Russer-jakten fortsetter. Nå endrer USA manuset de store mediene følger: Det er ingen umiddelbar fare for russisk invasjon.

Derimot.no

De store norske mediene driver ikke selvstendig journalistikk, men jakter i flokk slik det skjer med jakthundene under den engelske revejakten. Når signalet går løper alle i samme retning.

Det store spørsmålet er hvem som holder fløyten. Det bestemmer vinklingen i mediene. Men de skriver det samme med litt ulike ord. Dette kalles fri og uavhengig journalistikk. 

Nå endrer Washington fortellingen og dermed vil våre medier skifte vinkling. Etter at det gikk opp for USA at det er en splittelse i Nato om deres Ukraina-politikk og presidenten i Ukraina fortalte (etter en krangel med Biden på telefonen) at det ikke forelå noe trussel om russisk invasjon. Da måtte fortellingen endres.

Så er spørsmålet om de norske medien følger etter lederhunden som uttaler seg i artikkelen under.

Redaksjonen

Det Hvite Hus sier ikke lenger at en russisk invasjon av Ukraina er «umiddelbart forestående».

USAs fortelling om en russisk invasjon faller sammen etter at ukrainske myndigheter har bagatellisert trusselen.

Av Dave DeCamp

Sekretæren i Det Hvite Hus, Jen Psaki, har skrudd ned retorikken. På onsdag sa hun at Biden-administrasjonen ikke lenger bruker ordene «umiddelbart forestående» når de snakker om en mulig russisk invasjon av Ukraina.

Jen Psaki

Forrige uke insisterte Psaki på at en russisk invasjon av Ukraina var «umiddelbart forestående», til tross for at myndighetene i Ukraina sa noe annet.

USAs påstander om trusselen ergret myndighetene i Kiev. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky sa at de vestlige lederne prøver å skape «panikk».

På onsdag sa altså Psaki at USA hadde bestemt seg ikke å bruke ordene «umiddelbart  forestående» lenger fordi de ikke visste om den russiske presidenten Vladimir Putin hadde bestemt seg for å invadere.

«Jeg brukte de ordene én gang. Jeg tror andre også har brukt dem en gang. Og nå har vi besluttet ikke å bruke dem mer  fordi jeg tror det sendte et budskap som vi ikke mente å sende, da vi visste at president Putin hadde bestemt seg», sa hun.

Psaki ønsker å bagatellisere sin ordbruk. Det kommer klart fram av utskriften fra pressekonferansen den 25. januar.

I en ordveksling med en reporter innrømmet Psaki at ordene «umiddelbart forestående» er et «ganske intenst uttrykk». 

Men når hun blir spurt om USA tror trusselen om en invasjon er «umiddelbart forestående» svarer hun «riktig».

Russland har om og om igjen benektet at de har planer om å invadere Ukraina. USAs fortelling smuldrer vekk når Ukraina og noen NATO-allierte bagatelliserer trusselen.

Den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian sa på onsdag at for øyeblikket er den ingen tegn på at Russland er klare til å aksjonere i Ukraina.

Forsidebilde: Jason Wolf

157 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 157 ganger.

Post Views: 79

Les artikkelen direkte på derimot.no