Dokumentar: Med havner i Vesten blokkert, åpner Russland nye handelsruter gjennom Arktis

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:1 Minute, 21 Second

Mens Vesten blokkerer havner for russiske skip, har et unikt alternativ dukket opp. Den nordlige sjøruten går 8700 miles fra Nord-Europa til den asiatiske stillehavskysten. Den er dekket med tykk is, farlig og iskald.

Russiske sjøfolk flytter til Nordpolen. Den nordlige sjøveien er i rask vekst – den tilbyr karrierer, penger og romantikk i Arktis.

Dette ble mulig på grunn av de nye Project 2220-isbryterne som åpnet den østlige delen av den nordlige sjøruten – i flere tiår ble bare den vestlige regionen brukt.

(RT-dokumentar)

De banet en direkte vei mellom Nord-Europa og Asia, utenom europeiske havner. Det betyr åpen handel med metaller, olje, naturgass og kull i asiatiske markeder for Russland.

I flere tiår var bare halvparten av ruten mulig, men nå er hele veien endelig farbar. Det er takket være den nye russiske atomdrevne isbryterne-delen av Project 2220.

Disse isbryterne kan gå gjennom is som er 118 tommer tykk og seile til sjøs og i elvemunninger. Tidligere modeller var begrenset av en maksimal istykkelse på 89 tommer og bare elve- eller sjøveier.

Fra nå av vil Project 2220 isbrytere åpne nye handelsruter for russiske metaller, kull, naturgass og olje til øst.

I 2022 vil isbryterne «Arctica» og «Sibir» operere på den nordlige sjøruten. Ytterligere tre søsterskip vil bli lansert de neste årene.

Sjømenn står i kø for å bli tildelt de nye isbryterne. Det handler ikke bare om høyere lønn og gode arbeidsforhold, men om å utforske Arktis, hvor det fortsatt finnes tomme flekker.

Bli med RT-dokumentarteamet i styret til ‘Arctica’ for å bryte gjennom arktisk is!

Les artikkelen direkte på Politikeren