Derimot: Oppstått fra de døde? NKP stiller liste i Bergen.

Derimot.no

derimot.no:

Et spøkelse går over Europa.

Av Knut Lindtner

Dette skrev Karl Marx og Friedrich Engels i Det Kommunistiske Manifest som kom ut i februar 1848. Dette manifester ble et kampskrift for alle utplyndrete og undertrykte mennesker og førte til Pariser-kommunen som var forløperen til Den store Russiske Revolusjonen ledet av av Lenin.

Karl Marx er fortsatt aktuell og aktualiteten vokser i takt med forverringen av levekårene i vår del av verden.

Etter sammenbruddet av Sovjetunionen i 1991 har det også gått nedover med den kommunistiske bevegelsen over store deler av Europa. Det samme har vært tilfelle i Norge. Norges Kommunistiske Parti har ikke vært synlig på lang tid.

Men nå skjer det åpenbart noe – i det minste i Bergen. På den felles store valgboden på Torgalmenningen hvor alle partier som stiller liste til dette valget dukket også NKP opp med nye medarbeidere og egen bod.

Stemningen virker også optimistisk da jeg snakket med dem. Som tidligere medlem (ekskludert) er det alltid artig å få høre om hvordan stemningen er. Og det var påfallende god, må jeg si. De fem jeg har truffet der er alle nye medlemmer og det er ikke tilfeldig er mange kommet fra partiet Rødt etter vedtaket om våpen til den korrupte, udemokratiske og fascistisk infiserte ukrainske regjeringen.

Alle partiene som stiller til valg lover bedre kommunale tjenester, og det gjør også NKP. Men handlingsrommet er begrenset på grunn av økonomien. Det vet alle som driver kommunalpolitikk. NKP i Bergen skiller seg imidlertid fra alle de andre partiene i en sak. Det er holdningen til krig/fred-spørsmålet. De vil ha forhandlinger mellom Russland og Ukraina og ingen flere norske våpen til krigen.

Dette spørsmålet tror jeg gjør NKP til et alternativ for noen ved dette valget. Det er faktisk det eneste uttalte fredspartiet som stiller til valg.

Og ingen kan beskylde dem for å være korrupte. Det er også noe i disse tidene med mistanker om innsidehandel med aksjer. Reine idealister er noe landet trenger.

Forsidebilde: Knut Lindtner

Les artikkelen direkte på derimot.no