Russland til uvennlige stater: Vi vil ha betaling i Rubler!

Derimot.no

Russland motvirker angrepene på rubelen ved å kreve betaling for gassen i rubler. Dette tvinger kjøpere til først å kjøpe rubler og deretter gass. De som ikke gjør det vil fryse. Så spørs det hvor solidarisk en del land er i forhold til USAs totale sanksjonspolitikk overfor Russland.

En ting er å underskrive høytid-stemte erklæringer om solidaritet og samhold. Noe helt annet er det å fryse. Og legge seg ut med vaktmesteren som holder sentralfyren i gang er heller ikke særlig lurt, selv om en ser ned på han og ikke liker han. Han fører et udannet språk og pynter ikke på virkeligheten med fine ord. Ekkel type.

Knut Lindtner

Redaktør.

Bulgaria må betale for russisk gass med rubler «enten de liker det eller ikke», sier Kreml.

Betalings-byttet vil ikke gjelde for Serbia.

Russland sendte på torsdag beskjed til europeiske land om sin plan om å skifte ut ordningen med betalingen for gassleveranser fra euro til rubler.

Den serbiske presidenten Aleksander Vucic sa at Moskvas beslutning vill skaffe dem mange problemer. Han forklarte at Bulgaria, landet som gassforsyningen til Serbia og Ungarn går gjennom, har erklært at de ikke er villige til bytte til rubler som betaling for gass.

Som svar sa Kremls talsperson Dmitry Peskov på torsdag at saken er avgjort. Bulgaria må betale med rubler «enten de liker det eller ikke».

Kina er mer enn villig til å kjøpe all den gassen Russland kan levere.

Men han nevner også Serbias bekymring, og har notert seg at Serbia har avstått fra enhver fiendtlig gjerning eller kommentar mot Russland i forbindelse med Ukraina.

«Dette gjelder ikke for Serbia. Problemet skal nok bli løst, og naturligvis vil Serbias bekymring få topp prioritet», sier Peskov.

«Dette er jo normalt. Vucic har rett, dette kan virkelig bli en problematisk situasjon. Bulgaria har gått til fiendtlige skritt mot oss. Så de vil måtte betale i rubler enten de liker det eller ikke», sa Peskov.

Tidligere denne uken sa den tidligere vise-energiministeren i Bulgaria Yavor Kuyumdzhiyev at landet er svært avhengige av russisk gass, og at de mangler alternativer.

I sin første større kommentar om de vestlige sanksjonene kunngjorde president Vladimir Putin på onsdag at Russland bare vil akseptere rubler som betaling for gasseksport til «uvennlige land».

Når dette byttet til rubler som betaling for gass vil bli satt i verk er ennå ikke blitt kjent.

Men ifølge Peskov vil betingelsene for dette skrittet bli kunngjort direkte til russiske gasskjøpere i god tid.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/business/552611-bulgaria-serbia-gas-rubles/

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 33

Les artikkelen direkte på derimot.no