Derimot: Store globale endringer kommer.Petrodollaren svekkes. USAs makt reduseres. – Derimot

derimot.no:

Saudi-Arabia dumper petrodollaren – et paradigmeskifte

Av red. PSt

I femti år har Saudi-Arabia fulgt den avtalen som ble inngått 8. juni 1974 om at deres oljehandel skal gjøres opp i dollar. Dette petrodollarsystemet har vært bærebjelken for USAs særstilling på valutamarkedet. Alle land som ville kjøpe olje, og det er samtlige land i verden, måtte først kjøpe dollar for så å kunne kjøpe olje. Dermed var det alltid et sikkert fundament for dollaren. Fra 9. juni 2024 er det slutt. Saudi-Arabia har vedtatt å selge olje i en rekke valutaer, inkludert kinesiske yuan renminbi, euro og yen.

Teppet går ned for dollarens rolle som reservevaluta.

American Media Group summerer opp betydninga av dette skiftet:

Et paradigmeskifte i den globale økonomiske orden

Petrodollarens opprinnelse: Etablert i 1974 etter oljekrisa og styrket den amerikanske dollaren som den primære reservevalutaen. Nasjoner som Russland, Iran og Kina søker alternativer på grunn av amerikanske sanksjoner og politisk manøvrering. Petroyuan vokser fram: Kinas innsats for å fremme sin valuta i global handel. BRICS 10: Utforskning av en ny reservevaluta av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Økonomiske konsekvenser: Redusert global etterspørsel etter amerikanske dollar, potensiell finansiell ustabilitet. Politisk betydning: Redusert amerikansk evne til å innføre økonomiske sanksjoner og opprettholde global innflytelse. Global omstilling: Nye finansielle systemer, handelspraksis og geopolitisk dynamikk dukker opp.

Daggryet til en ny økonomisk æra. Slutten på petrodollaren, et system som har forankret globale oljetransaksjoner til amerikanske dollar siden 1970-tallet, signaliserer et monumentalt skifte i det globale økonomiske landskapet. Denne endringen, som bølger gjennom internasjonal finans og geopolitikk, kan omdefinere selve grunnlaget for global handel og økonomisk makt. Mens petrodollaren smuldrer opp, står verden på randen av en ny økonomisk æra, en epoke preget av ustabilitet, transformasjon og enestående endringer i maktdynamikk.

For å forstå omfanget av dette skiftet, er det avgjørende å forstå opprinnelsen og betydningen av petrodollaren. Petrodollarsystemet ble født ut av oljekrisen i 1973 da USA inngikk en sentral avtale med Saudi-Arabia. I bytte mot militær og økonomisk støtte, gikk Saudi-Arabia med på å prise oljen utelukkende i amerikanske dollar. Denne ordningen sikret en jevn global etterspørsel etter dollaren, og sementerte dens status som verdens primære reservevaluta.

Implikasjonene av denne avtalen var dyptgripende. Ved å forankre det globale oljemarkedet til dollaren, sikret USA valutaens dominans i internasjonal handel. Land over hele verden trengte amerikanske dollar for å kjøpe olje, noe som skapte en vedvarende etterspørsel som styrket dollarens verdi og forsterket USAs økonomiske hegemoni.

Reduserer USAs makt

Nå som petrodollaren er historie svekkes også USAs muligheter til å ramme land gjennom økonomiske sanksjoner. Det svekker også USAs evne til å løse egne problemer gjennom å trykke dollar.

Business Insider skriver:

En gruppe store fremvoksende land jobber på en vei rundt dollaren – men de står overfor en oppoverbakke kamp for å redusere dollarens dominans.

Mandag sa Russlands utenriksminister Sergey Lavrov at BRICS-landene utvikler en betalingsplattform som vil tillate dem å omgå amerikanske dollar, ifølge TASS, et statlig nyhetsbyrå.

Initiativet kom fra et toppmøte i BRICS-landene i Johannesburg i fjor der gruppen – som inkluderer nøkkelmedlemmene i Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – ba om mer handel og utlån i deres nasjonale valutaer.

Lavrov sa mandag at plattformen vil forbedre det internasjonale pengesystemet og tillate betaling i nasjonale valutaer for gjensidig handel. Russland er opptatt av å flytte sine handelspartnere bort fra dollaren fordi de står overfor betydelige sanksjoner fra USA og dets allierte.

Denne nyheten er flere dager gammel, og tatt i betraktning dens historiske betydning er det påfallende hvor lite den er omtalt i «de redaktørstyrte mediene».

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Graham Meyer

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...