I konkursrammede Sri Lanka står folk overfor sult og død, tidligere statsminister må gjemme seg og militæret har ordre om å skyte
Politikeren.com:
Antirussiske sanksjoner har forverret den økonomiske krisen, og prisene i landet har skutt i været. Prisen på basismatvarer har mer enn doblet seg. Folk samles i gatene for å protestere mot mangel på mat, drivstoff og medisiner.
Sri Lankas tidligere statsminister Mahinda Rajapaksa må frykte for sin sikkerhet og gjemmer seg på en militærbase. Rasende borgere har satt fyr på villaen hans og vandalisert den av sinne over politisk fiasko.
Han har møtt uhemmet utbredt sinne siden øynasjonen erklærte seg konkurs og økonomien kollapset.
Antirussiske sanksjoner har forverret den økonomiske krisen, og prisene i landet har skutt i været. Prisen på basismatvarer har mer enn doblet seg. Lokalbefolkningen står i kø for parafin. De trenger drivstoff for å lage mat.
Effektene av covid-nedstengingene smeltet allerede valutareservene, slik at kritiske importerte varer som energikilder og medisiner ikke lenger kunne betales for.
En gang elsket av folket fordi familien hans avsluttet landets lange borgerkrig, er 76-åringen nå tvunget til å gjemme seg i en tungt bevoktet militærbase.
Forsyningene vakler, og prisene skyter i taket. Det sinte folket stormet Rajapaksas herskapshus og vandaliserte det i sinne over regjeringens totale politiske fiasko. Også politikernes biler ble kastet i elva.
Den srilankiske staten glir nå inn i en fullstendig politisk og økonomisk krise, med flere og flere mennesker som møter sult, død og alvorlig uro.
En generalstreik lammer landet. Transporten står stille, og landets bedrifter og fabrikker står tomme etter oppfordring om en dags generalstreik fra over 2000 fagforeninger etter måneder med mangel.
Nå står de også overfor brutal vold fra staten. Minst ni mennesker døde, og mer enn 200 ble skadet da kjøretøyer og hjem ble satt i brann denne uken i kamper mellom regjeringens støttespillere og kritikere.
Øya er inne i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten, og statens reaksjon viser dens manglende evne til å beskytte innbyggerne.
Det er imidlertid lite sannsynlig at bruk av militæret vil kunne dempe urolighetene. Utbredt sinne og frustrasjon, forsterket av pro-regjeringsmotdemonstranter, vil sannsynligvis bare vokse og skape mistillit til den regjerende regjeringen.
(Politikeres biler ble kastet i elven)
Denne uken mottok hæren ordre om å skyte «lovbrytere» på sikt mens folk samlet seg i gatene for å protestere mot matmangel, drivstoff og medisiner.
President Gotabaya Rajapaksa, ifølge BBC, nevnte ikke regjeringens støttespilleres rolle i å utløse volden, bare fordømte mobbens handlinger og lovet å slå ned på dem med lovens fulle kraft.
Et landsomfattende portforbud som stengte butikker, bedrifter og kontorer ble opphevet i noen timer torsdag morgen, men forventes å bli gjeninnført på ettermiddagen.
Nasjonalistpresident Gotabaya Rajapaksa tiltrådte i november 2019 etter å ha drevet kampanje for nasjonal sikkerhet og appellert til singalesisk buddhistisk nasjonalisme.
Siden den gang har Rajapaksa-familien blitt stadig sterkere; Gotabaya installerte broren Mahinda (selv tidligere president) som statsminister og utnevnte andre slektninger til ministerposter. Nepotisme som nå tar hevn.