Vaksinerte har samme risiko for langvarig covid som uvaksinerte

Politikeren.com

Read Time:2 Minute, 29 Second

Selv om de fleste blir fullstendig friske etter en covid-19-infeksjon, kan symptomene for noen vare i uker eller måneder, en tilstand som kalles «longcovid». I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er longcovid definert som en tilstand som oppstår hos «individer med en historie med sannsynlig eller bekreftet SARS CoV-2-infeksjon, vanligvis tre måneder fra utbruddet av covid-19 med symptomer som varer i minst to måneder og kan ikke forklares med en alternativ diagnose».

Det anslås at opptil én av 10 personer som blir smittet med SARS-Cov-2 vil lide av symptomer på langvarig covid som kan variere fra mild til alvorlig. En studie utført av University of Washington satte forekomsten enda høyere, og viste til at opptil 30 prosent av de som testet positivt for covid-19 hadde symptomer fleremåneder senere.

De vanligste symptomene inkluderer ekstrem tretthet, kortpustethet, brystsmerter, hjertebank, dårlig hukommelse, leddsmerter, hodepine, depresjon, angst, nervesmerter, tap av luktesans og smakssans, magesmerter, løse bevegelser og sykdom.

En australsk studie publisert denne måneden så på blodprøver av de som testet positivt i den første bølgen av pandemien. De fant bevis på vedvarende betennelse hos de som forble symptomatiske og led av langvarig COVID. De sammenlignet blodprøvene med de som ikke hadde COVID-19 og fant tilstedeværelsen av forhøyede nivåer av proteiner kalt interferoner lenge etter at viruset var fjernet. De konkluderte også med at folk ikke trengte å ha alvorlige symptomer i den akutte fasen av COVID-19-infeksjonen for å lide av langvarig COVID.

Andre studier har funnet forhøyede nivåer av immunceller kalt cytokiner og autoantistoffer i blodprøver tatt fra de som lider av langvarig COVID. Disse kan føre til at immunsystemet angriper normalt sunt kroppsvev i stedet for viruset, samt forårsake betennelse som fører til pågående symptomer.

Med Omicron ser vi flere gjennombruddsinfeksjoner hos vaksinerte mennesker, og vi vet at alvorlighetsgraden av sykdommen ikke korrelerer med sjansene for å få langvarig covid.

En studie som analyserte helsejournalene til mer enn 10 000 personer med gjennombruddsinfeksjoner fant nylig ut at vaksinasjon ikke beskytter mot flere forhold assosiert med langvarig COVID. Den vaksinerte gruppen ble sammenlignet med en kontrollgruppe som bestod av personer som ikke hadde fått noen covid-19-vaksiner og fant lignende forekomster av langvarig covid i begge gruppene. Studien skal ennå ikke være fagfellevurdert.

Dette fremhever behovet for mer data om langvarig COVID i både vaksinerte og uvaksinerte populasjoner. Hvis vaksiner ikke er svaret på langvarig COVID, hva er det da?

Å redusere sjansene for å få viruset i utgangspunktet er helt klart nøkkelen. derfor bør vi når vi kommer tilbake til normalen gjøre tiltak som myndighetene må fokusere på for å gjøre innendørsrom trygge for alle. Dette betyr massive investeringer i ren luft på arbeidsplasser, på innendørs sosiale rom, skoler og lokaler. Luftfiltre, åpne vinduer, lavere strømpris så man kan ha mere sirkulasjon på inneluft og miljø samt oppfordre til bedre helse og mere fokus på forebygging.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.26.21265508v3

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

1 100 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren