Da har Kiri og jeg gitt juss-gromgutten Hans Fredrik Marthinussen en klapp på skuldra…

nononsensenews.org

Av Are.

Kiri poserer med gaven vår…

areDenne artikkelen har blitt til som følge av at Kiri og jeg fikk lyst til å påskjønne Hans Fredrik Marthinussen, juss-professor ved universitetet i Bergen, for hans modige uttalelser vedrørende de strenge karantenerestriksjonene som opprinnelig ble vedtatt av byrådet i Bergen. Grunnen til de nye restriksjonene var (angivelig) frykten for den nye virusvarianten, omicron, og alle smittetilfeller skulle nå bli antatt å være omikron-smitte. (Sør-Afrika hadde allerede erfaring med den milde omicron-varianten, og har bedt europeiske helsemydigheter avblåse all fare, men norske myndigheter har ikke villet høre etter. Hvorfor?).

De nye tiltakene f.o.m. fredag 10. desember krevde at alle som hadde vært eksponert for koronasmitte skulle i ti dagers karantene, eller PCR-teste seg ut av karantene på dag syv. Marthinussen karakteriserte disse tiltakene som «himmelropende ugyldig og ulovlig», og ble kanskje hørt av byrådet som valgte å bråsnu i dette vedtaket. Bare ett døgn etter at de harske karantenevedtaket hadde blitt vedtatt, snudde byrådet og betonte de mildere karantenebestemmelsene til omegnskommunene. Marthinussen kommenterer Bergen byråds retrett slik:
– Det var nødvendig at de snudde, for dette var det groveste, mest ugyldige vedtaket jeg har sett i løpet av pandemien.

– Det er åpenbart for alle at dette er elendig håndtering. Det er i det minste bra at de snur raskt, når de først har dummet seg ut, fortsatte han.

Marthinussen sa at han aldri ville la seg teste for å unngå at hans venner og bekjente skulle risikere å bli satt i karantene. Da reaksjonene begynte å strømme på, ble det såpass hett at han måtte utdype sitt standpunkt ytterligere allerede dagen etterpå, i en post på Facebook:

Marthinussen utdyper sitt standpunkt… Resten av
denne Facebook-trådstarten kan leses her.

13. desember, tre dager etter den opprinnelige «oppviglerske» avisartikkelen hvor Marthinussen nærmest oppfordret Bergensfolket til å sabotere TISK-strategien, stod han fram i avisa på nytt og sa han trolig ikke ville gått ut med disse uttalelsene om han hadde visst hvilken storm av reaksjoner dette skulle utløse.

I sistnevnte artikkel framgår det at Marthinussens heltemot synes å svikte aldri så lite, men Kiri og jeg syntes absolutt at han fortjente en klapp på skulderen. Da jeg spurte ham på Facebook-PM om han kunne motta Kiri og meg ved universitetet i Bergen, var svaret at han ikke kunne det som følge av smittevernreglene. Men, som han sa, «jeg setter stor pris på initiativet». Uansett, Kiri og jeg ga oss ikke. Denne påskjønnelsen skulle Marthinussen ha.

Her er vår vedlagte hilsen til Marthinussen
(med en snacksy stavefeil: «fingere»),

Vi fikk inn snaut 450 kroner fra venner både i det virkelige livet og på Facebook, som ville være med å gi ham denne påskjønnelsen. Fredag 17. desember kjøpte vi en blomst samt en boks med lakriskonfekt til ham. Vi la også ved boka til Margrethe Salvesen «Koronarebellen», slik at han skulle få litt faktapåfyll og derved fortsatt våge å stikke nesa fram. Så dro vi til bopelen hans for å sette gaven på trappa hans. Vi fant nemlig ut at det å sette igjen pakka på trappa hans, ikke ville gi ham problemer i forhold til smittevernsreglene.

Gaven plassert på trammen…

Marthinussen har hele tiden vært utsøkt hyggelig i dialogen med meg, og han skrev følgende til meg dagen etter vi hadde satt igjen vår lille «oppmuntring» på trappa hans:

Hans Fredrik Marthinussens takke-hilsen

Her er en videosnutt av Kiri og meg utenfor inngangsdøra hans:

Her er vi foran inngangsdøra til Marthinussens privatbolig…

Vi trenger din støtte for å holde bloggen gående!
Kiri og jeg skriver for å opplyse og berike dere alle, og vi bruker mye av tiden vår på det. Dersom dere setter pris på det vi gjør, vurder å donere til bloggen vår via
nettbank, DNB-konto 0535062432 (Are Erlend Hegrand), eller
vipps til tlf. 98 23 03 77, eller
Paypal ved å klikke HER, eller
– å kjøpe kvalitets-klær med tankevekkende motiver i nettbutikken vår HER.

Hjertelig takk! ?