Containertrafikk i Shanghai: Europa er truet av total krise

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 39 Second

Kinas drastiske null-Covid-politikk presser nå verdens største havn til bristepunktet. Ifølge dataleverandøren VesselsValue skal rundt 300 skip sitte fast i en trafikkork i Shanghai. Det er en risiko for en massiv forstyrrelse i forsyningskjedene for hele den globale økonomien.

Årsaken til den prekære situasjonen er at Shanghai rammes av den hittil største smittebølgen. Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har implementert strenge nedstengninger siden utbruddet av pandemien i 2020. Senest ble det rapportert om 20 000 nye infeksjoner per dag

Største havnen i verden

Mer enn 47 millioner containere ble håndtert i havnen i Shanghai i 2021 – mer enn noe annet sted i verden. Dagligvarer blir nå prioritert på terminalene – for å unngå matmangel i byen. For den globale økonomien spår Peter Sand, sjefanalytiker i analyseselskapet Xeneta, som spesialiserer seg på shipping, nye forstyrrelser i de globale forsyningskjedene.

Innvirkning på Europa og Amerika

Selv om nedstengningen hadde tatt slutt snart, antar eksperten at bare noen få skip ville ankomme Amerika og Europa – og da for mange på en gang og uansett skapt kaos og trafikk kork. Dermed ville de neste trafikkorkene med fraktebåter også være uunngåelige i andre deler av verden. I hvilken grad globale forsyningskjeder kan bli forstyrret av den restriktive null-Covid-politikken har blitt tydelig de siste månedene, da havnene i Shenzhen og Ningbo ble lammet.

Tungt slag for VW og Tesla

På den tiden sto titusenvis av containere fast. Det tok uker før trafikkorkene i havnene ble ryddet opp. Forstyrrelsene hadde innvirkning på verdensøkonomien, mangel på varer og økende transportkostnader førte til inflasjonen. Produksjonen i VW- og Tesla-fabrikkene ble kraftig redusert eller til og med stoppet. Shanghai regnes som Kinas viktigste havn. I følge analytikere ved den spanske banken BBVA blir 20 prosent av Kinas eksport fraktet fra denne havnen.

Les artikkelen direkte på Politikeren