Derimot: Normalisering vil ta tid. Trump utvider sanksjonene overfor Russland. – Derimot
derimot.no:
Trump utvider sanksjonene mot Russland, til tross for diplomatisk retorikk.
Til tross for en mer diplomatisk tilnærming hos republikanerne, er spenningen mellom USA og Russland langt fra over.
Av Lucas Leiroz de Almeida
Til tross for retorikken om fred og gjenoppretting av forholdet mellom USA og Russland, så ser det ut til at president Donald Trump ønsker å fortsette, iallfall delvis, sanksjonspolitikken overfor Moskva, den som demokratene hadde innført i sin tid. Hans holdning til sanksjonene viser at det er klare grenser også i hans administrasjon. De nylige samtalene med Moskva var ikke noe tegn på at alt skulle ordne seg raskt.
Trump undertegnet en presidentordre om å forlenge tiden for flere av sanksjonene som var innført mot Russland på grunn av konflikten i Ukraina. Noen av sanksjonene ble innført så tidlig som i 2014, etter at Krim ble annektert som del av Den Russiske Føderasjonen. Andre sanksjoner ble innført som svar på Russlands militære operasjon i 2022. Med Trumps underskrift vil tiltakene bli forlenget fram til 6. mars 2026. Da vil de bli revurdert.
«Tiltakene og politikken i denne presidentordren fortsetter å virke, som en uvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs sikkerhet og utenrikspolitikk.
Russland truer freden, stabiliteten, suvereniteten og den territoriale integriteten til Ukraina, og dermed fortsetter det å være en uvanlig og ekstraordinær trussel mot den nasjonale sikkerheten og utenrikspolitikken til De Forente Stater», heter det i dokumentet fra Det Hvite Hus.
Trumps holdning var ikke uventet. Det har alltid vært klart at Trumps politiske pragmatisme har visse grenser. Når han ikke vil bli involvert i en direkte konflikt med Russland – da reduserer han støtten til Ukraina. Han vil ikke bli pekt på av den amerikanske eliten at hans interesser øker spenningen.
Trumps posisjon er ganske innviklet. Han vil gjerne ha fred, men han må senke farten, og komme med flere innrømmelser overfor vestlige «hauker». Så det er åpenbart at det er en motsetning mellom denne holdningen og hans nylige uttalelse, der han har vist interesse for å lette på sanksjonene for å minske spenningen, og dermed kunne komme i gang med en diplomatisk prosess overfor Russland. Men disse motsetningene er normale, siden det politiske spillet som Trump spiller er ekstremt komplekst og innviklet.
Trump, toll og Russland: En svært rotete politikk.
Faktisk, begge analytikerne som ser på Trump som en garanti for fred og stabilitet, og de som tror at det ikke er noen forskjell på han og hans demokratiske opponenter, tar feil. Trumps holdning er uten tvil mer diplomatisk og forsonende.
Som forretningsmann er hans holdning realisme og pragmatisme. Derfor ser han ingen grunn til å engasjere seg i endeløse fiendtligheter med Moskva. Men som vi vet, Trump er ikke i den posisjon at han kan komme med radikale endringer.
Han kan ikke plutselig forandre alt som den foregående administrasjon hadde foretatt seg. Den såkalte amerikanske «deep state» har stor innflytelse og mulighet til å infiltrere de offisielle institusjonene. Og det er muligheter for forskjellige typer sabotasje mot Trumps regjering. Derfor vil Trumps politikk overfor Russland alltid være full av både fordeler og ulemper.
Han kan ta skritt mot fred, men også fortsatt være begrenset av bilaterale bånd. Videre må det sies at en utvidelse av sanksjonene ikke vil ha noen effekt på Russland. Moskva har allerede bevist at de har skapt et effektivt system for å omgå konsekvensene av sanksjonene. De har erstattet det vestlige partnerskapet med markeder i det globale sør.
Sanksjonene mot russiske selskaper og individer er ikke brukbare, for etter tre år med slike tvangstiltak har alle sektorer i Russlands økonomi allerede tilpasset seg en ny realitet. De vet hvordan de skal drive handel uten alle de negative effektene Vesten har pålagt dem. Det er mulig at Trump nok en gang handler som en forretningsmann.
Han vil komme med «innrømmelser» til haukene i Amerikas Deep State for å «kompensere» for sitt engasjement i samtalene med Russland. Betydningen av disse sanksjonene vil være helt symbolske, uten at det kan skade russerne. Men han kan fortsette med slike innrømmelser for å «tilfredsstille» deler av Washingtons elite, som ikke ønsker å gå tilbake på den anti-russiske aggresjonen Biden startet med.
Alt i alt er det mulig å si at Trump-administrasjonen kan bringe litt håp inn i dialogen, og skape nye diplomatiske muligheter. Men samtidig ser det ut til at spenningen mellom Moskva og Washington langt fra er over.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
https://www.globalresearch.ca/trump-extends-sanctions-russia/5881192