Derimot: “Smarte klimaløsninger” skaper problemer i naturenStore primater er truet av jakten på materialer til elbiler og vindturbiner – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Markus Andersson.

Gorillaer mister hjemmene sine når skoger raseres for å utvinne mineraler for produksjon av elbiler.
En tredjedel av gorillaene og sjimpansene i Afrika, er truet av den stadig mer omfattende jakten på mineraler som trengs for å produsere «klimasmarte» elbiler og vindturbiner. De allerede truede menneskeapene mister sine naturlige habitater, påvirket av forurensning og forstyrret av ekstremt støyende gruvedrift.

Ifølge en studie laget av forskere ved blant annet Marin Luther-Universität i Halle Wittenberg, Tyskland, er cirka 180 000 menneskeaper truet av den stadig økende etterspørselen etter mineralene som brukes når blant annet elbiler og vindkraftturbiner produseres.

Omtrent en tredjedel av verdens mineralressurser finnes i Afrika, og kravene om en «grønn klimaomstilling», har ført til en skrikende etterspørsel etter blant annet platina, mangan og kobolt. I praksis betyr det at et stort antall gruver allerede har eller vil bli bygget rundt kontinentet – noe som forventes å få svært negative konsekvenser for de allerede sårbare dyrene.

«Afrika opplever en gruveboom uten sidestykke som truer dyrelivet og hele økosystemer. Gruveaktiviteten øker i intensitet og omfang, og leting og produksjon øker i tidligere uutnyttede områder», advarer forskerne i tidsskriftet Science Advances.

Sierra Leone og Guinea.
De har sammenlignet apenes habitat med data om pågående eller planlagte gruveprosjekter, og kommet frem til at en tredjedel av primatene risikerer å bli hardt rammet av gruvene – spesielt i Sierra Leone og Guinea hvor 80 prosent av dyrene anses som truet. Både gorillaer og sjimpanser er allerede truet av utryddelse, og den omfattende mineralutvinningen risikerer å akselerere denne utviklingen, og gjøre bestandene enda mer sårbare. Forskerne understreker videre at virkningen av gruvedrift kan være enda verre enn det som fremkommer i studien, og at det er ekstremt viktig at områder med høyt biologisk mangfold får stå urørt.

Fra Nye Dagbladet, publisert 9 april 2024.
Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Primater hotas av jakten på material till elbilar.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar