Dømt for machete-angrep på T-bane i London

Lykten.no

Lykten.no:

Det var den 9. juli i fjor, at Afrobritiske Ricky Morgan (34) dro frem en 30 centimeter lang machete på en fullsatt T-banevogn ved Westminster i London sentrum. Morgan begynte tilsynelatende å hakke løs på sine medpassasjerer som flyktet for sine liv.

T-banelinjen ligger rett ved det kongelige palass og andre turiststeder i London, der tusenvis av nordmenn årlig besøker blant annet Big Ben og Westminster bridge. Det er uklart om det var noen norske turister på t-banesettet der drapsforsøket fant sted.

Les også: Ung hvit jente knivstukket i nakken og drept – politiet søker to sorte menn

(Skjermbilde / Irvine Times).
T-banelinjen der drapsforsøket fant sted er midt i et turistområde, der tusenvis av nordmenn reiser årlig. (Google Maps).

Les også: Lege i England: «Sykehuset vårt ser ut som en krigssone i Afghanistan» – behandler skolebarn i uniform for knivskader

Drapsforsøket ble fanget på overvåkingsfilm av transportmyndighetene, der man kan se den mørkhudede mannen løfte macheten og hugge tilsynelatende uten hensyn til sine medpassasjerer.

På videoen kan man se at passasjerene forsøkte å flykte fra situasjonen i panikk, men at mange endte opp i en haug på gulvet da de løp i hverandre. Vitner forteller også hvordan Morgan skrek ut et «skremmende skrik» i det han begynte å hugge med macheten.

Les også: Hundrevis av barer i London får førsthjelpsskrin for knivskader

«Jeg trodde jeg skulle dø»

Det kom frem i rettssaken at Morgan gikk etter et spesifikt offer, James Porritt, og at angrepet skal ha vært uprovosert. Porritt skal ha fått alvorlige skader i hånden og vitnet i retten at det føltes som å være i en «skrekkfilm».

«Jeg trodde jeg skulle dø», uttalte Porritt under rettssaken. Han fortsetter: «Jeg visste at jeg måtte rømme eller slåss med ham. Jeg bare løp for mitt liv. Folk skrek og løp over hverandre, passasjerene var skrekkslagne»

Porritt skal ha fått arr og fysiske skader på sine bein, albue, arm, ansikt, hode og hele høyre hånd. Det er uklart om han noensinne vil få tilbake full funksjon over sin høyre hånd.

«Dette var et brutalt og uprovosert angrep. De to mennene hadde aldri snakket sammen, møtt hverandre før denne dagen», sier etterforsker Nick Thompson ved politiet i London.

Les også: Britisk journalist: «Vi har et stort problem med sorte gjenger – og ingen vil snakke om det»

Politiet fikk til slutt kommet seg inn på T-banen der Morgan la seg ned på gulvet med macheten og en blodig hånd, som man kan se på videoen fra politiets kroppskamera.

Han fortalte politiet at han har gått rundt med machete og kniv i lenger tid i offentligheten.

34-årige Ricky Morgan nektet for siktelsen, med begrunnelse i sinnssykdom, men dette ble ikke funnet troverdig av retten i London etter to dager med rettsforhandlinger.

Morgan ble også dømt for å ha båret en machete og en kniv på offentlig plass.

Så fremt Lykten vet har Ingen norske massemedier skrevet om saken.

Les også: MULTIKULTURELLE ENGLAND: Våpenfrie London har flere skyte- og knivstikk-episoder enn trafikkulykker

Kniv- og macheteangrep betegnes som en «epidemi» av britisk politi

I følge statistikk fra britisk politi har London en svært høy statistikk for drap, drapsforsøk og angrep med kniver og spisse formål på offentlig plass. I 2021 registrerte man over 10.000 slike hendelser. Det er en nedgang fra 16.000 i 2020. Minst 30 tenåringer, i all hovedsak mørkhudede med bakgrunn fra Afrika og de karibiske øyer ble drept med kniv, machete eller spisse gjenstander på gaten gatene i London i 2021. For hele landet er tallet på knivdrap over 548 i 2020. Det yngste offeret var 14 år gammelt. Politiet og massemedia kaller kniv- og machetekriminaliteten for en «epidemi».

Les også: England: Syv gjengmedlemmer fengslet i 146 år for drap på 16-årig gutt

Kniv- og macheteangrep blant mørkhudede ungdommer og gjengmedlemmer har også kommet til Norge.

DRAPSOFRE I LONDON. (Skjermbilde / Al Jazeera / Youtube).

Les artikkelen direkte på Lykten