Norsk media viste falske nyheter om at Google åpnet for å vise bilder av russiske militær installasjoner

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 9 Second

Google har avvist rapporter om at de har gjort russiske militæranlegg synlige på karttjenesten.

Villedende rykter spredte seg på sosiale medier om at Google Maps hadde avslørt satellittbilder av Russlands militære infrastruktur.

Det ukrainske forsvaret hadde hevdet på Twitter at «alle kan nå se en rekke russiske bæreraketter» etter at Google «åpnet tilgang».

Ryktene ble også delt bredt av ukrainske medieorganisasjoner og president Volodymyr Zelenskyys tidligere talsperson Iuliia Mendel.

Norske medier delte hyppig de falske nyhetene spredd av Ukraina og Zelensky sitt propaganda apparat blant annet dagbladet.no.

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=91447

Også Resett delte de falske nyhetene spredd av det “uavhengige” nettstedet The Moscow Times

Mange har nå blitt vant til å ta russiske uttalelser om krigen i Ukraina med stor grad av skepsis, men man bør ikke stole blindt på det som kommer fra ukrainsk side heller.

Det ukrainske forsvaret publiserte et twitterinnlegg hvor det hevdes at Google nå viser satellittbilder av russiske utskytningsstasjoner, missilbaser, kommandoposter og hemmelig deponier, uten den uskarpheten som ofte legges på satellittbilder og flyfoto av skjermede områder.

Twitterinlegget er nå slettet.

Flere medier, blant annet Ars Technica og The Moscow Times, publiserte mandag saker basert på den ukrainske twittermeldingen. Begge sakene har i ettertid blitt oppdatert med at Google avviser at det nylig har blitt gjort noen endringer, noe blant annet The Verge har en egen sak om.

Les artikkelen direkte på Politikeren