Telegram forbudt i Brasil etter høyesterettsordre

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 48 Second

Den populære meldingsappen Telegram er satt til å bli forbudt i Brasil etter en avgjørelse fra Brasils høyesterett, som sier at appen ikke overholdt lokale myndigheter når de skal forhindre deling av “skadelig innhold”.

Det er i hvert fall den offisielle versjonen, men få tror det.

Hva som kvalifiserer som “skadelig innhold” i dommernes øyne gjenstår å se.
Kritikere sier at det ikke er noe annet enn et fancy ord for sensur.

Som et resultat vil Telegram sannsynligvis bli fjernet fra Apples App Store og andre digitale plattformer i Brasil.

Den landsomfattende sensurordren er basert på en føderal politiforespørsel som hevder at selskapet ikke samarbeider med myndighetene. (Reproduksjon av bilder på internett)

Avgjørelsen kommer fra justitiarius Alexandre de Moraes, som fredag beordret alle internettleverandører og digitale plattformer i Brasil til å iverksette tiltak for å stenge Telegram-tjenesten i landet.

Det er en åpen hemmelighet at Alexandre de Moraes sammen med justitiarius Luis Roberto Barroso er en av erkefiendene til sittende president Jair Bolsonaro. Observatører frykter at med dette tiltaket vil slusene åpnes for valgdomstolen (TSE) for å dømme til ulovligheter under presidentvalget inkludert all kritikk, samtaler og uttalelser fra bolsonister.

Bolsonaristene står for folkets frihet, spesielt ytringsfriheten, mot Covid-19 helsetyranni, mot Covid-vaksinene, mot obligatoriske vaksinasjoner, var mot obligatoriske masker, og er nå mot fordømmelsen av Russland.

Jair Bolsonaro er derfor dypt hatet av etablissementet, de fleste av dem venstreorienterte sympatisører, overfor ikke bare en fiendtlig presse i sitt eget land, men også en høyesterett alliert med venstresiden, som har tatt de facto regjeringsmakten og gjør alt de kan for å bringe «sin» kandidat Lula da Silva til makten i presidentvalget i oktober.

Telegram er den valgte plattformen til president Jair Bolsonaro og hans støttespillere.

Brasils valgdomstol prøver alt de kan for å påtvinge sin offisielle fortelling ved å begrense og kontrollere informasjonen som er tilgjengelig for allmennheten og fjerne ethvert instrument som ikke samsvarer med deres krav og narrativ.

ANATEL, Brasils kommunikasjonsregulator, ber nå alle selskaper om å rette seg etter Høyesteretts kjennelse. Selskaper som ikke overholder kjennelsen vil bli bøtelagt R$100.000 (US$20.000) per dag.

Dette inkluderer Apple og Google, ettersom begge selskapene distribuerer Telegram gjennom appbutikkene sine.

Situasjonen eskalerte da det brasilianske føderale politiet ba Telegram fjerne flere grupper og gi data om medlemmene deres for et par måneder siden. Telegram svarte imidlertid aldri på noen av disse forespørslene.

Brasiliansk lov sier at selskaper som leverer nettjenester i landet må etterkomme rettskjennelser på forespørsel.

Høyesterettsdommer Alexandre de Morais sier Telegram viste «forakt for brasiliansk rettferdighet» fordi selskapet hadde flere muligheter til å ta i bruk og gjennomføre rettshåndhevelse, men gjorde det ikke.

Foreløpig opererer Telegram fortsatt i Brasil, men appen vil sannsynligvis bli fjernet fra det lokale internett med mindre Telegram bestemmer seg for å samarbeide med Høyesterett.

Observatører sier at Brasils Superior Electoral Court (TSE) allerede i desember 2021 vurderte å forby Telegram under oppkjøringen til valget i oktober for å sikre at deres allierte venstreorienterte Luiz Inácio Lula da Silva har alle fordelene som er nødvendige for å vinne presidentvalget.

“Det er feighet det de prøver å gjøre,” sa Bolsonaro til støttespillere da han ble spurt om mulig forbud mot Telegram.

Sosiale medieplattformer var avgjørende for Bolsonaros valg i 2018, og presidenten bruker fortsatt aktivt Twitter, WhatsApp og Facebook, hvor han driver en ukentlig livestream for støttespillere.

Men han og barna hans har i økende grad henvendt seg til Telegram fordi appen, som ble født i Russland og nå er basert i Dubai, ikke begrenser størrelsen på grupper eller meldingsmottakere (massemeldinger) og ikke sensurerer noe innhold som de fleste andre sosiale medier.

Telegram er en torn i øyet for de fleste globale myndigheter fordi det ikke sensurerer noe innhold og garanterer brukerne total ytringsfrihet.

TSE hevder at det ikke er noen måte å kontrollere spredningen av «falske nyheter og hatmeldinger» i Telegram, i motsetning til andre nettverk som samarbeider med brasilianske myndigheter.

Men sannheten er at mye av det som anses som “forebyggende tiltak for å bekjempe falske nyheter eller desinformasjon” ikke er noe annet enn åpenbar sensur mot innhold som stiller spørsmål ved eller kritiserer den offisielle fortellingen.

TSE har inngått samarbeid med nesten alle store sosiale medieplattformer for å dempe det de kaller «falske nyheter og spredning av konspirasjonsteorier» om legitimiteten til det brasilianske valgsystemet, sa Barroso et par uker før i en uttalelse.

Med andre ord, TSE prøver alt de kan for å påtvinge sin offisielle fortelling ved å begrense og kontrollere informasjonen som er tilgjengelig for allmennheten og fjerne ethvert instrument som ikke samsvarer med deres krav.

Les artikkelen direkte på Politikeren