Kina begynner militære manøvrer rundt Taiwan

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 39 Second

Med militære manøvrer rundt Taiwan øker Kina presset på den demokratiske øyrepublikken og USA. Etter en kunngjøring om øvelsene fra People’s Liberation Army, sa utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian at manøvrene var “en motreaksjon på de negative handlingene til USA og det nylige besøket av amerikanske “senatorer” på Taiwan.

Talsmann Lijian refererte til overraskelsesbesøket på Taipei (fredag) av en amerikansk kongressdelegasjon ledet av den innflytelsesrike republikanske senatoren Lindsey Graham, som møtte Taiwans president Tsai Ing-wen. Kina anser Taiwan som bare en del av Folkerepublikken og er sterkt imot slike offisielle diplomatiske kontakter med Taipei-regjeringen.

Ifølge kinesiske militærkilder ble det også praktisert angrep under manøvrene i havområdet og luftrommet rundt Taiwan. Siden den russiske invasjonen av Ukraina, har frykten vokst for at Beijing også kan gjøre opp for sine gjentatte trusler om å erobre øya. USA har for lenge siden forpliktet seg til Taiwans forsvarsevner og leverer våpen.

De amerikanske kongressledernes besøk er ment å demonstrere en «bunnsolid» amerikansk støtte til Taiwan. Under møtet med president Tsai uttrykte senator Graham skarp kritikk av Beijing og viste også til dens politiske støtte til Russlands president Vladimir Putin i Ukraina-krigen. “Vi starter med at Kina betaler en høyere pris for det de gjør rundt om i verden,” sa Graham. “Støtte til Putin må komme med en kostnad.”

Senatoren hevdet at USA vil fortsette å stå sammen med Taiwan dersom Kina skjerpet sine provokasjoner. Å gi opp Taiwan betyr å gi opp demokrati, frihet og frihandel, sa senatoren. “Russlands invasjon av Ukraina beviser at demokratier må styrke sine allianser,” sa Taiwans president. “Sammen kan vi forsvare oss mot trusler fra autoritære systemer som prøver å forstyrre regional fred.”

Til tross for kinesisk sabelrasling, anklaget Beijings utenrikskontortalsmann i stedet USA for å være skyld i spenningen mellom Kina og Taiwan fordi de støttet taiwanske «uavhengighetsstyrker». “De som leker med ilden ender opp med å brenne seg selv.” Rundt Taiwan-spørsmålet, sa han, er en “intern sak” i Kina som ikke tillater utenlandsk innblanding.

Les artikkelen direkte på Politikeren