Derimot: Sult som våpen mot Russland. Men også dette rammer oss sjøl og ikke minst U-landa.
derimot.no:
Produsenter av sult
Av Redaksjonen
Berlin ignorerer FNs advarsel om at vestlig sanksjonspolitikk fører til gjødselmangel og deretter til en dramatisk forverring av den globale matkrisen.
22.09.2022 BERLIN/NEW YORK (Egen rapport)
Den tyske regjeringen ignorerer FNs advarsler om at den vestlige sanksjonspolitikken kan føre til dramatisk gjødselmangel og snart eskalere den globale matkrisen. Sanksjoner mot den russiske finans- og transportsektoren kan hindre gjødseleksporten massivt.
Før krigen produserte Russland og Hviterussland nesten 20 prosent av all verdens gjødsel. I tillegg har kostnadene for produksjon av gjødsel økt kraftig over hele verden på grunn av de dramatisk skyhøye gassprisene fremprovosert av embargopolitikken.
Antall fabrikker som tvinges til å legge ned produksjonen vokser også i Europa. Europeiske bønder må møte eskalerende kostnader, men om nødvendig kan de dekke behovene sine gjennom dyre utenlandske kjøp. Dette alternativet er ikke-eksisterende i fattigere land, for eksempel på det afrikanske kontinentet. I disse landene kan matproduksjonen falle med mer enn en femtedel, utelukkende på grunn av mangel på gjødsel.
Tirsdag har FNs generalsekretær António Guterres igjen advart om konsekvensene. Berlin føler seg ikke bekymret og opprettholder sanksjonene.
Hindret eksport
Verdensbanken har nylig beskrevet den økende gjødselkrisen i svært kortfattede termer. Frem til i fjor hadde Russland og Hviterussland produsert nesten 20 % av all global gjødsel.[1] Når det gjelder enkeltmineraler – som kaliumkarbonat – har de to landene til sammen en global markedsandel på rundt 40 prosent. Allerede i fjor ble situasjonen verre da USA og EU innførte sanksjoner mot Hviterussland.[2] Men i utgangspunktet hadde EUs sanksjonsregime smutthull – mest sannsynlig med vilje – som forhindret tilførselen av hviterussisk gjødsel til tredjeland fra å kollapse.[3]
Siden Russlands intervensjon i Ukraina er det lagt til sanksjoner mot Russland. EU insisterer på at det omhyggelig sørger for at eksport av gjødsel og korn er unntatt fra sanksjonene. Dette er formelt tilfelle, men praktisk talt nesten meningsløst. Siden sanksjonene fortsetter å påvirke Russlands finans-, transport- og andre sektorer, er gjødselforsyningen fortsatt hindret i betydelig grad. De er dermed utilgjengelige på verdensmarkedet.
Merkbar forsinkelse
Det er tilleggsfaktorer knyttet til sanksjonene. Ifølge Verdensbanken er også forsyningskjedene for gjødselproduksjon i Russland og Hviterussland berørt.[4] Dette begrenser produksjonen. Russland har derfor begynt å begrense sin gjødseleksport noe for å sikre at dets eget landbruksbehov kan dekkes under enda vanskeligere forhold.
Produksjonen av gjødsel trenger store mengder naturgass, og øker dermed kostnadene massivt på grunn av økningen i gassprisene. Dette påvirker igjen også gjødselprodusenter utenfor Russland og Hviterussland.
Man må også huske på at gjødselforsyningsproblemer i en viss periode knapt er merkbare for publikum. Som Verdensbanken bemerker, ble mat som konsumeres i dag ofte produsert seks måneder tidligere – ved hjelp av gjødsel kjøpt for ett år siden. Høye priser på gjødsel gjenspeiles dermed i matvareprisene med en forsinkelse på rundt ett år eller enda mer.
Når det gjelder gjødsel, vil den fulle effekten av sanksjonene som er pålagt Russland siden februar først merkes neste år.
«Å skyte seg selv i foten»
Europa er også truet med alvorlige vanskeligheter. På grunn av embargopolitikken regnes den skyhøye prisen på naturgass – som utgjør opptil 70 prosent av kostnadene ved produksjon av gjødsel – som en av hovedårsakene. Allerede i mars kunngjorde de første europeiske produsentene at de begynte å redusere produksjonen av gjødsel, på grunn av den astronomiske prisen på gass.
På den tiden kostet gjødsel fire ganger hva det hadde kostet året før.[5] I august ble SKW Piesteritz, en av Tysklands største gjødselprodusenter, tvunget til å legge ned produksjonen.[6] Foreløpig skal produksjonen starte på nytt, men det er helt usikkert om den kan sikres varig.
