Russerne jubler: Slik unngår Ikea og Zara sanksjonene

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 59 Second

Erklære solidaritet med Ukraina, ri på bølgen av boikott mot Russland og fortsatt gjøre forretninger med Moskva og Co.? Det som kanskje høres umulig ut har nå blitt utført av et kjent selskap med et lurt triks – og eksperter antar at mange andre snart vil følge deres eksempel.

Den russiske angrepskrigen i Ukraina har allerede vart i mer enn 100 dager – den lange listen over selskaper som har trukket seg ut av Russland i protest mot inntrengerne og av solidaritet med Ukraina, eller i det minste har sluttet å gjøre forretninger i og med Russland inntil videre, er flere men de blir stadig mindre.

Det ser ut til at mange selskaper ikke lenger ønsker å gi avkall på den ikke ubetydelige inntekten fra nasjonen med 144 millioner mennesker – og derfor leter etter måter å omgå sine egne sanksjoner mot Russland. For å gjøre dette bruker selskapene juridiske smutthull som gjør deres skritt, om ikke moralske, så i det minste juridisk upåklagelige – og er ment å opprettholde sin posisjon til omverdenen mens rubelen ruller inn på konto for dem igjen.

L’Occitane viser hvordan det gjøres

Et nylig og fremtredende eksempel på denne taktikken er den franske kosmetikk-, parfyme- og ansiktspleieprodusenten “L’Occitane”. Det internasjonalt suksessrike skjønnhetsselskapet fra Provence hadde allerede skapt oppsikt i april etter at de åpenlyst kunngjorde sin intensjon om å fortsette å gjøre forretninger i Russland. Mens boikottlisten over andre kjente selskaper vokste for hver dag, sa L’Occitane 14. april at butikkene i Russland ville forbli åpne – bare for å gjøre en u-sving tre dager senere etter en voldsom shitstorm og protester fra kunder.

Hvordan det fungerer? Med en “rebranding à la russe”: Alt forblir det samme – butikker, produkter og hele sortimentet – bare navnet er rett og slett “russified”. L’Occitane har endret navn til russisk og innlemmet sin russiske virksomhet under samme navn som en egen bransje, eller som et russisk selskap – det franske firmaet har nå to selskaper, ett i Europa og ett i Russland. Og voilà: “Problem løst.”

Zara og Co. gjør det ikke annerledes

En ekspert forklarer at dette er et «helt akseptabelt juridisk steg»: «Dette er et helt akseptabelt skritt som også andre internasjonale nettverk kan bruke», sier Ivan Samoylenko fra kommunikasjonsbyrået B&C Agency. Og det ser ut til at andre kjente selskaper faktisk allerede har oppdaget dette alternativet selv.

Zara-merket, for eksempel, har allerede åpenlyst lekt med ideen om å endre butikkskiltene til det russiske navnet – selv før L’Occitane gjorde det. Selv om motemerket siden har benektet disse rapportene, som Samoylenko videre forklarer: «I denne situasjonen var det ikke nødvendig med samtykke fra merkeeieren. Selskapet bestemte seg selv for å endre navnet på sitt russiske representasjonskontor og registrere et nytt merke.”

IKEA og flere. kan følge med veldig snart

Og L’Occitane og Zara befinner seg i «det beste selskapet»: Antallet detaljhandelskjeder som importerer varene sine «via parallellimport» vokser og vokser. Hver dag hører du at dette eller det merket planlegger eller i det minste tenker på å returnere til Russland. «Du må forstå at de fleste selskaper er under alvorlig politisk press så langt», forklarer den russiske handelseksperten.

Eksperter utelukker derfor langt fra at andre merker kan følge L’Occitanes eksempel: fra Inditex (som eier merkene Zara og Zara Home, men også Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius og Oysho) til IKEA er det mange vel- kjente navn.

Noen forhandlere har imidlertid allerede tatt en annen tilnærming: de har ikke endret navnet på nettverket sitt i Russland, men har endret eierskap. For eksempel eies nå Reebok-butikker i Russland av den tyrkiske bedriften FLO Retailing.

Les artikkelen direkte på Politikeren