranene dine, og når disse membranene er skadet, setter det scenen for alle slags helseproblemer. Med en halveringstid på 600 til 680 dager, 19 kan det ta år å fjerne dem fra kroppen din.

De blir også inkorporert i vev som hjertet og hjernen din. Et resultat av dette kan være hukommelsestap og økt risiko for Alzheimers sykdom. Spesielt Canolaolje kan være knyttet til Alzheimers sykdom.

Hvor mye linolsyre konsumerer du?

Ideelt sett bør du vurdere å redusere LA til under 7 gram per dag, som er nær det våre forfedre brukte å få før alle disse kroniske helseproblemer, inkludert overvekt, diabetes, hjertesykdom og kreft, ble vanlige. For å gjøre dette, må du unngå nesten alle ultraprosesserte matvarer, hurtigmat og restaurantmat, da nesten alle inneholder frøoljer.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å lage de fleste av maten din hjemme, slik at du vet hva du spiser. Det kan også være lurt å lese ingrediensene nøye på matvarene du kjøper, og unngå de som inneholder frøoljer som soyabønneolje, bomullsfrøolje, solsikkeolje, rapsolje (canola), mais og saflorolje.

Det er også viktig å øke inntaket av fett fra kilder som olivenolje, kokosolje, smør og ghee, som har lavere nivåer av LA og høyere nivåer av sunne fettsyrer.

Vær også oppmerksom på at siden dyr fôres med korn som har høyt nivå av linolensyre, er det også skjult i “sunne” matvarer som kylling og svinekjøtt, som gjør disse kjøtt produktene viktig å unngå.

Olivenolje er en annen helsematskilde som kan være en skjult kilde til linolensyre, da den ofte blandes med billigere frøoljer. Bruk i stedet tallow(animalsk fett fra gressforet dyr), ghee eller smør til å lage mat med. Ghee er bedre enn smør da det har en høyere røykepunkt.

Hvis du ikke er sikker på hvor mye LA du spiser, skriv matinntaket ditt inn i Cronometer – en gratis online ernæringstracker – og den vil gi deg totalt LA-inntak. Nøkkelen til nøyaktig oppføring er å nøye veie maten din med en digital kjøkkenvekt slik at du kan skrive inn vekten av maten din til nærmeste gram. Cronometer vil fortelle deg hvor mye omega-6 du får fra maten din ned til en 10. del av et gram, og du kan anta at 90% av dette er LA. Noe over 10 gram er sannsynligvis å forårsake problemer.

Tidspunktet for måltidene dine betyr også noe

Mange vil oppleve vektreduksjon som en “bivirkning” av å redusere inntaket av LA. Imidlertid er tidbegrenset spising (TRE) en annen enkel men kraftfull intervensjon for vektreduksjon. Våre forfedre hadde ikke tilgang til mat 24/7, så Vår genetikk er optimalisert for å ha mat med variable intervaller, ikke jevnlig med få timers mellomrom.

Når du spiser ofte og aldri går lenge uten mat, glemmer kroppen din hvordan den skal brenne fett som energikilde. TRE etterligner matvanene til våre forfedre og gjør kroppen tilbake til en mer naturlig tilstand som gir flere fordeler for metabolismen.

Hvis du er overvektig eller fedme, anbefaler jeg å begrense spisetiden til seks til åtte timer om dagen i stedet for den mer enn 12-timers vinduet de fleste bruker.

I en studie hadde personer som fulgte TRE signifikant redusert kroppsvekt og fettmasse, samtidig som de bevarte fettfri masse, sammen med forbedret blodtrykk, fastende glukose og kolesterolnivåer sammenliknet med de som fulgte en vanlig diett.

Ideelt sett, bør du stoppe å spise i flere timer før sengetid, og deretter starte å spise i midten til sent på morgenen etter du våkner. TRE, kombinert med å begrense inntaket av LA, vil hjelpe mange mennesker med å gå ned i vekt og vedlikeholde en sunn vekt, på en naturlig måte.

Når du har gjenopprettet din metabolske fleksibilitet, blir TRE unødvendig, selv om det fortsatt er lurt å ikke spise mer enn 12 timer om dagen, og å unngå mat i tre timer før sengetid, uansett vekt.