India planlegger enda flere restriksjoner for mateksport – hvete, sukker og nå ris

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 14 Second

Globale matmarkeder opplever for tiden store forstyrrelser. Tørke, flom, skadedyrangrep, Ukraina-krigen og sanksjoner mot Russland forårsaker stadig flere eksportrestriksjoner. Etter hvete og sukker vil ris nå sannsynligvis bli påvirket.

Nylig kunngjorde New Delhi at de vil begrense eksporten av hvete betydelig . Årsaken til dette er en vedvarende tørke, som fører til avlingssvikt og som allerede fører til at kornprisene stiger innenlands.

På denne måten ønsker den indiske regjeringen å hindre ytterligere prisøkninger. Det samme spilles med tanke på sukker, hvor India også har innført restriksjoner på eksporten for å stabilisere innenlandske priser. Men det er langt fra alt.

I mellomtiden vurderer indiske myndigheter allerede å innføre restriksjoner på riseksport også. “Å begrense riseksporten er en mulighet,” sa Poornima Varma, assisterende professor ved Center for Management in Agriculture ved Indian Institute of Management i Ahmedabad, ifølge “Bloomberg.”

“Regjeringen kan føle at hvete må erstattes av ris for å dempe innenlandsk inflasjon og sikre matsikkerhet,” sa hun.

For den indiske befolkningen er ris omtrent like viktig som hvete i det daglige kostholdet. Kraftige prisøkninger eller mangel på forsyninger vil føre til opptøyer. Faktisk er ris den eneste hovedmaten som for tiden bidrar til å forhindre en forverring av den globale matkrisen.

I motsetning til hvete og mais, hvis priser har skutt i været ettersom krigen i Ukraina har forstyrret forsyningene fra et viktig kornmagasin, har risprisene holdt seg stabile på grunn av rikelig produksjon og tilgjengelige lagre.

Disse utsiktene kan endres hvis India bestemmer seg for å dempe riseksporten. Dette kan få andre land til å følge en lignende plan, slik tilfellet var under matkrisen i 2008 da Vietnam også reduserte risforsyningen.

Asia produserer og forbruker omtrent 90 prosent av ris, med India som står for 40 prosent av verdenshandelen. Å begrense eksporten kan drive opp prisene og ramme fattigere økonomier som Filippinene og Indonesia spesielt hardt.

Ris er en av de viktigste hovedmatene der, og spesielt den fattigere befolkningen er avhengig av lave priser for å brødfø familiene sine.

Les artikkelen direkte på Politikeren