Noen ansatte har fått sparken etter krav om koronapass på jobben

Politikeren.com

Danmark

I slutten av november ble det innført krav om at private og offentlige arbeidsplasser kan kreve koronapass av sine ansatte.

Det har så langt kostet enkeltansatte jobbene. Det viser et utvalg som DR har gjennomført blant landets fem regioner, de største fagforeningene og de største private bedriftene.

I pedagogforbundet Bupl har to fått sparken fordi de ikke har vist gyldige coronapas.

Region Hovedstaden og Region Sjælland melder at de har hatt henholdsvis en oppsigelse og en utvisning på grunn av manglende koronapass.

Region Midtjylland har sendt fem til ti ansatte hjem uten lønn, da de ikke kunne fremvise gyldig koronapass, er meldingen til DR. Region Syddanmark har ett enkelttilfelle om hjemsendelse.

Fagforbundet Djøf kjenner også til et enkelt tilfelle av hjemsendelse fordi den ansatte ikke ønsket å vise frem sitt koronapass. 3F og FOA har ikke kjennskap til oppsigelser.

Arbeidsgivernes avgjørelse

Avtalen om krav til koronapass på arbeidsplassen er inngått mellom regjeringen, Fagbevegelsens Hovedorganisasjon og Dansk Arbeidsgiverforening.

Arbeidsminister Peter Hummelgaard (S) fremholder at det er viktig at arbeidsgivere kan kreve å få se koronapasset.

At det har fått konsekvenser for noen er en naturlig utvekst av mulighetene vi har gitt bedriftene for å sikre at alle ansatte kan gå trygt på jobb.

– Sanksjonen er arbeidsgivers vedtak. Men vi synes det er rettferdig at virksomhetene utstyres med en opsjon slik at de kan se at deres ansatte ikke bringer smitte inn på arbeidsplassen, sier han til DR.

Kravet om koronasertifikat på arbeidsplassen faller bort den dagen koronaviruset ikke lenger er kategorisert som en samfunnskritisk sykdom.

For voksne er koronapasset gyldig etter den tredje pluggen og fem måneder etter den andre pluggen. Den er også gyldig i fem måneder etter infeksjon, eller hvis du har en PCR-test eller hurtigtest som er henholdsvis 72 eller 48 timer gammel.

Foto: Maheshkumar Painam

Les artikkelen direkte på Politikeren