EU gir selskaper grønt lys til å fortsette å kjøpe russisk gass

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 8 Second

Den europeiske union har erklært at europeiske selskaper kan fortsette å kjøpe russisk gass uten å bryte sanksjoner, noe som indikerer at de har myket opp sin posisjon i striden med Moskva om energiforsyninger, melder Bloomberg . Ifølge uttalelsen vil europeiske energiselskaper fortsatt kunne kjøpe energi fra Russland: dette betyr at betalinger vil bli gjort i valutaen som tidligere er spesifisert i eksisterende kontrakter – dollar eller euro – og vil bli erklært fullført på betalingstidspunktet, snarere enn når det konverteres til rubler.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Ungarn Heute. Oversatt av Júlia Tar.

EU-sanksjoner “hindrer ikke økonomiske aktører fra å åpne en bankkonto i en utpekt bank for betalinger som skal betales i henhold til kontrakter for levering av naturgass i en gassformig stat, i valutaen spesifisert i disse kontraktene,” sa kommisjonen . Den europeiske union har dermed funnet et pragmatisk kompromiss der importører av russisk gass i fremtiden vil betale sine fakturaer indirekte i rubler.

Retningslinjene hindrer ikke selskaper i å åpne en konto hos Gazprombank, slik at de kan kjøpe gass i tråd med EUs sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina. Den tar imidlertid ikke opp Moskvas krav om å åpne en ny konto i rubler, som er nødvendig for å foreta full betaling i henhold til et dekret utstedt av president Vladimir Putin.

I følge et tidligere dekret fra Russlands president Vladimir Putin kan «uvennlige land» faktisk betale for gassen sin med dollar eller euro til en såkalt K-konto hos Gazprombank. Betalingen anses imidlertid ikke som fullført før utenlandsk valuta er overført til en rubelkonto selskapet har i banken etter selskapets instruks.

Som portalen Finanz und Wirtschaft melder, er det viktigste for EU bevaringen av kontrakten. Ifølge dem: “I prinsippet, som kreves av Kreml, har kjøpere av russisk gass lov til å ha to kontoer i Gazprombank i henhold til EUs retningslinjer: en i euro eller dollar og en i rubler. Gazprombank, som også har et datterselskap i Sveits, er ikke berørt av vestlige sanksjoner mot det russiske finanssystemet, ettersom EU ikke har sanksjonert energiforsyninger så langt og ønsker å redusere avhengigheten av Russland bare gradvis.

Etter kommisjonens skriftlige retningslinjer slapp en av Europas største gasskjøpere, Italias ENI, mandag kveld at de ville åpne sine euro- og rubelkontoer i Gazprombank på onsdag for å betale i tide etter hvert som den juridiske situasjonen ble klarere.

Det ungarske statseide selskapet MVMCEEnergy, som kjøper gass i henhold til den russiske gasskjøpsavtalen, kan også fortsette som annonsert og åpne både en euro- og en rubelkonto hos Gazprombank slik at overføringen igangsatt i euro gjennom den nasjonale oppgjørsagenten til slutt vil bli mottatt av Gazprom i rubler. Ifølge myndighetens kunngjøring er betalingsfristen for det ungarske selskapet søndag 22. mai. Ifølge Portfolios beregninger kan det være en betydelig sum på opptil 70 milliarder forint på kontoen, basert på fjorårets forbruksdata og marked valutakurser.

Det franske energiselskapet Engie kunngjorde tirsdag at neste betaling vil bli gjort til den russiske gassgiganten i euro før slutten av måneden, ettersom de to selskapene ble enige om en løsning i tråd med europeiske sanksjoner. Selskapet vil fortsette å betale i euro, sa de, men et “clearinghouse som opererer på Moskva-børsen vil utføre konverteringen til rubler innen 48 timer uten involvering av Russlands sentralbank,” ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung . Uniper, Tysklands største importør av russisk gass, sa også at de ville overføre euro til en konto i Gazprombank. RWE, også fra Tyskland, bekreftet at de hadde åpnet en konto i Russland for å betale for gass i euro.

Slutten på striden om rubelbetalinger letter også gassforsyningen i Europa, noe som fremgår av fallet i gassprisene på børsen i går kveld og i dag. Russland kuttet imidlertid gassforsyningen til Bulgaria og Polen forrige måned etter at de nektet å oppfylle kravet om betaling i rubler.

Les artikkelen direkte på Politikeren