Derimot: Ungarns utenriksminister: EU sliter nå voldsomt på grunn av ukrainakrigen.

Derimot.no

derimot.no:

«Det står veldig dårlig til med EU» – mener Ungarn.

Konflikten i Ukraina svekker blokken sier Ungarns utenriksminister Szijjarto.

Den Europeiske Union blir stadig svakere på grunn av Brüssels respons på Ukraina-krisen, sa den ungarske utenriksministeren Peter Szijjarto på tirsdag. I en tale på Bled Strategy Forum I Slovenia, argumenterte Szijjarto med at EU har blitt redusert så mye at de nå trenger de tidligere jugoslaviske statene mer enn disse trenger å bli med i blokken.

Peter Szijjarto

«Det står dessverre svært dårlig til med EU», innrømmer Szijjarto.

Han beskriver situasjonen som «verre enn noen gang når det gjelder sikkerhet, økonomi og energitilførsel».

Den ungarske utenriksministeren mener dette skyldes «en rekke mislykkede tiltak» i forbindelse med den ukrainsk/russiske konflikten, bemerker Szijjarto.

De har valgt å forsyne Kiev med våpen, og derfor har de ikke vært i stand til å få til fred på det europeiske kontinentet de siste 18 månedene. Ungarn har hele tiden vært kritiske til EUs tilnærming til Ukraina-konflikten. De har nektet å delta i programmet med å trene opp ukrainske soldater, og de har nektet å la militære forsyninger  til Ukraina passere gjennom Ungarn. 

Budapest har gjentatte ganger bedt om fredsforhandlinger med Moskva. Sanksjonene mot Russland har «drept all konkurransemulighet». Det har ført til at EUs del av det globale BNP har sunket med 17 %, fem poeng ned fra der det var i 2010. I mellomtiden har Kinas BNP blitt doblet fra 9 5 TIL 18 %.

Han mener at EUs politikk nå står i fare for å «ødelegge» sitt forhold til Kina når de kutter ut de økonomiske båndene til landet. Det vil bare gjøre situasjonen verre. Scholz klager over tilstanden i tysk økonomi. 

Szijjarto kritiserer også den «ideologiske» behandlingen av energi-sikkerheten. Det har jo bare ført til  at energiprisene i EU har skutt til værs på grunn av sanksjonene mot Russland. Spesielt Tyskland har opplevd et drastisk fall i industriproduksjonen etter at Nord Stream-rørledningen ble sabotert i september 2022.

Siden en ikke kan skylde på Russland for sprengningen prøver en nå å henge ansvaret på Ukraina. Det overveiende mest sannsynlige (ifølge Seymour Hersh) er at det var USA med norsk hjelp som sto bak.

Fordi det står så dårlig til i EU trenger de «det vestlige Balkan mer enn det vestlige  Balkan trenger europeisk medlemskap», sier Szijjarto i spørsmål-og-svar-perioden under konferansen. Der bruker han Brüssels egen betegnelse på det tidligere Jugoslavia og Albania.

Ved åpningen av konferansen på mandag sa presidenten i Europarådet, Charles Michel, at EU vil være klar til å ta inn nye medlemmer i 2030, dersom de som søker greier å tilfredsstille en lang liste med krav som Brüssel mener står for «demokrati» og krav om lover og «mangfold».

Albania, Serbia, og flere andre – som har ventet i mer enn ti år – er misfornøyde med den nye tidslinjen.

De er også bekymret for at Ukraina kanskje kan bryte denne tidslinjen på grunn av de nåværende politiske hensyn.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Towfiqu barbhuiya

https://www.rt.com/news/582058-eu-bad-shape-hungary-ukraine/

Les artikkelen direkte på derimot.no