Sanksjoner mot Russland mot olje og gass kommer ikke til å løse krigen i Ukraina – flere europeiske land er enige

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 14 Second

Selv om mainstream-medier kan få det til å se slik ut, er ikke Ungarn og statsminister Orbán alene om å si at å innføre sanksjoner mot olje- og gassimport fra Russland kan gi alvorlig tilbakeslag. Her er en titt på begrunnelsen bak statsminister Orbáns holdning og hva andre EU-ledere har sagt om dette presserende temaet.

Siden de første dagene av krigen mellom Russland og Ukraina har Ungarn fulgt en klar, omfattende politikk angående konflikten, en som hviler på tre nøkkelpilarer.

For det første er det i Ungarns grunnleggende sikkerhetsinteresse å unngå å bli dratt inn i krigen. I Ungarns parlamentsvalg 3. april stemte et overveldende flertall av ungarerne for statsminister Orbáns forsiktige politikk om å gjøre alt som trengs for å holde Ungarn utenfor krigen, i motsetning til den potensielle opposisjonsledede regjeringen, hvis statsministerkandidat uttrykte sin intensjon. Å sende ungarske soldater og våpenforsendelser direkte til Ukraina. Samtidig forblir de en trofast NATO-alliert og vil støtte alle NATO-beslutninger.

For det andre, som statsminister Orbán har gjort klart ved utallige anledninger, ønsker Ungarn alle som flykter fra krigen i nabolandet velkommen, og de sender rekordmengder med humanitær hjelp til Ukraina, totalt mer enn HUF 17 milliarder så langt. Videre har Ungarn til dags dato gitt tak over hodet til nesten 600 000 flyktninger. (Les mer om deres humanitære innsats her.)

Den tredje komponenten i Ungarns politikk om krigen i Ukraina er at mens de stemte for en lang rekke sanksjoner mot Russland i EU og NATO, må de samtidig sørge for at ungarske familier ikke blir tvunget til å betale regningen for krigen. Tatt i betraktning at 65 prosent av Ungarns olje og 85 prosent av gassforsyningen kommer fra Russland, ville innføring av sanksjoner mot olje- og gassimport ramme ungarske familiers lommebøker hardt – så vel som hele den ungarske økonomien.

Som statsminister Orbán har sagt flere ganger, hvis slike sanksjoner trer i kraft, er det ikke et spørsmål om at «energiprisen øker med 3 eller 4 forint, men at den ungarske økonomien rett og slett vil stoppe opp fordi det ikke vil være noe olje i landet og heller ingen gass.

Det som er spesielt bekymringsfullt er at internasjonale mainstream-medier nylig har begynt å male et forvrengt, forenklet bilde av debatten rundt sanksjonene, et der Ungarn og statsminister Orbán blir fremstilt som de eneste som hindrer disse sanksjonene.

Dette bildet er imidlertid et skråstilt bilde, siden det fullstendig ser bort fra at flere EU-ledere også har talt opp mot ytterligere sanksjoner.

På en felles pressekonferanse forrige uke med Boris Johnson i London sa Tysklands forbundskansler Olaf Scholz at mens regjeringen hans jobber med å utvide bruken av fornybar energi, vil den tyske økonomien “trenge fossilt brensel i mange år fremover.” Uttalelsen hans støttes av det forbundsfinansminister Christian Lindner sa noen dager før: «Sanksjonene er allerede på et enestående høyt nivå, men de må slå et slag mot Putins regime og må ikke true stabiliteten i Tyskland».

I mellomtiden slo den østerrikske utenriksministeren en veldig lik tone og advarte om at «sanksjoner bør ramme russland målrettet og ikke som en bumerang som slår tilbake mot oss. Fordi det vil være tilfelle med sanksjoner mot gassforsyninger.” I følge den østerrikske kansleren Nehammer, “bør ikke sanksjoner straffe landene som pålegger dem mer enn de som de blir sanksjonert.”

Ikke engang statsminister Orbán kunne ha sagt det tydeligere.

Samtidig har lederne for flere stater i den sentraleuropeiske regionen, inkludert presidenten i Romania, den tsjekkiske statsministeren og Slovakias finansminister signalisert at olje- og gasssanksjoner ikke virker realistiske for øyeblikket.

Argumentet om at Ungarn er det eneste EU-medlemmet som oppfordrer til forsiktighet med energisanksjoner stemmer rett og slett ikke med virkeligheten.

Kilde: AboutHungary, oversatt av Politikeren fra engelsk til norsk..

https://abouthungary.hu/blog/sanctions-against-russia-on-oil-and-gas-are-not-going-to-solve-the-war-in-ukraine-several-european-countries-agree

Les artikkelen direkte på Politikeren