J&J finansierte studier på 1970-tallet der amerikanske fanger ble injisert med asbest.

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 42 Second

Den amerikanske farmasøytiske giganten Johnson & Johnson (J&J) skal ha bidratt til å finansiere et eksperiment i et fengsel i Pennsylvania på 1970-tallet der flere hovedsakelig afroamerikanske innsatte ble injisert med asbest, en gruppe mineraler knyttet til lungekreft, for å avgjøre om stoffet var trygt for bruk i talkum produsert av selskapet.

I følge dokumenter utgitt av Bloomberg på mandag, deltok selskapet i den kontroversielle testingen av Dr. Albert Kligman, en hudlege ved University of Pennsylvania, hvis menneskelige forsøk har blitt bredt fordømt som brutale og uetiske.

For å gjennomføre eksperimentet rekrutterte Kligman ti innsatte fra Holmesburg fengsel i 1971 for å injisere dem med tremolitt og krysotilasbest, sammen med en injeksjon av talkum i korsryggen. Som en belønning for deres deltakelse mottok hver innsatte mellom USD 10 og USD 300.

J&J hovedkvarter. (Reproduksjon av bilder på internett)

Mange av de frivillige ble imidlertid alvorlig skadet og fikk bivirkninger. En av dem ble kalt et “monster” av datteren fordi han led misdannelser som følge av testene.

SELSKAP I SENTERET FOR KONTROVERS

Mens eksperimentene var offentlig kjent og knyttet til den amerikanske regjeringen og kjemiselskapet Dow, er dette første gang Johnson & Johnsons engasjement har kommet frem i lyset.

“Vi beklager dypt forholdene disse studiene ble utført under, og de reflekterer på ingen måte verdiene eller praksisene vi bruker i dag,” sa en talsperson for legemiddelprodusenten.

J&J står også overfor tusenvis av søksmål etter at det dukket opp påstander om at noen av produktene deres som inneholder talkum ofte er forurenset med asbest og utgjør en risiko for forbrukerne.

For å håndtere påstandene, dannet selskapet et aksjeselskap i oktober i fjor, som umiddelbart ble erklært insolvent, for å ta på seg hovedtyngden av rettssaken om babypulveret.

Den juridiske manøveren kalt en “to-trinns Texas-konkurs,” er ment å overføre eventuelle forpliktelser J&J kan møte som et resultat av søksmål eller andre

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-07/j-j-s-controversial-prison-testing-resurfaces-in-baby-powder-lawsuits?sref=zFmdEBXN

Les artikkelen direkte på Politikeren