Nye anbefalinger om D-vitaminbruk fra Staten. Baserer seg på steinalderkunnskap.

Derimot.no

derimot.no:

Av John 

I april 2022 kom en ny nasjonal veileder for behandling av D-vitaminmangel. Den nye veilederen har senka referansegrensa for D-vitaminforgiftning fra 375 til 250 nmol/L. Hvor de fire legene som står bak veilederen har fått det fra at D-vitamin plutselig har blitt farligere, går ikke fram i kildene som er oppgitt.

Dette er de nye referansenivåene for D-vitaminstatus, som uten henvisning til vitenskapelige kilder har senket grensa for D-vitaminforgiftning fra 375 til 250 nmol/L.

Gammelt nytt

Totalt 13 publikasjoner er oppgitt som kilder til den nye veilederen. Åtte kilder er eldre enn 10 år. Den nyeste er fra 2019.

__________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
__________________________________________________________

Basert på denne gamle kunnskapen konkluderer de fire legene med at:

«Vitamin D-mangel har blitt sett i sammenheng med effekter utenfor skjelettet. Imidlertid har ingen store randomiserte studier vist effekt».

D-vitamin har altså ikke effekt på annet enn beinhelse.

At vitamin D er råvaren som cellene produserer hormonet kalsitriol av er ikke nevnt i veilederen. Hormonet er nevnt en gang, men da som en anbefaling om at pasienter med tilstander som hypoparatyroidisme og nyresvikt kan ha behov for tilskudd av kalsitriol. Men bare for å beskytte dem mot skjelettskader.

At hormonet kalsitriol (som cellene produserer av D-vitamin) styrer celledeling både i immunforsvaret og membranene i kroppen blir forbigått i dyp taushet. Selv om det har vært kjent i 40 år.

Nye anbefalinger for tilskudd

Den nye veilederen for behandling av D-vitaminmangel anbefaler større doser enn tidligere:

Ved D-vitaminnivå under 25 nmol/L, bør pasientene behandles med mellom 3.200 IE (80 mikrogram) og 4.000 IE (100 mikrogram) vitamin D i tre måneder før ny måling. Hvis det er oppnådd tilstrekkelig D-vitaminnivå, anbefales daglige vedlikeholdstilskudd på 800 IE (20 mikrogram) vitamin D.

Ved D-vitaminnivå mellom 25 og 50 nmol/L, bør pasienten behandles med mellom 1.600 IE og 2.000 IE daglig i tre måneder, før ny måling og evt. vedlikeholdsdoser på 800 IE vitamin D.

Hvis pasientene til tross for den anbefalte behandlingen ikke oppnår tilfredsstillende D-vitaminnivå, anbefales hardere lut: Sprøyter med 100.000 til 300.000 IE vitamin D levert intramuskulært. Det er ikke noen mellomting. Hvorfor det ikke er anbefalt å spise megadosene istedenfor å injisere dem, går ikke fram i veilederen. Hva som kan skje i nyrene hvis injeksjonen bommer og havner i ei vene dveler heller ikke veilederen ved.

Anbefaler reseptfritt tilskudd

Det som kan være bra for pasientene, rent økonomisk, er at veilederen anbefaler reseptfrie tilskudd. Reseptbelagte D-vitamintilskudd er to til tre ganger dyrere enn reseptfrie, selv om virkningen er akkurat den samme.

Veilederen er konkret nok til å anbefale D-vitamintilskudd fra NycoPlus, selv om dette tilskuddet ikke er produsert etter legemiddelstandard. D-vitamintilskuddet D-pearls fra Pharma Nord, som blir laget etter legemiddelstandard, er ikke anbefalt.

Terningkast 1

Hvis vi skulle driste oss til å gi et terningkast til den nye nasjonale veilederen for behandling av D-vitaminmangel, ville det ha blitt bare ett øye på terningen.

Veilederen er laget av leger som har et enøyd fokus på D-vitamin og beinhelse og den er basert på steinalderkunnskap. Mer er det ikke å si om den saken. I alle fall ikke hvis det er unger til stede…

Forsidebilde: Martijn Vonk

4 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 4 ganger.

Post Views: 15

Les artikkelen direkte på derimot.no