Polen redder seg på tysk gass som tyskerne har kjøpt fra Russland. Men Polen vil straffe Tyskland for det samme gasskjøpet.

Derimot.no

Polen sier at Tyskland må straffes fordi de kjøper rubler for å betale for den russiske gassen. Det gjør ikke Polen og har derfor mistet gassleveringen fra Russland. De kjøper heller gassen fra Tyskland, men fordømmer Tyskland for deres gasskjøp som redder dem (Polen) fra katastrofe.

Jeg må si at dette er en spesiell moral som jeg sjelden støter på. Etter å ha blitt presset opp i et hjørne økonomisk av sine egne straffetiltak overfor Russland, fordømmer de Tyskland fordi de ikke følger opp Polens linje – noe som ville ført til krise både i Polen og Tyskland.

Det er Russland som gir dem livbøyen, men Polens regjering fordømmer Tyskland fordi de tar imot redningsmidlet som de selv henger i. «Det er bedre med god moral enn å overleve!» Men Tysklands dårlige moral som redder Polen må fordømmes. Jeg lurer på hva som egentlig feiler den polske regjeringen.

Denne «livbøyen heger Tyskland i, og Polen henger i Tyskland som polakkene fordømmer.

Overordnet ser vi hvordan lederne i det ene EU-landet etter det andre, uten å si det høyt, bøyer seg for de russiske kravene. Hadde de tenkt litt lengre enn nesetippen før sanksjonstiltakene ble iverksatt ville de ikke havnet i denne situasjonen. Men da hadde fått USA på nakken – og det er kanskje verre enn økonomisk ruin.

Løsningen blir høylytt å straffe Russland i ord offisielt av hensyn til opinionen, mens de i handling gjør det stikk motsatte. Polen har sin egen vri åpenbart, men gjør i praksis det samme, men tar omveien via Tyskland som de fordømmer i samme slengen. 

Russland selger olje og diesel i bøtter og spann i Asia og tjener mer enn noen gang. EU kan risikere at Russland ikke har noe å selge til dem når de kommer til sans og samling.

Knut Lindtner
Redaktør

Om å overleve på russisk gass fra rubel-betalende Tyskland.  

Polen sier at om Tyskland betaler med rubler må de straffes.

Av Alan Charlish

Redaktørens bemerkning: Om bare alle var så «prinsippfaste» som Polen!

I prinsippet har Polen sanksjonert russiske eiendeler i Polen. Og så skriker de ut når Russland sier opp gass-kontrakter og forlanger betaling til kontoer som er pålydende rubler.

I prinsippet har Polen nektet å åpne rubel-kontoer for å kunne betale for gassen. Og så skriker de ut om lureri når Russland stanser levering av gass som ikke blir betalt.

I prinsippet har Polen i stedet kjøpt russisk gass som først kom til Tyskland. 

Altså – russisk gass som Tyskland betaler for via de rubel-pålydende kontoene. 

Så i prinsippet sier Polen nå at land som Tyskland, som betaler for gassen med rubler – må sanksjoneres. 

Polsk takknemlige kjenner visst ingen grenser! 

Europa-Unionen må straffe land som bruker rubler til å betale for russisk gass, sier Polens klima-minister. Det sier hun etter at Moskva kuttet gass-forsyningen til Polen og Bulgaria fordi disse nekter å betale på den måten. 

EU-medlemmene er dypt splittet om hvordan de fortsatt kan betale for gassen uten å bryte de europeiske sanksjonene som ble innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina den 24. februar.

Mange EU-land er svært avhengige av import av energi fra Russland.

Polen var en av EUs mest trofaste talsmenn for å innføre straffetiltak mot Moskva. De sa at EU-blokken burde forby russisk gass totalt. [Men indirekte så kjøper de den likevel].

File:Anna Moskwa.jpg - Wikimedia Commons
Anna Moskwa

«I dag mangler vi fullstendig sanksjon mot russisk gass. Det ville løst problemet med betaling via Gazprom – da ville sanksjonene fungert 100 %. Vi venter på disse sanksjonene» fortalte Anna Moskwa til den private kringkasteren Polsat News på onsdag.

Men de viktigste EU-medlemmene som gjør motstand mot tøffere gass-sanksjoner er Østerrike, Tyskland og Ungarn, legger hun til.

«Vi regner med at dette vil få konsekvenser for disse landene (altså de som betaler med rubler), slik at de vil slutte å betale for gassen med rubler».

Hun vil ikke spesifisere hva slags konsekvenser Polen gjerne vil se. 

Russlands nye betalingssystem for gass innebærer at de åpner en konto i Gazprombank. Der vil betaling i euro eller dollar bli konvertert til rubler.

Dette er et tilbud som gjør at noen land fortsatt kan kjøpe russisk gass, og på den måten snike seg unna EUs forente front mot Moskva.

Tysklands kraftselskap Uniper sier til avisen Rheinische Post på torsdag at de vil overføre betaling for russisk gass til en russisk bank – og ikke lenger til en Europa-basert bank.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 14

Les artikkelen direkte på derimot.no