EU-president Ursula von der Leyen anklaget for samarbeid med Pfizer

Politikeren.com

Read Time:1 Minute, 22 Second

EU-ombudskvinne Emily O’Reilly har anklaget EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for «feiladministrasjon» og ber henne om å overlevere hemmelige tekstmeldinger hun sendte til Pfizers administrerende direktør under aksjoner for å kjøpe 1,8 milliarder Covid-injeksjoner.

I april i fjor avslørte The New York Times at EU-sjefen og Pfizer-sjefen Albert Bourla hadde utvekslet tekstmeldinger og telefonsamtaler om kjøp av vaksiner til EU-land.

Ursula von der Leyen, som har tatt til orde for obligatorisk vaksinasjon i EU, brukte «personlig diplomati» for å sluttføre avtalen om 1,8 milliarder Pfizer-vaksiner, sa avisen.

Journalist Alexander Fanta fra nyhetsnettstedet netzpolitik.org ba senere kommisjonen om tilgang til tekstmeldingene og andre dokumenter, men ledelsen ga dem ikke.

Mer enn halvparten av de 4,2 milliarder dosene kommisjonen kjøpte eller valgte kom fra BioNTech-Pfizer, den desidert største leverandøren til EUs vaksineinnsats.

Kommisjonen, med henvisning til forretningshemmeligheter, nekter å avsløre viktige aspekter av kontraktene sine med Covid-vaksineleverandører, inkludert prissetting.

«Denne saken er viktigere enn en enkel utveksling av tekstmeldinger,» sa den nederlandske MEP Sophie in’t Veld (Renew Europe).

«EU-kommisjonen har blitt mindre gjennomsiktig, mindre ansvarlig overfor Europaparlamentet og ærlig talt mer koblet fra det europeiske demokratiet,» fordømte hun og ba Europaparlamentet om å svare.

Europeiske parlamentsmedlemmer (MEPs) advarte på en pressekonferanse om at flere og flere EU-land vender seg bort fra demokratiet, tråkker på de grunnleggende EU-borgerrettighetene som er garantert i EU-traktaten, og bryter menneskerettighetene. Demokrati, frihet og fred er ikke lenger garantert i EU.

Anbefaler alle å se ihvertfall de første 24 minuttene av pressekonferansen her.

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

0 0 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren