Tyskland og Frankrike solgte våpen til Russland til tross for EU-embargo

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 24 Second

Ti EU-land, inkludert Tyskland og Frankrike, fortsatte å selge våpen til Vladimir Putins Russland til tross for et forbud mot våpenhandel med Kreml i 2014.

Embargoen ble innført av den europeiske alliansen etter at Russland annekterte Ukrainas Krim-halvøy og gikk til krig i landets østlige Donbas-regionen.

Likevel godkjente både den daværende franske presidenten François Hollande og hans etterfølger Emmanuel Macron «diskrete våpenleveranser» til Moskva, siterer en studie utført av en etterforskningsorganisasjon kalt Disclose.

Frankrikes våpenforsendelser til Russland i løpet av den perioden utgjorde 152 millioner euro og inkluderte termiske kameraer for stridsvogner, samt navigasjonssystemer og infrarøde detektorer for russiske jagerfly og angrepshelikoptre. Tyskland og Frankrike har dermed bidratt til en gid del av verktøyene Russland bruker i konflikten med Ukraina.

I mellomtiden eksporterte Tyskland 121,8 millioner euro i militært utstyr til Russland, inkludert rifler, som står for 35 prosent av EUs samlede våpensalg til Moskva, siterer en annen studie fra nettstedet Investigate Europe.

Regjeringen i Berlin har ikke svart på spørsmål om disse transaksjonene fra Investigate Europe.

Ifølge tall for perioden mellom 2015 og 2020, omgikk åtte EU-medlemsland embargoen og solgte våpen til Russland: Italia, Østerrike, Bulgaria, Tsjekkia, Kroatia, Finland, Slovakia og Spania.

Anna Kwiecień, et parlamentsmedlem i Polens regjerende lov og rettferdighet (PiS), sa til nettstedet tvp at «disse våpnene blir nå brukt av Russland.

Hun krevde en internasjonal etterforskning av saken, og la til at anstendige mennesker “ikke vil at slike situasjoner skal feies under teppet,”

Fredag ​​er dag 23 i den russiske  invasjonen av Ukraina, som startet 24. februar.

Kilde: tvp.info , disclose.ngo, investigate-europe.eu

Les artikkelen direkte på Politikeren