Hvorfor har Tyskland gitt ut 42 millioner ekstra vaksinasjonssertifikater?

Politikeren.com

Read Time:2 Minute, 17 Second

Siden starten av pandemien har Tyskland utstedt 42,6 millioner flere digitale vaksinasjonssertifikater enn vaksinedoser – men regjeringen hevder det er en enkel forklaring.

I følge informasjon innhentet av Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), hadde 204,7 millioner vaksinasjonssertifikater blitt utstedt av apotek og leger frem til sist fredag.

Dette er rundt 25 prosent mer enn de rundt 162,1 millioner vaksinasjonene som ble rapportert på nettstedet til Robert Koch Institutes (RKI) på mandag.

Uoverensstemmelsen mellom de to tallene har latt noen stille spørsmål ved om tyske tjenestemenn kan ha drastisk undervurdert antallet vaksinedoser som er gitt ut så langt, eller om forskjellen tyder på at det har vært forfalskede sertifikater.

En talsperson for departementet sa imidlertid til NOZ at det kan være «forskjellige årsaker» til de 42 millioner ekstra sertifikatene som ble utstedt.

«Da de opprinnelig kom i sirkulasjon, ble mange sertifikater automatisk opprettet av vaksinasjonssentre og sendt til de vaksinerte, mens de det gjelder ofte allerede hadde fått utstedt sertifikat i et apotek,» sa de.

De påpekte også at sertifikater «kan utstedes mer enn én gang, for eksempel hvis en person mister sin kopi».

Likevel har forskjellen mellom administrerte vaksinedoser og utskrevne sertifikater vokst raskt de siste ukene.

I følge departementet var 162 397 255 digitale vaksinasjonssertifikater utstedt innen 15. desember på et tidspunkt da det ifølge Robert Koch Institute (RKI) var gitt 136 641 993 vaksinasjonsdoser.

Det betyr at i midten av desember var «overskuddet» av sertifikater fortsatt i underkant av 26 millioner, mot dagens tall på over 42 millioner.

I løpet av denne perioden gjennomførte regjeringen en ambisiøs «booster» kampanje med mål på 30 millioner doser i løpet av en måned. Dette kan ha ført til at folk hentet automatiske vaksinasjonsbevis på statlige vaksinasjonssentre i tillegg til å få en kopi fra apoteket.

Det sammenfaller også grovt sett med at regjeringen har innført generelle «2G»-regler (kun vaksinert eller gjennomgått sykdom) over hele landet, som kunne ha motivert folk til å grave frem sine gamle sertifikater eller få skrevet ut nye.

Vaksinasjoner utført før legeoperasjoner er organisert av Federal Association of Doctors (KBV), som fortalte NOZ at de ikke kunne forklare avviket.

En talsperson fra KBV sa at det ikke så ut til å være underrapportering basert på tilgjengelige faktureringsdata, og la til at det ville være nødvendig med en grundig analyse fra RKI for å undersøke saken videre.

Ifølge NOZ var RKI ikke villig til å kommentere.

I mellomtiden ba Venstrepartiets helseekspert Kathrin Vogler om akutt klarhet i saken.

Ikke alle som er vaksinert ville ha fått et digitalt sertifikat, hevdet hun, som kan peke på et større antall overflødige passeringer enn de nevnte 42 millioner.

«I så fall ville noe gått galt med mer enn hver fjerde vaksinasjon,» sa hun til NOZ.

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

0 0 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren