Derimot: Sjefen for Russlands etterretningsbyrå peker ut dem som sto bak Crocus City Hall-terroristene:Alexander Bortnikov peker på USA, Storbritannia og Ukraina – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Til de uinnvidde: Det Føderale Sikkerhetsbyrået, FSB, er etterfølgeren til Sovjetunionens velkjente og fryktede KGB. I dag er det bedre å sammenligne FSB med FBI i USA. Byrået tar seg av innenlandsk kriminalitet av alle slag, og trusler mot russiske sivile som terrorisme. Byrået og dets leder er sjelden i nyhetene.

Av Dr. Gilbert Doctorow

Det Bortnikov hadde å si var ekstraordinært og har direkte betydning for om du og jeg nå skal lete etter bombetilfluktsrom. Dessverre vil du ikke finne noe av det i hovedoppslagene til dagens hovedstrømpresse og medier. Financial Times, for eksempel, viser en artikkel om Xis møte med administrerende direktører i amerikanske selskaper, interessant, men ikke særlig relevant hvis vi er på randen av tredje verdenskrig.

Bortnikov er en av Vladimir Putins indre krets av rådgivere. Han, Putin og Naryshkin er alle omtrent like gamle. Med sine 72 er Bortnikov bare et par år eldre. Jeg ble spesielt slått av hans balanse og forsiktige, nøye overveide ordvalg mens han åpent beskrev hvor etterforskningen er på vei. Journalistene ville alle vite hvem som sto bak terrorangrepet. Bortnikov fortalte dem og oss: USA, Storbritannia og Ukraina står bak terrorhandlingen begått av islamistiske ekstremister.

Bortnikov sa at de foreløpige funnene tyder på at de fire gjerningsmennene ble fraktet med bil til grensen til Ukraina hvor de ble hentet på den andre siden. Han forklarte veldig rolig at hvilke fremmede makter som står bak, er i ferd med å avklares, og at han ikke vil si noe nå, men vil vente på at alle fakta er på bordet før de blir presentert.

Ikke desto mindre var det helt sensasjonelt at han utpekte USA, Storbritannia og Ukraina som de som sannsynligvis sto bak for terrorhandlingen. La oss huske at etter bombingen av Nord Stream-rørledningene, det mest betydningsfulle angrepet på kritisk sivil infrastruktur globalt de siste 50 årene, pekte ikke russiske tjenestemenn direkte på noe land. Det var antydninger, men ingen direkte anklager som vi hørte fra Bortnikov i går.

Alexander Bortnikov

I mellomtiden, bortsett fra Bortnikovs møte med journalistene, ble mye ny informasjon om terrorangrepet på Crocus Rådhus kringkastet i går på de russiske statlige TV-nyhetene, og analyseprogrammet Seksti Minutter.

Spesielt fikk vi vite at de siste dagene av februar og de første par dagene av mars var to av de fire angriperne i Istanbul. Avgangen og ankomsten til en av dem på en flyplass i Moskva ble tatt opp på video. Vi ble fortalt hvilke hoteller de bodde på, og selfiene og andre bilder tatt i Istanbul ble vist. Det er fortsatt ikke klart hvem de møtte i Tyrkia. Tidspunktet i seg selv er imidlertid veldig viktig, fordi de returnerte til Moskva for å utføre et terrorangrep den 8 mars, den internasjonale kvinnedagen, en viktig dag i Russland. Hadde de gjort det den dagen, ville effekten vært katastrofal for presidentvalget i Russland én uke senere.

Seksti Minutters analyse fastslo imidlertid at de russiske sikkerhetstiltakene 8. mars var for omfattende til at terroroppdraget kunne lykkes, og USA bestemte seg for å avlyse operasjonen. Scenariet som ble utforsket på talkshowet Kveld med Vladimir Solovjov, er at ukrainerne bestemte seg for å fortsette med terrorangrepet en uke etter det russiske presidentvalget.

Som vi har observert gjentatte ganger de siste to årene, så har Putin vist måtehold og tilbakeholdenhet, og har motstått handlinger som kan utløse WWIII. Det er helt klart slutt på nå, når hans egen FSB-direktør utpeker USA og Storbritannia som planleggerne av det største terrorangrepet i Russland på 20 år.

Fra Global Research, publisert 28 mars 2024.
Oversatt fra engelsk og forkortet av Northern Light. Linker i originalartikkelen.

Gilbert Doctorow er en uavhengig politisk analytiker med base i Brussel. Han er utdannet magna cum laude ved Harvard College og har en doktorgrad i russisk historie.
Originalartikkel: «Bombshell. Who Was Behind the Crocus City Hall Terrorists? Statement by Alexander Bortnikov, Director of Russia’s FSB»

Forsidebilde: Lexica


Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar