Kinesere har begynt å hoppe fra boligblokker

Politikeren.com
Read Time:6 Minute, 55 Second

Kinesere som har fått nok av restriksjonene til den kommunistiske diktatoriske regjeringen I Kina har begynt å ta sitt eget liv i desperasjon. Advarsel om sterke inntrykk pg bilder.

Covid-terroren i Shanghai – kinesisk by stengte av i to uker

“Vennligst begrens sjelens behov for frihet. Ikke åpne vinduet, ikke syng. Din oppførsel risikerer å overføre virus.” Denne kunngjøringen kan høres på en video som antas å ha blitt tatt opp i Shanghai, Kina. En drone flyr gjennom et boligområde og advarer innbyggerne.

Kinas null-covid-strategi når sine grenser på grunn av Omikron-varianten. Myndighetenes svar: en brutal lockdown. Bilder fra Shanghai-metropolen viser stadig mer dramatiske konsekvenser.

«Vennligst begrens din sjels behov for frihet. Ikke åpne vinduet, ikke syng. Atferden din risikerer å overføre virus.” Denne kunngjøringen kan høres på en video som antas å ha blitt tatt opp i Shanghai, Kina. En drone flyr gjennom et boligområde og advarer innbyggerne.

Andre videoer viser en robothund som løper gjennom gatene i millionmetropolen. Festet på baksiden er en megafon. Den automatiserte stemmen peker på hygienetiltak og sperringen som er gjeldende.

Opptak fra Shanghai ser stadig mer urovekkende ut: hunder og katter blir slått i hjel – angivelig fordi de kommer fra husholdninger der beboerne ble smittet. Folk blir tvangsført til karantenehjem. Barn blir tatt bort i beskyttelsesdrakter uten foreldrene.

Beboere som offentlig motsetter seg sperringen holdes i sjakk med enheter som ligner gripetang.

Folk slåss om mat. Fra balkonger roper innbyggerne om hjelp, i frykt for sult – ettersom supermarkeder er delvis stengt, og mange leveringstjenester er overbelastet. Medlemmer av nabolagskomiteer blir filmet når de sveiser lukkede inngangsdører – tilsynelatende for å hindre folk i å forlate hjemmene sine.

Til tross for streng sensur i Kina, fortsetter opptak å lekke ut som viser de smertefulle forholdene på bakken.

(Innlåste beboere sender hverandre noe å spise med droner)

Det ser ut til at den kinesiske regjeringen har mistet kontrollen over korona-kaoset. Tallene er fortsatt lave sammenlignet med store amerikanske eller europeiske byer, men i Kina er det det største utbruddet siden Wuhan i 2019, hvor pandemien tok tak. Nitti prosent av landets infeksjoner kommer fra Shanghai.

Samtidig er Folkerepublikken blant de siste landene i verden som følger en null-covid-strategi: Strenge nedstengninger og massetesting er ment for å forhindre eventuelle infeksjoner. Følgelig har Shanghai vært helt eller delvis forseglet i to uker. Rundt 25 millioner mennesker har blitt beordret til å holde seg hjemme.

Alle som blir smittet må gå til et statlig isolasjonsanlegg. Der sies de hygieniske forholdene å være katastrofale. «Alle som ikke er syke vil være der. Å være hjemme er den største lykken for øyeblikket, sa en kvinne fra Shanghai. I det minste har det kontroversielle tiltaket for å skille smittede barn fra foreldrene sine blitt avslappet.

(Beboere forenes for å bekjempe Covid-tyranni)

I finanssenteret til den økonomiske metropolen sover mange bankfolk og børshandlere nå på feltsenger på kontorene sine og lever på instant-nudler. Det er fordi hjertet av Folkerepublikkens finansindustri sies å fortsette å slå til tross for de harde anti-covid-tiltakene.

Mens Shanghais finansmarkeder fortsatt fungerer uten avbrudd, vokser det for det meste urovekkende tegn. Planer om børsnotering blir satt på vent av selskaper. Handelsvolumet i yuanen har allerede falt over to års laveste nivå.

Ansatte som har oppholdt seg på kontorer får utdelt slike ting som luftmadrasser, puter og tepper, og er avhengige av sparsomme vaskemuligheter. “Kolleger må dele et lurvete dusjrom i bygningen,” klaget en utenlandsk bankmann. Siden 28. mars har anslagsvis 20 000 finansmarkedseksperter og andre arbeidere holdt seg i kontortårnene sine i Lujiazui-distriktet.

(En karanteneleir)

De strenge reglene skaper i økende grad harme blant befolkningen. De som er modige slutter seg til små protestgrupper – og møter vold, bøter eller til og med fengsel.

Omicron-varianten BA.2 setter Kinas Corona-politikk på prøve: “Viruset har spredt seg raskt og på en skjult måte,” sa visepartisjef Gu Honghui. Tidligere hadde statsoverhode Xi Jinping kontinuerlig forsvart strategien sin.

