Kinas digitale statsvaluta – total kontroll mot dollar

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 39 Second

Det allerede massive presset (sammen med Russland) for å bevege seg bort fra dollaren er absolutt for å få betydelig fart som et resultat av Ukraina-krigen og den påfølgende Russlands “kansellering” av Vesten.

Senest i 2014 har Kina hatt som mål å etablere den digitale valutaen «E-Yuan» som handelsvaluta. I slipstrømmen av de nåværende globale krisene – først Corona, deretter den nye «kalde krigen» mellom Russland og NATO – presser Folkerepublikken nok en gang videre med tilsvarende utvikling.

Hovedmålet er å bli mer uavhengig av dollaren. Den nye valutaen representerer imidlertid også et første skritt mot fullstendig avskaffelse av papirpenger i Kina. Eksperter har også lenge advart om at Kina også utøver et massivt press på sine naboland for ikke lenger å handle med dollar, men i e-yuan, og dermed avslutte dollarfikseringen av valutamarkedene.

I tillegg til dette målet om å redusere etterspørselen etter dollar enda mer, bør e-valutaen forankres i internasjonal handel gjennom blant annet Kinas “One Belt, One Road” globale infrastrukturstrategi, gjort kjent av “New Silk Road”-prosjektet. Kina presser også på regionale valutakoalisjoner som East Asia Digital Currency.

(Lær mer om Kinas sosiale kredittsystem)

Det allerede massive presset (sammen med Russland) for å bevege seg bort fra dollaren er absolutt å få betydelig fart som et resultat av Ukraina-krigen og den påfølgende Russlands “kansellering” av Vesten.

Dette, kombinert med det første forsøket fra en ledende økonomisk og stormakt på å digitalisere sine pengetransaksjoner, representerer en milepæl i den totale økonomiske kontrollen av innbyggerne, som i Kina passer sømløst inn i allerede eksisterende totalitære strukturer, men som sannsynligvis vil bli en global modell på mellomlang til lang sikt.

Nøkkelen her er statens forrang fremfor digital valuta. Bitcoins og andre kryptovalutaer er for eksempel strengt forbudt i Kinas ettpartiregime – fordi de ikke tillater noen kontroll fra myndighetene.

I motsetning til dette kan staten bruke e-yuan til å overvåke og kontrollere alle sine borgers transaksjoner. Selv om dette gjør skatteunndragelse, svindel eller finansiering av uredelige transaksjoner praktisk talt umulig, sikrer det også en ytterligere innstramming av den kinesiske regjeringens totalitære kvelertak på sine egne borgere.

Individuell forbrukeratferd kan spores like nøye som individuelle borgere kan ekskluderes fra det økonomiske livet. I fremtiden kan opposisjonen eller «sosialt skadelige elementer» få sine kontoer avskåret når som helst.

Vilkårlige belønninger eller sanksjoner har for lenge siden antatt enestående proporsjoner i Midtriket takket være det sosiale kredittsystemet – og vekker i økende grad interessen til vestlige tenkere som drømmer om en stor tilbakestilling og global styring.

Det første store hinderet for e-yuan var årets vinter-OL i Beijing, hvor den nye valutaen også skulle brukes av utenlandske idrettsutøvere. En gruppe republikanske amerikanske senatorer hadde skrevet til USAs olympiske komité på forhånd og protesterte mot dette, og påpekte den sanne hensikten med e-yuan.

“Olympiske idrettsutøvere bør være klar over at den digitale yuanen vil bli brukt til å overvåke kinesiske borgere og besøkende til Kina i en enestående skala.”

Så Kina kan igjen vise seg å være en pioner – ikke bare når det gjelder å perfeksjonere et totalitært overvåkingsapparat, men også når det gjelder å avskaffe kontanter. Ideen har også mange støttespillere i Europa: I juli i fjor lanserte Den europeiske sentralbanken det toårige pilotprosjektet med en digital euro.

Under dekke av angivelig «bekjempelse av kriminalitet» ønsker EU også å innføre en grense på 10 000 euro for kontantbetalinger. Byttet til digitale valutaer vil resultere i et massivt tap av frihet fordi hver transaksjon etterlater spor som kan spores.

Forsikringsselskaper eller arbeidsgivere ville da ha tilgang til alle forbrukerdata og ville vite alt om “usunne” spise- eller sovevaner osv. Det ville også sikre finansinstitusjonenes uavhengighet.

Hans-Jürgen Papier, ekspresidenten for den tyske forfatningsdomstolen, har allerede advart om at å avskaffe kontanter ville være «et uberettiget inngrep i retten til frihet».

Håpet om at Kina dermed kunne orientere seg mer mot Vesten på lang sikt, slik det er forhåndsformulert i doktrinen om «endring gjennom handel», har dermed til slutt sviktet.

Motsatt er det mer sannsynlig at Kina, med sin autoritære forståelse av staten og dens borgere, i økende grad vil bli brukt som modell for postdemokratiske strukturer i løpet av trenden mot globalisering.

De svært effektive beslutningsprosessene og sosiale mekanismene der, som er diametralt i motsetning til enhver forestilling om grunnleggende rettigheter og frihet, blir stadig mer populære, spesielt blant vestlige venstreorienterte, enten hemmelig eller direkte.

Les artikkelen direkte på Politikeren