Jackpot for Kreml: Zelenskyj poster en soldat med et SS-symbol

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:1 Minute, 47 Second

Det tok ikke lang tid før pro-russiske Twitter-kontoer gledet seg over dette feilgrepet fra den ukrainske presidenten. For å minnes seieren over Nazi-Tyskland, la Zelenskyj ut en melding på Telegram, komplett med bilder av krigen. En av dem viste en ukrainsk soldat med et SS-symbol.

9. mai feirer alle stater i det tidligere Sovjetunionen dagen for seier over Nazi-Tyskland. Ved denne anledningen la den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj ut en tekst med et tydelig budskap i sin Telegram-kanal. Akkurat som Sovjetunionen, som ukrainske soldater også kjempet for, beseiret Nazi-Tyskland, vil Ukraina nå triumfere over Russland. “På dagen for seier over nazismen kjemper vi for en ny seier,” understreket Sleneskyj. “Veien dit er vanskelig, men vi er ikke i tvil om at vi kommer til å vinne sa han.

Han la ved teksten ti bilder som viser ukrainske soldater og sivile. En halvtime senere ble det første bildet slettet fra bildegalleriet. Siden innlegg på Telegram kan deles, er originalversjonen fortsatt tilgjengelig.

Ved nærmere ettersyn er årsaken til den hemmelige rettelsen klar: Det første bildet viser en ukrainsk soldat med dødshodet for 3. SS-panserdivisjon utsmykket på brystet. Nazistiske elitetropper kjempet også i Sør-Ukraina under andre verdenskrig.

Nazisymboler på ukrainske uniformer har dukket opp før.

Det var en stor tabbe. Zelenskyj kunne ikke ha gjort russisk propaganda en større tjeneste. Tross alt, ifølge Kreml tjener «militæraksjonen» til å denazifisere Ukraina.

Faktisk har nazistiske symboler dukket opp på ukrainske soldater før, inkludert den svarte solen og ulvens engel. Azov-bataljonen, som ble grunnlagt i 2014 etter starten av konflikten i Øst-Ukraina av blant andre høyreekstreme Andriy Biletskyi, bruker offisielt Wolfsangel som et merke. Ifølge Øst-Europa-eksperten Andreas Umland har den tidligere frivillige bataljonen nå «avideologisert seg og utviklet seg til en normal kampenhet under kommando av det ukrainske forsvarsdepartementet». Azov-bataljonen har imidlertid ikke skilt seg med Wolfsangel den dag i dag.

Det florerer også fortsatt bilder av medlemmer av bataljonen hvor de også nylig et avbildet med nazi symboler, heil Hitler hilsen og til og med konene til soldatene har vist hitlerhilsen.

Les artikkelen direkte på Politikeren