Også i andre EU-land, som Polen, har gjødselproduksjonen blitt tvunget til å reduseres, til tider, drastisk. Tirsdag ble det kjent at Norges gigantiske Yara International gjødselfabrikk vil legge ned et belgisk datterselskap i løpet av de neste dagene.[7] Dette kan redusere tilgjengeligheten av ammoniumnitrat, som fungerer som gjødsel, med 10 prosent ifølge informasjon fra industrimiljøer i Frankrike. Ifølge det amerikanske magasinet Forbes utgjør gjødsel kun 0,1 prosent av det russiske budsjettet. Å gjøre importen deres umulig – mens innenlandsk produksjon kollapser – gir like mye mening som å «skyte seg selv i foten.»[8]
Minus 20 prosent
Konsekvensene for fattigere land, som de på det afrikanske kontinentet, er neppe forutsigbare. I august kunngjorde African Development Bank at kontinentet allerede manglet 2 millioner tonn gjødsel – en katastrofe for oppdrett, spesielt gitt tiårene med politikk designet for å fremme bruken av vestlige selskapers kunstgjødsel, som gjør afrikanske bønder avhengige av landbrukskjemikalier av alle slag. [9]
Mangelen på gjødsel kan føre til en nedgang i matproduksjonen i Afrika med minst 20 % eller mer, anslår eksperter.[10] I Vest-Afrika, hvor for eksempel 70 % av kalium ble importert fra Russland og Hviterussland før krigen, har prisene på gjødsel doblet seg, og til og med tredoblet i enkelte markeder.
Situasjonen i Sahel-regionen er eksepsjonelt vanskelig, som allerede er alvorlig rammet av klimaendringer. I sommer ble den rammet av den verste tørken på over et tiår, og lider også under rasende jihadister.[11]
Samtidig lever mer enn 80 % av befolkningen i Burkina Faso av jordbruk. Ansvarlig for den truende katastrofen er ikke de respektive regjeringene i de afrikanske landene, men Vesten, hvis sanksjonspolitikk er hovedårsaken til gjødselkrisen.
FN-initiativer
FN har forsøkt å iverksette mottiltak i flere måneder. Siden våren har FNs generalsekretær António Guterres forsøkt å muliggjøre det vanlige volumet av gjødselforsyning fra Russland, ved siden av korneksport fra Ukraina. Avtalen som ble oppnådd i juli i fjor mellom FN og Moskva og Kiev, sørger for at begge skal aktiveres.
Siden en tid har Moskva klaget over at gjødselleveranser er umulige på grunn av Vestens pågående sanksjonspolitikk. Guterres brukte sin tradisjonelle åpningstale til årets årlige FNs generalforsamling for igjen å ta opp situasjonens dramatiske natur.
Det er «essensielt» å endelig «fjerne alle gjenværende hindringer for eksport av russisk gjødsel og deres ingredienser, inkludert ammoniakk», erklærte Guterres.
-Ellers vil den globale gjødselmangelen raskt forandre seg til en global matmangel.[12] Vi må handle raskt.
Maktkamp først
Ved å blatant ignorere den enstemmige dommen fra eksperter og FNs generalsekretærs appeller, avviser Vesten alt ansvar.
– Sanksjonene tillater eksplisitt Russland muligheten til å eksportere mat og gjødsel, hevdet USAs president Joe Biden foran FNs generalforsamling i går, og ignorerte bevisst at sanksjoner mot finans-, transport- og andre sektorer er en alvorlig hindring for eksport.[13]
Tysklands forbundskansler Scholz ble også sitert med sin falske uttalelse om at «sanksjonene besluttet» [av Vesten] var «ikke årsaken til den globale matkrisen.»[14] Det er ingen vilje til å sikre globale matforsyninger fremfor maktkamp mot Russland.
For mer informasjon om dette emnet: After us the Deluge.
[1] Fertilizer volatility and the food crisis. worldbank.org 22.07.2022.
[2] See also In the Spiral of Sanctions.
[3] Most Belarus potash exports not affected by EU sanctions – analysts. financialpost.com 25.06.2021.
[4] Fertilizer volatility and the food crisis. worldbank.org 22.07.2022.
[5] Bert Fröndhoff, Maike Telgheder, Katrin Terpitz: Düngerhersteller drosseln Produktion: Weltweit drohen Einbußen bei Ernten. handelsblatt.com 11.03.2022.
[6] Johanna Michel: Gaspreise: Stickstoffdünger-Fabriken fahren Produktion herunter. agrarheute.com 24.08.2022.
[7] Olaf Zinke: Yara schließt Düngerwerke – steht Europa bald ohne Dünger da? agrarheute.com 21.09.2022.
[8] Kenneth Rapoza: Europe’s Other Crisis: Fertilizer Shortage For Farming. forbes.com 19.09.2022.
[9], [10] Eddy Wax, Bartosz Brzezinski: ‘Enormous‘ fertilizer shortage spells disaster for global food crisis. politico.eu09.08.2022.
[11] Fertilizer shortages in conflict-torn Burkina Faso threaten crops and food security. northafricapost.com26.08.2022.
[12] Secretary-General’s address to the General Assembly. un.org 20.09.2022.
[13] Biden: Russland will Ukraine auslöschen. zdf.de 21.09.2022.
[14] Bundeskanzler Scholz trifft den türkischen Staatspräsidenten Erdogan. bundesregierung.de 20.09.2022.
Innlegget er hentet herfra: https://www.german-foreign-policy.com/en/news/detail/9032
Redaksjonen har lagt ut bilder.
Forsidebilde fra The Lancet
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.
Post Views: 9