“Utenlandske idrettsutøvere har fortalt oss at hvis det fantes en gullmedalje for epidemikontroll, ville Kina få det,” sa Xi under en hyllest til deltakerne i årets vinter-OL i Beijing.

Den kinesiske regjeringen ser på sin Covid-strategi, og dens suksess med å holde infeksjonsnivåene relativt lave de siste to årene, som et bevis på det kommunistiske systemets overlegenhet over vestlige demokratier. Feil er ikke tillatt og vil også skade statsoverhode Xi.

(Covid-sjekkpunkt. Og ikke tør å teste positivt)

Men nå er det mangel på naturlig immunitet, ettersom Kina har opplevd få infeksjoner. Til sammenligning er infeksjonsraten i Tyskland 27,27 prosent, mens den i Kina kun er 0,03 prosent (per 11. april).

Den lave vaksinasjonsraten blant den eldre befolkningen er også et stort problem: Bare 46,9 prosent av de over 80 har angivelig fått to doser vaksinasjon, rapporterte South China Morning Post.

Blant de over 60 år var tallet rundt 74 prosent, heter det. I midten av mars sa Zeng Yixin fra National Health Administration at vaksinasjonsraten var «fortsatt veldig lav». Bare 20 prosent av de over 80 hadde fått en booster, sa han.

(Det dannes motstand enkelte steder)

Risikoen for lave vaksinasjonsrater blant den eldre befolkningen kunne ses senest i Hong Kong: I mars ble den høyeste dødsraten blant koronapasienter i forhold til befolkningen registrert der: mer enn 25 per 100 000 innbyggere. 90 prosent av tilfellene gjaldt eldre mennesker uten tilstrekkelig vaksinasjonsbeskyttelse.

At mange eldre borgere i Kina ikke er vaksinert i det hele tatt eller ikke er tilstrekkelig vaksinert, skyldes hovedsakelig at landet prioriterte yngre mennesker som reiser og drar på jobb fremfor pensjonister i begynnelsen av vaksinasjonskampanjen.

Etter hvert som pandemien utviklet seg, ga null-covid-strategien også eldste en “falsk følelse av sikkerhet,” sa Yanzhong Huang, en ekspert på kinesisk helsevesen ved tenketanken Council on Foreign Relations i New York, til Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ved å forsegle områder der infeksjoner ble oppdaget, var infeksjonstallene relativt lave under pandemien – så frykten for infeksjon falt også.

I mellomtiden er, ifølge regjeringen, nesten 90 prosent av den totale befolkningen vaksinert, men de kinesiske inaktiverte vaksinene Sinopharm og Sinovac er mindre effektive mot omicron-varianten, ifølge studier. Av denne grunn ba pasientforkjempere i Hong Kong om at eldre innbyggere ble vaksinert med den tyske BioNTech-vaksinen for bedre å beskytte dem.

(Du bør være veldig underdanig når du blir stoppet av inspektørene, ellers får du en godbit)

Holder regjeringen fast til tross for folkelig forargelse? Kommunal helsepersonell Wu Qianyu sa på en pressekonferanse søndag at regelverket «ikke vil bli avslappet det minste».

Nå er det imidlertid tegn på en snuoperasjon – i det minste en minimal en. Fra forrige mandag skal det være avslapninger i Shanghai: Beboere i distriktene med de laveste Covid-infeksjonsratene vil gradvis få lov til å forlate hjemmene sine igjen, kunngjorde myndighetene. Imidlertid forble detaljene i utgangspunktet vage.

Ifølge Gu Honghui, en representant for myndighetene, vil distriktene deles inn i tre ulike nivåer i henhold til smittetallene deres. “Differensierte forebyggings- og kontrolltiltak” vil dermed reflektere de “faktiske omstendighetene” på bakken, sa han. I boligområder der det ikke har vært noen nye tilfeller de siste 14 dagene, vil innbyggerne få lov til å komme ut igjen, sa han.

(Covid-inspektører patruljerer bevæpnet)

Forundrede innbyggere i storbyen prøvde mandag å lære av nabolagskomiteene deres hva kunngjøringen konkret betyr for dem. I en bydel sør i byen, som måtte falle i den laveste kategorien, fikk de beskjed om at de nå skulle få lov til å forlate hjemmene sine en gang om dagen for å handle.

I følge det statlige nyhetsbyrået Xinhua har innbyggere i boligområder uten nye smittetilfeller «i prinsippet» nå lov til å bevege seg fritt innenfor distriktet sitt. Imidlertid er det “strenge begrensninger” for samlinger, sa han. I tilfelle nye infeksjoner kan de bli forseglet igjen når som helst, sa Gu Honghui. Så det er fortsatt for tidlig for befolkningen å puste lettet ut.

Les artikkelen direkte på Politikeren