Volodymyr Zelenskys visestatssjef er korrupt og Zelensky beskytter han

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 35 Second

Kyivs Shevchenkivsky District Court har beordret påtalemyndighetene å avslutte en bestikkelsessak mot president Volodymyr Zelenskys visestatssjef Oleh Tatarov, ifølge en kjennelse publisert i det offisielle registeret over rettsavgjørelser

Tatarov har blitt symbolet på Zelenskys toleranse for korrupsjon i hans indre krets. Presidenten har konsekvent nektet å sparke eller suspendere Tatarov

Saken har blitt hindret og effektivt ødelagt av statsadvokat Iryna Venediktova, en advokat i Zelensky-protege; Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU), som ledes av Zelenskys mangeårige venn Ivan Bakanov, og Ukrainas korrupte rettsvesen.

Shevchenkivsky tingrett hevdet at Tatarov-saken måtte avsluttes fordi fristen for å etterforske den var utløpt.

I desember 2020 siktet National Anti-Corruption Bureau (NABU) Tatarov for å ha bestikk en rettsmedisinsk ekspert

Venediktova blokkerte imidlertid siktelsen mot ham ved to ganger å erstatte gruppen av påtalemyndigheter som er ansvarlig for saken. Hun tok deretter saken bort fra NABU og ga den til SBU.

SBU, som ikke svarte på en forespørsel om å gi en kommentar, har bevisst unnlatt å etterforske Tatarov-saken

I februar nektet Shevchenkivsky tingrett å forlenge Tatarov-etterforskningen, og påtalemyndighetene avsluttet saken effektivt ved å overse fristen for å sende den til rettssak.

Venediktova beskyldte avgjørelser fra distriktsdomstolene i Pechersk og Shevchenkivsky for manglende etterforskning av saken.

Imidlertid argumenterer nonprofit Anti-Corruption Action Center at disse domstolene ikke hadde noen jurisdiksjon og at Venediktova ignorerte en avgjørelse fra High Anti-Corruption Court om at saken må etterforskes av NABU.

NABU mener overføringen av Tatarov-saken til SBU var ulovlig.

Under ukrainsk lov faller Tatarov-bestikkelsessaken direkte inn i NABUs jurisdiksjon. NABU-saker kan ikke etterforskes av andre rettshåndhevende byråer, og jurisdiksjonstvister kan bare vurderes av High Anti-Corruption Court.

Til tross for alle skandalene og toksisiteten i Tatarov-saken, mener Zelensky at hans nestleder for stabssjefen bør beholde jobben.

“Denne historien med straffesaker (mot Tatarov) er over,” sa Zelensky på en pressekonferanse. “Jeg legger ikke merke til den og bryr meg ikke”

Les artikkelen direkte på Politikeren