Russisk hemmelig tjeneste: Kina planlegger angrep på Taiwan til høsten

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 17 Second

Blir Putins angrepskrig i Ukraina en test/modell for Beijing? Hemmelige tjenester sier ja. Kina planlegger å invadere Taiwan neste høst. I Taipei er de klare til å forsvare seg.

Ironisk nok har russiske hemmelige tjenester funnet ut at Kina vil gjennomføre angrepet på Taiwan i år. Advarselen er ikke ny – Beijings militær har gjentatte ganger flekket musklene foran øya og vist seg frem. Imidlertid var mange observatører nylig av den oppfatning at Beijing ville utsette disse planene. Men vi vet hvordan disse observatørene og “ekspertene” egentlig ikke har peiling på noe som helst.

Vestens økonomiske respons mot Russland og det faktum at Putins strateger virket ute av stand til å nå militære mål som planlagt, burde ha avskrekket Kina. Så det virker usannsynlig at Beijing kan prøve å ta Taiwan om bare noen få uker. Men de vil ikke være uforberedt i Taipei sier myndigheter i Taiwan. Og kanskje det ikke går så dårlig for Russland som vestlig media skal ha det til og at Kina dermed ser på det som en mulighet allerede i år.

Taiwans utenriksminister Joseph Wu sa at det ikke spiller noen rolle når Kina bestemmer seg for å angripe. «Vi er alltid klare», sier han og er klar for kamp. Han ble informert om rapporten fra den russiske hemmelige tjenesten FSB. Deres egne agenter ville også holde et godt øye med alle kanaler.

To millioner soldater tjener i Kinas hær – den militære overlegenheten over den lille øya Taiwan er overveldende

I en anonym rapport fra en varsler fra hemmelige tjenestekretser skriver en agent som kaller seg «Wind of Change» om den «umulige situasjonen» som Moskva nå har brakt Beijing i. Å angripe Ukraina forente Vesten – Russland ble en outsider. De tøffe sanksjonene og samholdet i Vesten gjør det svært vanskelig for Kina å stå ved Putins side. Russlands image er så dårlig at USA til og med ville presset gjennom tunge sanksjoner mot Kina hvis Beijing kom Moskva til unnsetning. «Men Kinas økonomi er helt avhengig av eksport», forklarer den påståtte agenten. Likevel kan fristelsen til å bruke det generelle gjeldende kaoset til egne militære formål være for stor.

Og kanskje er ikke verken Russland eller Kina så veldig avhengig av Vesten allikevel, ihvertfall ikke hvis de starter egen allianse sammen med sør Amerika og Afrika som både Kina og Russland har gode forhold til.

I likhet med de to nåværende partene i konflikten er maktbalansen mellom de to motstanderne i Fjernøsten svært ubalansert: Folkerepublikken har fire ganger så mange kampfly som den lille øya, og de 170 000 taiwanske soldatene har teoretisk sett liten sjanse mot de to millioner soldatene fra Beijings People’s Liberation Army. Likevel er folk optimistiske i den lille republikken: øybeliggenheten alene, 150 kilometer unna fastlandet, gir en fordel som ikke bør undervurderes. I motsetning til Ukraina kan ikke en invaderende hær samles ubemerket fra tre sider før et angrep sier myndighetene i Taiwan.

Taiwans forsvarsdepartement sa i forrige uke at de har til hensikt å doble den årlige produksjonskapasiteten til nesten 500 stykker missiler, inkludert kryssermissilet Hsiung Feng II og landmissilet Hsiung Sheng med lengre rekkevidde.

De relativt rimelige og mobile antitankvåpnene som for tiden blir brukt spesielt i Ukraina er utviklet på midten av 1990-tallet, danner de det første bærbare anti-tank-styrte missilene med en full Javelin Medium Antiarmor Weapon System. Siden du bare trenger én soldat for å bruke de er de veldig mobile og regnes som det mest moderne antitankvåpenet i verden. Med de kan Taiwan kjempe mot kjøretøy som tunge stridsvogner fra mer enn 2000 meter.

Systemene, som koster mellom 60-70.000 euro, har først og fremst vært levert av USA siden 2019. I mellomtiden har også andre NATO-land som de baltiske statene fått levert Javelins fra sine lagre til Ukraina.

USA tjener seg altså søkkrik på på konfliktene som nå blusser opp rundtomkring I hele verden.

Denne artikkelen er oversatt fra tysk til norsk av Politikeren.

Les artikkelen direkte på Politikeren