Hele historien til Marianna Vyshemirskaya, den gravide kvinnen kjent fra sykehuset i Mariupol

Politikeren.com
Read Time:1 Minute, 23 Second

Flere utenlandske medier, deriblant The Times, har skrevet at den gravide kvinnen er skjønnhetsblogger Marianna Vyshemirskaya.

Fredag la Vyshemirskaya ut en serie videoer på sin Instagram-side, hvor hun i skrivende stund følges av nesten 80 000.

Her benekter hun blant annet at syhuset ble rammet av et luftangrep. Dagbladet var blant mediene som omtalte uttalelsene på Vyshemirskayas Instagram-side.

En video med liknende innhold er blitt spredt av en rekke statseide medier i Russland – samt den offisielle Twitter-kontoen til Russlands FN-delegasjon.

– Russland har allerede forsøkt å bevise at angrepet ved barselavdelingen var «iscenesatt», men uavhengige faktasjekkere motbeviste de russiske påstandene raskt. Så nå ser det ut som de selv blir faktasjekket av kilden selv.

Tar ikke lange tiden før de mener Russland tvinger henne ved bruk av trusler til å si dette, men det er ingenting under videoen som tilsier at dette er under tvang.

Både den russiske ambassaden i Storbritannia og Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har hevdet at kvinnen på bildet er en betalt skuespiller, og at hele hendelsen var mer eller mindre iscenesatt.

Parallelt har utenriksminister Sergej Lavrov hevder at sykehuset ble brukt av ukrainske høyreekstremister og at det ikke var helsepersonell i bygningen da hendelsen fant sted.

Lørdag skriver engelske Sky News at Vyshemirskaya tilsynelatende er blitt evakuert til Russland, eller til et separatistkontrollert område i Donetsk i Øst-Ukraina av frykt for represalier fra ukrainske myndigheter.

I kjølvannet av reaksjonene på videoklippet, har Vyshemirskaya publisert følgende korte kommentar på sin Telegram-kanal:

– Jeg fortalte om hva jeg så, hva jeg hørte og hva øyevitner har fortalt. Dere får trekke deres egne konklusjoner.

Les artikkelen direkte på Politikeren