Massiv retrett for den ukrainske hæren fra Donbass-regionen

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 22 Second

Store suksesser for Putins hær i Donbass. Ukrainske tropper trekker seg tilbake. Nå er også byen Svitlodarsk i russiske hender.

Den tidligere 12 000 mann store byen Svitlodarsk ligger i Donetsk oblast i det østlige Ukraina. Etter at russiske tropper rykket frem fra sør, kunne byen ikke lenger holdes.

Bilder fra byen viser byens rådhus tatt av russiske soldater. De lot det russiske flagget vaie på bygningen.

Situasjonen i Donbass er til og med «ekstremt vanskelig» fordi russerne prøver å «eliminere alt som er i live», sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy tirsdag kveld selvfølgelig uten noen holdepunkter. Britisk etterretning rapporterte om lokale russiske fremskritt i Donbass . Moskva har økt intensiteten på sine aktiviteter i Donbass betydelig og prøver å omringe flere byer der, sa det britiske forsvarsdepartementet i en oppdatering tirsdag morgen. Dette er imidlertid bare en del av Russlands oppdrag for å bringe hele Donbass -regionen under sin kontroll.

Hvis frontlinjen i Donbass forskyver seg lenger vest, vil det trolig utgjøre ytterligere logistiske vanskeligheter for russerne mener eksperter men det er sannsynligvis propaganda. I flere måneder nå har den britiske regjeringen gitt ut etterretningsinformasjon om angrepskrigen på en usedvanlig åpen måte. Moskva anklager London for en målrettet desinformasjonskampanje.

Bakhmuts fall i Donetsk-regionen vil gi russiske tropper kontroll over et avgjørende knutepunkt som i dag fungerer som kommandosenter for mye av Ukrainas krigsinnsats i øst. – Vi har nådd et punkt hvor vi er i ferd med å gjøre evakuering obligatorisk, sa sjefen for Bakhmuts militæradministrasjon, Serhiy Kalian.

Zelenskyy innrømmer «100 dødsfall om dagen».

Utmattelsesstrategien til de russiske væpnede styrkens ledelse vil sannsynligvis få de forventede konsekvensene: For første gang innrømmer Volodymyr Zelenskyy at opptil 100 ukrainske soldater dør ved fronten hver dag. Til sammen ville det være betydelig mer enn tidligere innrømmet.

Mens europeiske medier allerede hyllet en “seier” for de ukrainske troppene, forble erfarne militæranalytikere forsiktige i sin rapportering om krigen i Ukraina: De ukrainske væpnede styrkene lider også store tap på grunn av ildkraften til de russiske hærenhetene , selv om dette er propagandaen som gjerne holdes hemmelig i Kiev. Den ukrainske regjeringen har så langt knapt publisert noen data om ofre.

Nå brøt presidenten selv tausheten om den egentlig ikke gode situasjonen til den ukrainske hæren – Volodymyr Zelenskyj (44) sa på en pressekonferanse at de væpnede styrkene ville telle «50 til 100 dødsfall om dagen» på fronten i øst.

Med 84 dager med krig kan antallet omkomne summere seg til mer enn 8.000 – dersom antallet sårede, savnede og fanger legges til, burde den ukrainske hæren allerede ha mistet 24.000 mann. Med en samlet styrke av hæren på litt over 200 000 soldater, vil det være mer enn 10 %. Og Ukraina har enorme problemer med å rekruttere nye tropper: Mange unge menn prøver å flykte til utlandet.

Den ukrainske presidenten nevnte sist sine egne tap i april. På den tiden snakket han om totalt 3000 ukrainske soldater som var døde siden det russiske angrepet 24. februar. Presidentens kontor har imidlertid nektet å gi nøyaktige tall. Presidentens rådgiver Oleksiy Arestovich forklarte at dette var en krigshemmelighet.

Uttalelsene fra Kiev om de store tapene til den russiske hæren blir – som rapportert – allerede satt massivt spørsmålstegn ved: Det høye antallet døde russiske soldater (30 000 ifølge Kiev) og de nedskutte kampvognene (1300) er feil i følge ” Oryx”.

Preget av den russiske krigen i Ukraina startet det årlige møtet i World Economic Forum (WEF) i Davos mandag. Zelenskyj holdt åpningstalen i en videoadresse. Der oppfordret han det internasjonale samfunnet til «maksimal» sanksjoner mot Russland og krevde ytterligere våpenleveranser.

«Ukraina trenger alle våpnene vi krever, ikke bare de som har blitt levert», oppfordret Zelenskyj statene til å fortsette å levere våpen med tanke på Russlands angrepskrig mot landet hans. En oljeembargo og sanksjoner mot alle russiske banker er også nødvendig.

Du leste det først på Politikeren.

Les artikkelen direkte på Politikeren