Historien om forfølgelsen av Ignaz Semmelweis og likheten med dagens medisinske etablering

Historien om forfølgelsen av Ignaz Semmelweis og likheten med dagens medisinske etablering

Politikeren.com
Historien om forfølgelsen av Ignaz Semmelweis og likheten med dagens medisinske etablering

Politikeren.com:

Read Time:5 Minute, 4 Second

Hvor mange av dere har hørt historien om Ignaz Philipp Semmelweis. Utdannet ved universitetene i Pest og Wien som mottok sin doktorgrad fra Wien i 1844 og ble utnevnt til assistent vedobstetrisk klinikk i Wien.

Semmelweis er selve bevise på hva som gikk galt med det vitenskapelige samfunnet vårt. Noen tenker sikkert det er rart jeg tar dette opp nå men siden vi nylig har gjentatt historien med Semmelweis ved korona, nå apekopper og nærmer oss høsten igjen så tenkte jeg at vi kunne ta opp igjen litt historie så vi kan huske på hvor galt det vitenskapelige konsensussamfunnet kan være og hvor dødelig og skadelig det kan bli om man ikke tillater folk som tenker utenfor boksen å bli hørt.

Man sier ofte og gjentatte ganger stol på vitenskapen for det er den som har fått oss hit vi er idag. Men Semmelweis historien er en kraftig påminnelse om at det aldri er konsensussamfunnet som har funnet opp noe nytt som er til våre fordeler. Det er fritenkere og forskere som tør å snakke høyt og utenfor boksen i vårt samfunn, de som er kritisert av konsensussamfunnet.

For de som ikke vet er Semmelweis personen som fant ut at skitne hender dreper, det var personen som i praksis fant ut at det var lurt å vaske hendene sine før man opererte og tok imot fødende kvinner og deres barn.

Det er virkelig mange likheter med denne historien til dagens situasjon med mRNA og hvordan myndigheter verden rundt nektet enkle behandlinger av covidsyke pasienter. Hvordan myndigheter idag gjør pasientene mere syke unødvendig på det enkle grunnlaget at konsensus om noe annet styrer narrativet til tross for manglende beviser.

For de som er interessert så kan dere gjerne se denne videoen om historien om Ignaz Philipp Semmelweis og hvordan han ble latterliggjort og ikke hørt av det medisinske establishmentet akkurat slik leger og forskere idag, år 2022 blir utestengt, latterliggjort og nektet å jobbe med pasienter.

Tross sin suksess oppnådde hans arbeid lenge liten anerkjennelse blant andre leger. Hans studenter holdt rensligheten for unødvendig, og leger ville ikke gå med på at de selv forårsaket sykdom. Etter en intrige iscenesatt av hans sjef, som følte seg forbigått, måtte Semmelweis i 1849 forlate klinikken.

Fra 1855 var Semmelweis professor i fødselshjelp i Pest. Hans resultater og erfaringer beskrev han i boken Die Ätiologie, der Begriff und die Prophylaxe des Kindbettfiebers, som utkom 1861. Men få leger støttet hans syn, mange svertet ham som Nestbeschmutzer («brønnpisser»).

Ignaz Semmelweis brøt etterhvert sammen og ble i juli 1865 innlagt på sinnssykehuset i Döbling utenfor Wien. Enkelte kilder hevder innleggelsen var resultat av en intrige.

Semmelweis døde bare to uker etter innleggelsen i Döbling. Ifølge obduksjonsrapporten var dødsårsaken blodforgiftning etter en mindre sårskade han hadde fått gjennom sitt arbeid kort før innleggelsen. Andre beretninger antyder at han hadde vært i håndgemeng med personalet. Medisinhistorikeren Georg Silló-Seidl har undersøkt kliniske dokumenter i arkivet til Wiener Gesundheitsbehörde og fant ikke dokumentasjon på at Semmelweiss skal ha vært infisert. Da de jordiske restene etter Semmelweiss ble undersøkt i 1963, ble det funnet flere frakturer på hendene, armene og brystkassa hans, noe som stiller obduksjonsrapporten i et underlig lys. Den amerikanske Semmelweis-biografen Sherwin Nuland og andre går ut fra at pleierne og legene i Döbling har slått og sparket Semmelweis så mye at skadene ble dødelige.

Semmelweis ble drept for sin tro på enkel medisinsk “behandling” en kamp mot det medisinske establishmentet som fikk dødelige utfall. I dagens lys kan man gjerne se at det heller er karrierer som blir drept av det samme establishmentet som drepte Semmelweis.

Etter Semmelweis’ død innførte den skotske kirurgen Joseph Lister (1827–1912) i 1867 hygieniske tiltak i kirurgien, noe som førte til et fall i dødsraten for operasjoner. Som følge av dette slo også hygieneprinsippene gjennom i andre deler av behandlingen av syke, og Semmelweis’ arbeide oppnådde den vitenskapelig anerkjennelse han ikke hadde fått i sin livstid.

Dette måtte altså enda en lege til med mot nok til å motstå det medisinske establishmentet før ideen og forskningen til Semmelweis ble anerkjent. Det er altså ikke utvikling som følge av konsensus men heller de som tenker annerledes. Idag kan dette sammenlignes med forskere og leger som advarer mot vaksiner og skadelig medisinske behandlinger det er tidlig gjort konsensus om til tross for at sykdommen og behandlingene er alle helt nye.

P.S på slutten av videoen er det noe kristendomrelatert som har lite med historien til Semmelweis å gjøre.

Den norske forfatteren Jens Bjørneboe skrev i 1968 skuespillet Semmelweis: et anti-autoritært skuespill med Semmelweis som tittelperson.

Da Bjørneboe skrev skuespillet om Ignaz Semmelweiss, ga han det undertittelen Et anti-autoritært skuespill, og denne gangen er det de medisinske autoritetene Bjørneboe ville til livs. I skuespillet står Semmelweiss alene mot disse, men han er ikke noen opphøyd helt. I et brev til vennen Allan Edwall skildrer Bjørneboe hovedpersonen sin slik:

Og Semmelweiss lever nu: Jeg har fått ham ned av sokkelen, ned av helgensøylen, glorien er borte – og i stedet står et levende menneske i all sin motsetning der: drikkfeldig, kvinnekjær og besatt av tanken på å bruke hodet til å tenke med, respektløs, grov i munnen, kjent med alle horer i Wien, alltid med statistikkene sine i lommen, oppkjeftig, idealistisk og helt kynisk – slik som alle virkelig anti-autoritære mennesker er. Han er livsglad i begynnelsen, og går efter mer enn 20 års kamp i total oppløsning, han banner og bruker tabuord, gråter og ler, og tror ikke på noe i verden som han ikke selv har sett beviset på. Han er komisk og patetisk, latterlig og meget, meget farlig. Kort sagt, – Semmelweiss er et deilig, et herlig menneske!

Bjørneboe, gjengitt i Wandrup, 1990

Boken kan du bestille her:

https://www.norli.no/semmelweis

Er du fornøyd med innholdet som politikerne kan bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Les artikkelen direkte på Politikeren