Pro-russisk demonstrasjon skal finne sted på Heroes Square i Budapest

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 59 Second

En pro-russisk, anti-ukrainsk demonstrasjon skal finne sted i Budapest lørdag 30. april, med den hensikt å vise solidaritet med Russland i deres invasjon av Ukraina, melder den liberale nyhetsportalen 444.hu. Orbán-regjeringen bekreftet sin holdning mot russisk aggresjon, men uttalte at de ikke vil blande seg inn i folks rett til å møtes og ytringsfriheten.

På sin siste pressekonferanse torsdag svarte en minister på statsministerens kontor Gergely Gulyás journalister og sa at hvis noen er tilhengere av den liberale rettsstaten, må de akseptere at retten til forsamling omfatter at borgere uttrykker sine meninger offentlig, bortsett fra i helt radikale tilfeller er dette beskyttet av ytringsfriheten. Mens andre deler av verden kanskje ikke aksepterer dette, støtter vi denne retten, forklarte Gulyas.

Gulyás la til at de fleste ungarere er klare på det faktum at Russland invaderte Ukraina, og at demonstrantene representerer en minoritet av befolkningen.

Spørsmålet om det er en radikal instans for denne minoriteten i Ungarn å støtte en regjering og en hær som har invadert territoriet til en annen suveren stat, truet med atomkrig og blitt beskyldt for å ha begått krigsforbrytelser og til og med folkemord, ser ut til å være et tema som er til vurdering i denne saken, Uavhengig av demokratiske friheter, vil disse demonstrantene får lov til å si sin mening, som inkluderer ideen om at «USA og NATO [som Ungarn er en del av] er den største trusselen mot verdensfreden», men det vil nok ikke passe godt med Ungarns Vestlige allierte og det internasjonale samfunnet, som har tatt en veldig klar anti-russisk holdning.

Budapests ukrainske samfunn har planlagt en motprotest på lørdag. Den ideelle organisasjonen Jednisty Asociaciya/United Ukraine Association arrangerer sitt «Solidarity with Ukraine»-arrangement på Deák-plassen klokken ett på ettermiddagen.

Tiden er inne for oss å vise verden og bevise for oss selv at det er mange av oss i Budapest som utvilsomt fordømmer russisk aggresjon, nådeløshet og drap på sivile, og som står ved Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.»

skriver organisasjonen på sin arrangementside. Jednisty bemerker at helt siden revolusjonen i 1956 har ungarere forstått hvordan det er «når Kreml blander seg inn i et fritt lands indre anliggender».

Jaroszlava Hartyányi, et ungarsk medlem av den ukrainske verdenskongressens eksekutivkomité, skrev at den pro-russiske demonstrasjonen på lørdag er ment å provosere folk, og «har ingenting å gjøre med utøvelsen av demokratiske rettigheter».

Les artikkelen direkte på Politikeren