Vaksinasjonsmani for apekopper begynner

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:5 Minute, 52 Second

Monkeypox overføres ikke så lett fra person til person, men i Storbritannia har det nylig oppstått syv tilfeller i løpet av en veldig kort periode. Må vi nå forberede oss på neste «pandemi»?

Monkeypox overføres ikke lett fra person til person, men i Storbritannia har det nylig oppstått syv tilfeller i løpet av en veldig kort periode. Må vi nå forberede oss på neste “pandemi”?

Britiske helsemyndigheter kunngjorde forrige lørdag at ytterligere to tilfeller av den sjeldne apekoppevirusinfeksjonen var blitt diagnostisert i England, uten tilknytning til saken som ble rapportert for en uke siden.

Storbritannias UKHSA sa at de siste infeksjonene involverte mennesker som bodde i samme husholdning og undersøkte hvordan de fikk viruset. Disse to nye sakene hadde imidlertid ingen kontakt med den første saken, som ble bekreftet 7. mai. Myndighetene prøver nå å finne ut hvordan de kan ha fått den.

I saken bekreftet 7. mai, mener myndighetene at offeret har fått viruset i Afrika. Det første tilfellet ble funnet hos en person som hadde fløyet til Storbritannia fra Nigeria. Ifølge UKHSA fikk pasienten spesialistbehandling på en isolasjonsavdeling ved Guy’s and St Thomas’ hospital i London.

Som rapportert av Telegraph, er det nå rapportert om syv tilfeller i England, seks av dem i London.

Ifølge avisen kan viruset også overføres gjennom seksuell kontakt, så helsemyndighetene oppfordrer nå de homofile og bifile miljøene til å være spesielt forsiktige og se opp for «uvanlige utslett», spesielt i kjønnsområdet. De sa at fire av de syv sakene fra denne gruppen var menn.

Mens medisinske eksperter beroliger, begynner flere og flere mainstream-medier å skremme opp om apekopper. I mellomtiden er det registrert isolerte tilfeller i Storbritannia og andre land, noe som ikke er overraskende gitt den økte oppmerksomheten rundt sykdommen.

I USA ble det første tilfellet oppdaget 18. mai – Biden-administrasjonen bestilte umiddelbart millioner av vaksinedoser som svar.

Medisinske eksperter sier at faren for apekopper for den generelle befolkningen er relativt lav – det sier Norbert Brockmeyer, president i det tyske foreningen for seksuelt overførbare infeksjoner.

Han hevder at sykdommen har sirkulert ubemerket en stund. På grunn av den økende oppmerksomheten samler det seg nå bevis.

Han sa at folk som har seksuell kontakt med mange forskjellige mennesker er mest utsatt. Det er imidlertid ikke en seksuelt overførbar sykdom; nær fysisk kontakt kan også være tilstrekkelig.

Sunn forsiktighet er derfor tilrådelig. Imidlertid, “Det bør ikke være noe hysteri. Monkeypox vil bli godt kontrollert.”

BIDEN ADMINISTRASJON BESTILLER MILLIONER AV VAKSINEDOSER

I mellomtiden ønsker Biden-administrasjonen ingen forsoning: De har allerede bestilt millioner av doser vaksiner for å beskytte mot kopper og apekopper. Utløseren for dette ble publisert den første saken i USA 18. mai (i Massachusetts).

Det danske bioteknologiselskapet Bavarian Nordic annonserte vaksinebestillingen samme dag. Bavarian Nordic sa at vaksinen allerede er produsert og fakturert under tidligere kontrakter med amerikanske myndigheter.

Vaksinen har vært godkjent i USA under navnet «JYNNEOS» siden 2019. Kontrakten dekker Jynneos-vaksiner verdt 119 millioner dollar – som skal produseres og faktureres i 2023 og 2024.

Folk ønsker nå å gjøre om vaksinen, som er en væske, til en frysetørket versjon til fordel for lengre holdbarhet.

I henhold til kontrakten har Biden-administrasjonen også muligheten til å legge inn en annen ordre verdt 180 millioner dollar.

De kan produsere rundt 13 millioner frysetørkede doser av Jynneos koppevaksinen innen 2024 og 2025.

Ifølge selskapet er det meste av den flytende basen til vaksinen allerede produsert og fakturert for dette formålet. Så hvis konverteringen skulle lykkes raskt, kan vaksinasjonsgalskapen snart begynne.

