Kiev setter ungarske Orban og kroatiske Milanovic på Ukrainas “statsfiendeliste”

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 14 Second

Det ukrainske nettstedet Myrotvorets.center regnes som en dødsliste for politikere, journalister, entreprenører og andre offentlige personer som har blitt “fritt for skyting“.

Kanskje du aldri har hørt om nettsiden til NGO Myrotvorets.center. NGO-en ble opprettet i 2015, bare et år etter at Maidan-demonstrantene tok makten i Kiev, av ukrainske myndighetspersoner for å publisere tusenvis av menneskers navn og personopplysninger ansett som «Ukrainas fiender».

Dette nettstedet (hvis navn betyr “fredsbevarere”) administreres angivelig av den ukrainske sikkerhetstjenesten og tjenestemenn i det ukrainske innenriksdepartementet.

Det er dermed i praksis en dødsliste for politikere, journalister, gründere og andre offentlige personer som har blitt “frigitt for fritt spillerom”.

Myrotvorets. senter. (Reproduksjon av bilder på internett)

Nå er navnene på Ungarns statsminister Viktor Orban og Kroatias president Zoran Milanovic lagt til. Et grep som praktisk talt kan sees på som en uoffisiell krigserklæring fra Ukraina mot landene Ungarn og Kroatia og i forlengelsen av NATO og EU.

Tross alt bekrefter observatører at det å være på denne listen må forstås som en oppfordring til drap mot høytstående regjerings- eller statspolitikere – og dette av offisielle ukrainske regjeringsrepresentanter. Men så langt har det ikke vært noen kritikk av det fra EU- eller NATO-representanter, og heller ingen konsekvenser av disse alliansene av stater.

Viktor Orban, for eksempel, er oppført på nettstedet som en “medskyldig av russiske krigsforbrytere”, en “medskyldig i russiske myndigheters forbrytelser mot Ukraina og dets borgere,” for sin “deltakelse i humanitær aggresjon mot Ukraina”, en “anti-ukrainsk propagandist,” og for hans generelle “samarbeid med den russiske aggressoren.”

Orbans spesifikke «forbrytelser» inkluderer hans avslag på å la våpen som er bestemt for Ukraina passere gjennom landets territorium og hans avslag på å avvise russiske gassforsyninger, selv på lang sikt.

Statsministerens vilje til å betale for russisk gass i rubler nevnes også. Nettstedet husket også Orbans uttalelse 4. april om kreftene Ungarn står overfor for å forbli uavhengig, alt fra den lokale opposisjonen til «byråkratene i Brussel, penger og institutter i Soros-imperiet, internasjonale medier og den ukrainske presidenten».

Til slutt viser nettstedet til Orbans krav om at Kievs myndigheter etter 2014 respekterer det store etniske ungarske samfunnet i det vestlige Ukraina og gir større autonomi til innbyggerne i Zakarpattia.

Kroatias president Zoran Milanovic er oppført som en «medskyldig av russiske inntrengere» for hans påståtte «humanitære aggresjon mot Ukraina», «spredning av Kreml-propaganda» og såkalt «støtte og rettferdiggjørelse av russisk aggresjon mot Ukraina».

Personalet ved Myrotvorets-senteret. 
(Internettreproduksjon)

Nettstedet minner om Milanovics bemerkninger 2. februar 2022 om at Russland må være “en faktor” i “ligningen” av pan-europeisk stabilitet og hans avvisning av Ukrainas NATO-tilslutning.

Den kroatiske presidenten hadde nylig kunngjort ved et arrangement i Vukovar at han ville nedlegge veto mot invitasjonen av Sverige og Finland til NATO-toppmøtet og gjennomføre en patriotisk politikk for landet sitt.

I 2015 begynte nettstedet å publisere personlig informasjon om russisk militærpersonell involvert i antiterroroperasjonen i Syria.

Den daværende rådgiveren for innenriksdepartementet, Anton Gerashchenko, oppfordret offentlig «Den islamske staten» til å «handle» med russiske tropper i henhold til sharia-loven.

I 2016 hadde Myrotvorets detaljerte personopplysninger om rundt 5000 ukrainske, russiske og vestlige journalister som hadde jobbet i Donbass.

De lekkede postene inkluderte detaljert personlig informasjon som telefonnumre og adresser, og mange av journalistene rapporterte om trusler mot livet deres.

Orban er ikke den første ungareren som er lagt til Myrotvorets-listen. I 2018 listet nettstedet opp mer enn 300 etniske ungarske innbyggere fra Zakarpattia som “ulovlig” hadde skaffet seg ungarsk statsborgerskap (Ukraina tillater ikke dobbelt statsborgerskap, men mye av landets politiske og forretningsmessige elite har to eller flere statsborgerskap).

I oktober 2018 kritiserte den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto nettstedet og den ukrainske regjeringen, og hevdet at myndighetene i Kiev brukte nettstedet som en del av en “hatkampanje” i et desperat forsøk på å øke daværende president Petro Poroshenkos synkende godkjenningsvurderinger.

Les artikkelen direkte på Politikeren