Ukrainske hæren under massivt press: frykt for panikkflukt

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 9 Second

Dramatisk situasjon for den ukrainske hæren i Donbass-regionen: Den russiske hæren rykker massivt frem, stillingene til mange dårlig trente ukrainere faller – skulle ytterligere enheter hope seg opp, er det fare for at hærenhetene flykter i panikk vestover.

Den ukrainske hæren er i store problemer i Donbass. Massiv artilleriild og luftangrep holder hæren i sjakk innenfor det befestede forsvaret. I mellomtiden blir de mange mindre forsvarspostene, ofte bemannet av dårlig trente militsmenn, overkjørt. “Russland har endret taktikk,” ifølge eksperter. Mens Putins tropper har forsøkt å trenge raskt, snevert og dypt inn i Ukraina, er offensiven i Donbass-regionen mye bredere.

Kampen om Donbass er veldig lik kampene i andre verdenskrig, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. “Noen landsbyer og byer, de eksisterer bare ikke lenger,” sa han på møtet ved World Economic Forum i Davos. “De ble redusert til grus av russisk artilleriild og russiske rakettoppskytersystemer.” Sieverodonetsk og Lysychansk. Dette er de to siste større byene som fortsatt holdes av ukrainske tropper i Luhansk-regionen men de faller snart.

Dårlig trent milits fullstendig overveldet av Russlands ildkraft

Fra kretser av pro-russiske krigere, som støtter Moskvas soldater, ble det onsdag kveld sagt at Syerodonetsk var «omringet» fra tre sider. Den eneste broen som tillater at folk kan forlate byen er nå under russisk kontroll.

Særlig de dårlig trente militsmennene er fullstendig overveldet over situasjonen. Den russiske ildkraften virker for stor. Mange krigere forlater stillingene sine og flykter i panikk fra Putins tropper. Kiev frykter massepanikk. Og viktigst av alt, den moralsk-psykologiske innvirkningen av slike angrep på hele landet.

“I noen retninger har de russiske gruppene utvilsomt taktiske suksesser, det er i grunnen ingen hemmelighet,” sa forsvarsdepartementets talsmann Oleksandr Motusyanyk i Kiev. Men det er ikke riktig å snakke om tilbaketrekking. Den ukrainske hæren prøver å manøvrere for å forbedre sin posisjon og angripe igjen, vi prøver å berolige Ukraina og befolkningen sa Oleksandr.

USA leverer nå også “Patriot” luftvernsystemer til Ukraina.

Problematiske våpenforsendelser

Ifølge Kuleba trenger Ukraina «hastende» rakettoppskytersystemer for å motstå russiske angripere.

Men våpenleveranser til Ukraina er ikke uten problemer. Forsvarets spesialist oberst Markus Reisner, toppekspert i Forsvaret, forklarte i eXXpressTV at mange av de leverte våpnene ikke en gang kom i hendene på de ukrainske soldatene, men ble ødelagt i innsamlingsdepotene av Russlands bomber før de ble levert til fronten.

Hva Ukraina skjuler

I propagandakrigen bruker Kreml nå sosiale mediekanaler mer og mer: de russiske troppene viser en video av hvordan ukrainerne behandlet sine falne soldater i Azovstal stålverk i Mariupol – de la dem i plastposer i ruinene. De døde hadde ligget uavkjølt i ruinene i flere uker.

Krigens grå virkelighet stemmer ikke overens med de fargerike heltesagaene som ellers flimrer over de sosiale mediekanalene – mellom de triumferende videoene av noen russiske kampvogner som er skutt ned og søte små hunder som leter etter miner, har russisk side nå lagt en kortfilm på nettet: Videoen viser de døde kameratene som ble etterlatt i ruinene av forsvarerne av Azovstal stålverk, som hadde vært under beleiring i flere uker.

De falne ukrainske soldatene ble ikke gravlagt, ikke kremert: likene ble lagt i plastposer, for så først å lagret i et kjølerom – helt til teknologien der sviktet. Så ble sekkene med de døde rett og slett plassert på gulvet i et ødelagt forsamlingshus.

Skrekkbilder fra det ødelagte stålverket Azovstal

Nå fant de russiske soldatene den ødelagte hallen med de over 300 døde. De russiske enhetene filmet det de fant: likposer halvt opprevet og innimellom døde mennesker som allerede var fullstendig nedbrutt. Ved siden av dem ligger bårene til de ukrainske soldatene som de døde ble brakt på til dette lageret.

Mer enn 2500 ukrainske hærsoldater ble tatt til fange i Azovstal, mange av dem medlemmer av Azov-regimentet, der mange høyreekstreme også kjempet mot den russiske hæren.

Les artikkelen direkte på Politikeren