ET EU-LAND HAR OGSÅ BESTILT

19. mai kunngjorde bioteknologiselskapet at et europeisk land også ville bli forsynt med koppevaksinen – som ikke ble offentliggjort.

Under navnet “IMVANEX” er vaksinen også godkjent i Europa for kopper, og det vil være mulighet for off-label bruk for apekopper.

Bavaria Nordics president og administrerende direktør Paul Chaplin beskrev den nåværende apekoppesituasjonen i Europa som “krever rask og koordinert handling fra offentlige helsemyndigheter,” og la storsindet til at selskapet hans “er glade for å hjelpe i denne nødssituasjonen.”

Vaksinasjonstsaren Bill Gates ba i november 2021 folk om å forberede seg på en koppepandemi, blant annet som en del av «Germ Games».

På det tidspunktet hadde han tatt opp denne muligheten på grunn av et bioterrorangrep .

NORMALT LETT SYKDOM

SYKDOM

Monkeypox ligner vanlige kopper. Imidlertid er sykdommen vanligvis ikke spesielt farlig ved menneskelig infeksjon, og prognosen anses som gunstig. Selv i de nylig rapporterte tilfellene var/er forløpet mildt.

De som er i fare er primært immunkompromitterte personer og barn; dødelige forløp har generelt gått betydelig ned de siste tiårene (ifølge RKI: 10 % tidlig på 1980-tallet, kun ca. 2 % i 1996/1997).

Gjennomsnittlig inkubasjonsperiode er mellom seks og 13 dager, men kan være så lang som 21 dager. Symptomer inkluderer feber, hodepine, muskel- og ryggsmerter, hovne lymfeknuter, frysninger og tretthet.

Det forårsaker også et karakteristisk utslett som ofte begynner i ansiktet og deretter sprer seg over hele kroppen, inkludert kjønnsorganene, som kan være kløende og smertefullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Menneske-til-menneske overføring skjer kun når det er nærkontakt med symptomatisk syke personer.

Det er en zoonose: vertsdyr er først og fremst gnagere. Menneske-til-menneske overføring er vanligvis sjelden og skjer kun i nær kontakt med symptomatisk syke individer.

Virologer frykter imidlertid, spesielt gitt det økende antallet tilfeller de siste tiårene, at jo hyppigere apekoppevirus har mulighet til å infisere mennesker, jo bedre tilpasser de seg til menneskekroppen.

Monkeypox skaper overskrifter med ganske jevne mellomrom – for eksempel i USA i 2003 var det 47 tilfeller fordelt på seks stater (Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Ohio og Wisconsin).

Storbritannia registrerte også to tilfeller av apekopper i september 2018; begge personene hadde kommet inn fra Nigeria. Opphør av koppevaksinasjon og avtakende immunitet kan også være en faktor.

Samlet sett vurderer myndighetene lav risiko for apekopper i befolkningen generelt. Robert Koch-instituttet sensibiliserer nå tyske leger for sykdommen, men det er ingen grunn til panikk.

Det kan bli mer problematisk hvis viruset muterer og blir like lett overførbart som kopper hos mennesker, som nå anses som utryddet. Og selvfølgelig oppstår spørsmålet om ikke disse virusene også eksperimenteres med i biologiske laboratorier.

Monkeypox er altså et sjeldent virus som etterlater mennesker med rasende feber og dekket av sprutende blemmer, det ble først funnet hos dusinvis av aper i et laboratorium i Danmark for mer enn 60 år siden.

Monkeypox ble først oppdaget i 1958 etter to utbrudd av en koppe-lignende sykdom hos aper som ble holdt for forskning – derav navnet monkeypox.

Den danske virologen Preben von Magnus var den som identifiserte den naturlig forekommende koppeinfeksjonen i krabbespisende makaker – apearten – femti dager etter ankomsten på et skip fra Singapore.

Mer enn 30 tilfeller av viruset ble rapportert hos dyrene den gangen – men ingen av skapningene døde og det var ingen spredning fra aper til mennesker.

Det første menneskelige tilfellet av viral zoonotisk sykdom ble registrert i 1970 i Den demokratiske republikken Kongo hos en ni år gammel gutt.

Les artikkelen direkte på Politikeren