Tusenvis protesterer over høye priser over hele Spania

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 5 Second

Tusenvis av demonstranter gikk til gatene over hele Spania lørdag i protest mot de skyhøye kostnadene for mat, strøm og drivstoff, som har blitt forverret av Russlands invasjon av Ukraina.

Møtene, som fant sted i Spanias hovedbyer, ble holdt av det partiet Vox som forsøkte å skape mere engasjement rundt den økende sosiale misnøyen over de økende levekostnadene som har gjort at mange familier sliter med å betale regningene sine. 

Utenfor rådhuset i Madrid samlet en folkemengde på flere tusen mennesker seg, viftet med hundrevis av spanske flagg og ropte sinte slagord som ba om at den sosialistiske statsministeren Pedro Sanchez skulle gå av.

“Sanchez, du er søppel, få ned regningene våre!” ropte de, mellom patriotiske rop om “lenge leve Spania!” på demonstrasjonen som krever regjeringstiltak for å senke prisene.

“Vi har den verst tenkelige regjeringen.. Det er ikke engang en regjering, det er en elendighetsfabrikk… som plyndrer og presser ut arbeidere gjennom misbrukende skatter,” sa Vox-leder Santiago Abascal til demonstrasjonen til stor jubel.

Demonstranter vifter med spanske flagg under en landsomfattende protest mot prisøkninger, foran rådhuset i Madrid. FOTO: AFP

“Vi vil ikke forlate gatene før denne illegitime regjeringen er utvist.”

Denne regjeringen “tar alt fra oss”, sa Anabel, en 56 år gammel demonstrant som ikke oppga etternavnet hennes.

“De øker strøm- og gassprisene og sier at det er på grunn av (Russlands president Vladimir) Putin, men det er løgn. Det var slik før, sa hun til AFP.

“Høye priser påvirker virkelig (min familie) fordi noen av oss jobber hjemmefra, og vi kan nesten ikke sette på oppvarmingen fordi prisen på gass har nesten doblet seg i løpet av de siste seks månedene.”

Mange sa at regjeringen burde senke skattene for å hjelpe de som sliter.

“Et land som øker prisene på denne måten og ikke hjelper innbyggerne sine ved å delvis senke skattene, svikter folket,” sa Francisco, 53, som er arbeidsledig og ikke oppga etternavnet sitt.

“Vi må tvinge regjeringen til å handle – eller fjerne den sittende regjeringen, for Spanias skyld.” Spanias viktigste høyreorienterte opposisjonsparti Popular Party (PP) har også krevd at regjeringen umiddelbart senker skattene.

Demonstranter vifter med spanske flagg under en landsomfattende protest holdt av det spanske høyreekstreme partiet Vox mot prisøkninger, foran rådhuset i Madrid 19. mars 2022. (Foto: JAVIER SORIANO / AFP)

«Skatten må settes ned med en gang! Vi kan ikke leve med priser som er over 7,0 prosent og vokser,” sa påtroppende PP-leder Alberto Nunez Feijoo lørdag, med henvisning til Spanias årlige inflasjon, som hoppet til 7,6 prosent i februar, det høyeste nivået på 35 år.

I fjor steg energiprisene med 72 prosent i Spania, en av de høyeste økningene i EU, og kostnadene har steget enda høyere siden Russlands invasjon av Ukraina i en krise som kommer i hælene på pandemien.

Mandag erklærte spanske lastebilsjåfører en åpen streik over drivstoffprisene som fort utviklet seg til flere veisperringer og protester, og utløste forsyningskjedeproblemer.

Stigende priser har også fått UGT og CCOO, Spanias to største fagforeninger, til å innkalle en nasjonal streik 23. mars.

Regjeringsminister Felix Bolanos lovet at regjeringen ville avsløre sine planlagte skritt for å redusere kostnadene for energi og drivstoff 29. mars, og anklaget Vox for å forsøke å tjene på en vanskelig situasjon.

“Ekstreme høyre rører alltid på problemer og kompliserer ting, uansett hvor vanskelig de er… De er ikke patrioter, de er bråkmakere,” sa han til Spanias offentlige TV.

Sanchez er for tiden på en Europaturné for å lobbye for en felles EU-respons på skyhøye energipriser.

Madrid har i flere måneder oppfordret sine europeiske partnere til å endre mekanismen som kobler strømprisene til gassmarkedet, men bønnen har så langt falt for døve ører, til tross for støtte fra Paris.

Les artikkelen direkte på Politikeren