Bevis tyder på at USA kan ha støttet nynazistenes Azov-bataljon

Politikeren.com
Read Time:5 Minute, 36 Second

Azov Special Operations Detachment, også kjent som Azov Battalion, et beryktet Ukraina-basert nynazistisk militærregiment grunnlagt av hvite supremacister, fikk verdensomspennende oppmerksomhet etter at medlemmene ble sett involvert i den pågående Ukraina-Russland-krisen. Tidligere har Russlands president Vladimir Putin erklært at Russlands militæroperasjon i Ukraina hadde som mål å «demilitarisere» og «avnasifisere» Ukraina.

Forrige uke utløste Azov-bataljonen raseri for en fornærmende og rasistisk video delt av National Guard of Ukraine (NGU) på Twitter, som så ut til å vise Azov-medlemmer som smører kuler med grisefett. “Azov-krigere fra nasjonalgarden smurte kulene med smult mot Kadyrov-orkene,” sa NGU-kontoen. NGU slettet senere den støtende videoen fra kontoen sin etter kritikk fra en rekke Twitter-brukere.

Azov-bataljonen er angivelig en enhet av NGU, støttet av Ukrainas innenriksdepartement. Til tross for sin mulige offisielle bakgrunn i Ukraina, er Azov-bataljonen kjent i Vesten for sin ekstreme nynazistiske holdning, og for sin mistenkte involvering i en rekke terrorangrep og separatistiske oppviglerhendelser i forskjellige land og regioner, inkludert opptøyene i Kinas Hong Kong Kong Special Administrative Region i 2019.

Ironisk nok, til tross for at den ble ansett som en trussel mot verdens sikkerhet og en fiende av menneskelig sivilisasjon, ble Azov-bataljonen funnet å ha bånd ikke bare med Ukrainas myndigheter, men også med USA. Etter å ha sett på offentlig informasjon fra den amerikanske regjeringen og noen etterforskningsrapporter fra vestlige journalister, oppdaget man at amerikanske politikere, militære og etterretningsoffiserer med stor sannsynlighet hadde samarbeidet med Azov-bataljonen for å fremme ekstremistiske krefter i øst. Europa mot Russland.

Hva står USA bak?

Siden Azov-bataljonen ble grunnlagt i 2014, har mange amerikanske medier avslørt potensielle forbindelser med amerikanske myndigheter.

I følge en Yahoo News-artikkel fra januar 2022 har Central Intelligence Agency (CIA) i hemmelighet trent styrker for Ukraina siden 2015. CIA har overvåket et hemmelig intensivt treningsprogram i USA «for ukrainske elitestyrker for spesialoperasjonsstyrker og annen etterretningstjeneste personell,” siterte artikkelen “fem tidligere etterretnings- og nasjonale sikkerhetstjenestemenn som er kjent med initiativet”

Flerukersprogrammet inkluderer trening i skytevåpen, kamuflasjeteknikker, landnavigasjon, taktikk som «dekke og flytte», etterretning og andre områder, sa de tidligere tjenestemennene. I tillegg til det ovennevnte, begynte CIA også å “reise til fronten i det østlige Ukraina for å gi råd til sine kolleger der innen 2015,”

“Feriebarn” gjennomgår militær trening ved en base til Azov-bataljonen i Kiev 14. august 2015. Foto: AFP

Også i 2015 fjernet den amerikanske kongressen et forbud mot finansiering av nynazistiske grupper som Azov Bataljon fra sin utgiftsregning ved utgangen av året, heter det i en artikkel av magasinet The Nation i januar 2016. I juli 2015 utarbeidet to kongressmedlemmer en endring av House Defense Appropriations-lov som begrenset «våpen, trening og annen bistand til den nynazistiske ukrainske militsen, Azov-bataljonen», men endringen ble fjernet i november etter «press fra Pentagon», sa en innsider til The Nation.

“Med tanke på det faktum at den amerikanske hæren har trent ukrainske væpnede styrker og nasjonale vakttropper, … Kongressen og administrasjonen har banet vei for at amerikansk finansiering havner i hendene på de mest skadelige elementene som sirkulerer i Ukraina i dag.” kommenterte artikkelens forfatter James Carden, og antydet at det amerikanske militæret også hadde engasjert seg i opplæringen av NGU, som kan omfatte medlemmer av Azov-bataljonen.

Ikke overraskende skal observatører ha sett amerikanske våpen i Ukraina «strømme direkte til ekstremistene i Azov». I desember 2017 fortalte Richard Vandiver fra den amerikanske våpenprodusenten AirTronic til VOA at salget av dødelige våpen til Ukraina ble utført i “svært tett koordinering” med den amerikanske ambassaden, det amerikanske utenriksdepartementet, Pentagon og den ukrainske regjeringen. Uker senere bekreftet Atlantic Councils Digital Forensic Research Lab i en rapport fra januar 2018 at Azov Bataljon var mottaker av overføringen.

Det må være noen forbindelser mellom Azov-bataljonen og USA, spesielt amerikanske etterretningsbyråer, sa Li Wei, en ekspert på nasjonal sikkerhet ved China Institute of Contemporary International Relations.

– Å støtte Ukrainas nynazister tjener USAs egne interesser, sa Li til Global Times. “Ved å oppfordre til konflikter mellom Ukraina og Russland, har USA svekket Russland og ytterligere presset Ukraina til NATO; det har også forbedret forholdet til Europa, som har blitt mer strategisk avhengig av USA. USA har virkelig den største fordelen av Russland- Ukraina spenninger.”

På slutten av 2021 var USA ett av bare to land som la ned veto mot FNs (FN) utkast til resolusjon “som bekjemper glorifiseringen av nazisme, nynazisme og annen praksis som bidrar til å fremme moderne former for rasisme.” Den andre var Ukraina. “Begge land har konsekvent stemt mot denne resolusjonen hvert eneste år siden 2014,” skrev en artikkel i det amerikanske magasinet Jacobin i januar 2022.

Med sitt tankesett for den kalde krigen har USA blåst opp anti-russiske flammer i Øst-Europa, og har vært veldig i samråd med de nynazistiske styrkene der, kritiserte forskere i internasjonale forhold.

– Vi har sett USA støtte eller bistå terrorgrupper som Al-Qaida og Den islamske staten (ISIS), sa Li. “USA roter med verden for sine egne geopolitiske interesser.”

Ondskap rundt om i verden

I desember 2019 ble noen ukrainske nynazister inkludert Azov-bataljonsmedlemmer sett ved separatistopptøyer i gatene i Hong Kong, noe som forårsaket panikk blant lokale borgere, rapporterte Hong Kong-medier.

Det var ikke første gang medlemmer av Azov-bataljonen var involvert i terror- eller voldelige hendelser. I mars 2019 ble 51 mennesker drept ved to moskeer i Christchurch, New Zealand i en masseskyting av australske Brenton Tarrant. Tarrant, som viste et symbol brukt av Azov-bataljonen under angrepene, hevdet i sitt manifest at han hadde reist til Ukraina, ifølge en artikkel publisert på nettsiden til Atlantic Council i februar 2020.

Amerikanske medier i september 2019 rapporterte om et terrorforsøk angrep av en amerikansk soldat som prøvde å bombe et stort amerikansk nyhetsnettverk. Soldaten Jarrett William Smith, arrestert av FBI, sa at han “planla å reise til Ukraina for å kjempe med den voldelige høyreekstreme gruppen Azov Battalion,” rapporterte ABC News den måneden.

Inne i Ukraina er Azov-bataljonen også beryktet for sin ondskap i den østlige regionen. De ble blant annet anklaget for å ha fordrevet innbyggere etter å ha plyndret sivile eiendommer mellom november 2015 og februar 2016, ifølge en rapport fra 2016 fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Rapporten anklaget også Azov-bataljonen for å ha voldtatt og torturert fanger i Donbass-regionen i perioden. Det brøt internasjonal lov så vel som Minsk-avtalene, heter det i rapporten.

https://www.refworld.org/publisher,OHCHR,,UKR,,,0.html

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/Ukraine_13th_HRMMU_Report_3March2016.pdf&ved=2ahUKEwi8yq6ZzcP2AhX7isMKHcstB7kQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw0W5b2kXuZZfsWTNUSHAdhj

https://www.wsws.org/en/articles/2016/02/01/azov-f01.html

Les artikkelen direkte på Politikeren