Finanskrig, ødelagte forsyningskjeder, matmangel, skyhøye priser fører til at de første landene går konkurs

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 36 Second

For bare noen dager siden erklærte den sørasiatiske øynasjonen Sri Lanka mislighold av gjelden. Valutareserver på USD 1,6 milliarder motvirkes av betalinger på mer enn USD 7 milliarder. Totalt utgjør utenlandsgjelden til landet på 22 millioner mennesker mer enn 50 milliarder dollar.

Dette er et hardt slag for øyas økonomi sør for India. Landet er avhengig av import som drivstoff og mat, som må betales i hard valuta (spesielt amerikanske dollar). Resultatet: Skyhøye priser på grunnleggende matvarer som ris og melk og bensin og diesel.

(De siste dagene har flere mennesker omkommet mens de har ventet i kø etter drivstoff. Skoleeksamener har blitt avlyst for millioner av elever på grunn av mangel på papir og blekk ettersom krisen og mangelen påvirker flere og flere sektorer på Sri Lanka)

Hvis covid-nedstengingene allerede hadde forstyrret logistikkkjeder og kastet mange mennesker lenger ned i fattigdom, led også den tidligere blomstrende reiselivsnæringen – en industri som bidro til å løfte mange mennesker ut av fattigdom.

De siste ukene har ikke økende råvare- og matvarepriser, kombinert med fortsatt svake turismetall, forbedret situasjonen. Mens gjelden (og dermed gjeldsbetjeningen) vokste, har ikke økonomien og statens inntekter matchet det det nye nivået.

Nå søker regjeringen hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF), vel vitende om at forholdene ikke vil gi noen langsiktige forbedringer.

Situasjonen er ikke mye bedre i Libanon, som for bare to år siden så vidt unngikk nasjonal konkurs. For omtrent en uke siden samlet regjeringen i Midtøsten-landet inn 15 millioner dollar for å forhindre en matkrise.

(Demonstrasjoner og veiblokkeringer på Sri Lanka.

Tørken av hveteforsyninger og problemer på hjemmefronten har ført til at lagrene er tomme og lange køer har dannet seg utenfor bakerier og butikker. Men mangelen på forsyninger fra Russland og Ukraina, samt stigende drivstoffpriser, gjør det vanskelig å få inn nok erstatningsforsyninger i tide.

I mellomtiden har Iran tilbudt å levere mat og drivstoff til libanesiske liraer i stedet for dollar og euro – begge valutaer som er mangelvare i Libanon på grunn av landets avhengighet av import.

Drastiske økninger i globale mat- og energipriser på grunn av krigen i Ukraina rammer utviklingsland hardt, og bedre mestringsmekanismer for statsgjeld vil være nødvendig for å unngå mislighold, sa IMF.

“Krigen i Ukraina øker offentlig lånerisiko til uante nivåer, mens pandemien fortsetter å belaste mange suverene budsjetter,” skrev Vitor Gaspar, direktør for IMFs finansavdeling, og Ceyla Pazarbasioglu, leder for organisasjonens strategiavdeling, i ett nytt blogginnlegg.

“Ettersom risikoen for statsgjeld har økt og økonomiske begrensninger har vendt tilbake til sentrum av politisk oppmerksomhet, er en global samarbeidstilnærming nødvendig for å oppnå en ryddig løsning av gjeldsproblemer og forhindre unødvendige mislighold.”

(Politiet avfyrer skarp ammunisjon mot demonstranter på Sri Lanka. En person ble drept og andre er i kritisk tilstand i Rambukkana da protester og blokader mot mangel og prisøkninger skjøt fart på øya i dag.)

Kritikere påpeker at denne utviklingen er ganske bevisst. En “kreativ ødeleggelse”, så å si, for “Great Reset” som Klaus Schwabs World Economic Forum (WEF) ønsker å presse på. I mars i fjor tok Financial Times opp dette i en artikkel med tittelen “Tid for en ‘Great Reset’ of the Financial System.” 

Nå er det en god tid for de store økonomiene i Vesten (og ideelt sett verden) å sette seg ned og utarbeide en ny internasjonal monetær orden. Som en del av dette bør det være fullstendig gjeldssletting, spesielt av statsgjeld som holdes av sentralbanker.

Vi anslår at dette utgjør rundt 25 billioner dollar i de betydelige områdene i verdensøkonomien (…) Hvorvidt gjeldslette går utover det bør være fokus for forhandlinger blant beslutningstakere om konstruksjonen av det nye systemet – ideelt sett en slags gjeldsjubileum (… ) Rekapitalisering av deler av det finansielle systemet bør inkluderes i konstruksjonen av den nye internasjonale pengeordningen.

Hvis vi ser en kaskade av mislighold rundt om i verden i løpet av de kommende månedene, kan dette godt tjene til å bringe oss nærmere målet om “Great Reset.” Med nye digitale sentralbankvalutaer (og den medfølgende avskaffelsen av kontanter) i de berørte landene og innføringen av en “universell grunninntekt” betalt direkte til innbyggerne av sentralbanker.

Selvfølgelig er dette den perfekte innflytelse for de mektige for å gjøre “ubeleilige” mennesker kompatible. Så opplever vi alle bare de første skritt i denne retningen?

Les artikkelen direkte på Politikeren