Hans navn var Wes Smith (21)

Lykten.no

Lykten.no:

Fredag sist uke fikk foreldrene til en lovende ung idrettsstjerne og student telefonen man frykter mest. Politiet ringte og sa at deres førstefødte sønn, og familiens stolthet, hadde blitt drept.

Det var 1. september at det brutale drapet i Fort Worth, Texas fant sted. 21-årige Wes Smith hadde vært på en populær studentbar i nærheten av universitetet og var på vei hjem da han uten forvarsel ble skutt og drept av en mørkhudet mann, Matthew Purdy (21).

Les også: Hans navn var Elijah DeWitt (18)

DRAPSMANN: Matthew Purdy (21) skjøt og drepte Wes Smith uten foranledning. Han var ute på prøve for grovt ran da han begikk drapet. (Foto: Politiet).

Drapsmannen skal først ha kommet opp til Wes og utvekslet noen ord med ham, før han tok frem pistolen og skjøt Wes i armen og magen. Da Smith falt sammen på bakken skjøt Purdy ham i bakhodet. Dette i følge politiets etterforskning og intervju med Purdy, «for å være sikker på at han var død». 

Purdy sa at han hadde ønsket å skyte flere andre mennesker på gaten, men at han var gått tom for kuler. Han jaget to vitner til drapet, inkludert en kvinne, som han slo i hodet med pistolen sin. Han ble arrestert få minutter etter drapet og angrepet på vitnene.

21-årige Purdy var ute på prøve etter å ha sonet for et grovt ran da han begikk det brutale og meningsløse drapet på den hvite studenten.

Les også: Hans navn var Cayler Ellingson (18)

FAMILIEN ER KNUST: 21-årige Wes etterlater seg sine to foreldre og to yngre brødre. (Foto Privat)

Wes Smith blir omtalt som en stjernestudent som var god i idretter som amerikansk fotball, basketball og lacrosse. Han spilte fast for universitetslaget TCU, mens hans studerte økonomi. I tillegg var han utpekt som studentleder og aktiv i flere friluftslivsorganisasjoner på universitetet. Han trente også et juniorlag i amerikansk fotball. 21-åringen etterlater seg sine foreldre og to yngre brødre, Dawson (17) og Graham (18).

Var gjerningsmannen «hvit»?

På sosiale medier har man reagert på arrestdokumentene på drapsmannen Matthew Purdy. Der er han oppført som «hvit». Dette er noe som har blitt satt fokus på de siste ukene på sosiale meder, da man har lagt ut titalls bilder av afroamerikanske, latinamerikanske og asiatiske fanger, som har blitt oppført som «hvit» på arrest og fengselsdokumentene.

Les også: Hennes navn var Eliza Fletcher (34)

«HVIT»: Amerikanske myndigheter har valgt å klassifisere den mørkhudede drapsmannen som hvit. (Foto: Politiet).

Les også: Hans navn var Vegard Midtveit (18)

Ingen norske massemedier. Igjen. 

Vi har skrevet flere titalls slike saker de siste årene, der barn, kvinner og eldre har blitt brutalt drept. Flere av dem torturert og voldtatt først. Men ingen av deres navn og bilder har nådd norske massemedier, verken på nett eller papir. Felles for alle sakene er at ofrene var hvite, og gjerningspersonene var mørkhudet. Vi vil si at svært mange av sakene ville være nyhetsverdige som følge av de tragiske omstendighetene og brutale skjebnene. Men at de blir utelatt nettopp på grunn av hudfargen til ofrene og gjerningspersonene.

I den samme perioden har nemlig de samme massemediene publisert flere saker, der mørkhudede har blitt drept. Med bilder og navn på de drepte og gjerningsmennene. Og et klart fokus på hudfargene deres. Langt de fleste av de drepte var kriminelle, som døde da de kom i kontakt med ordensmakten etter eller under en kriminell handling.

Men ofre som Wes får aldri sin plass i norske aviser. Og den stillheten er øredøvende, fordi vi vet hvorfor.

Relatert:

Les artikkelen direkte på Lykten