Derimot: «Konspirasjonsteori» (teori om sammensvergelse) brukes for å svekke motstandernes troverdighet.Er konspirasjonsteori et nyttig begrep?

Derimot.no

derimot.no:

Om konspirasjonsteorier, proxy-krigen i Ukraina, Russiagate, North Stream2 m.m.

Innlegget er hentet fra Spartakus

Hva er egentlig en konspirasjonsteori? Konspirasjonsteorier kan være sanne eller falske, men å bli stemplet som «konspirasjonsteoretiker» betyr å bli fratatt troverdighet og ekskludert som seriøs debattant. Sammen med medieovervåker Lars Birkelund tar vi for oss noen sentrale konspirasjonsteorier, noen av dem fremmes aktivt av store norske medier.

Er Ukraina-krigen en krig der Vesten og Russland kjemper om innflytelse over Ukraina? Dette har blitt regnet som en konspirasjonsteori, skjønt kanskje ikke nå lenger.

Er det slik at vestlige geostrateger kynisk bruker Ukraina-krigen for å svekke Russland? Dette for å kunne få tak i Russlands naturressurser og for lettere å kunne beseire Kina i en kommende krig? Dette er også en konspirasjonsteori som kan ha mye sannhet i seg.

Men vi har også eksempler på falske konspirasjonsteorier, konstruert til å forlede opinionen. «Russiagate» ble lansert som forklaring på hvorfor Donald Trump beseiret Hillary Clinton i presidentvalget i 2016. Og hva med ødeleggelsen av North Stream2? Russland ble straks anklaget for å stå bak, men hvem tjente mest på at tilførselen av russisk gass til Tyskland ble stanset?

Forsidebilde: Lexica

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar