Derimot: Nasjonal sjølråderett?Stortinget lar Norges Bank styre landet. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Hvorfor reagerer ikke Stortinget overfor Norges Bank?

Av Arild Haglund

Hvorfor reagerer ikke «de folkevalgte i Stortinget» på at Norges Bank lar norsk valuta svekkes til det samfunnsskadelige?

Det er nok av plasser å se til for å bli bekymret. Eksempelvis – i USA er de endog så bekymret for dollaren at de uærbødig påpeker at føderasjonens ledende økonomirådgiver (Jared Bernstein) slett ikke har økonomiutdanning. Bernstein er visstnok notorisk dyktig med kontrabass(!)

Denne unnfallenheten hos stortingsfolket har fått meg til å gruble: Er det noe galt med den norske forfatningen?

For vel 200 år siden var min tipp-tipp-tipp-oldefar i Hedalen en av anførerne i de såkalte «bondeopløpene 1818». Forsøket tok sikte på å fjerne Stortinget som dyttet mesteparten av statsbyrdene over på allmuen.
Den gang var maktfordelingsprinsippet mer reindyrket. Kongen (Bernadotte) var derfor i sin fulle rett til å benåde opprørslederne, og helte dermed «olje på ei urolig overflate»
I våre dager eksisterer knapt lenger det fordum så tiljublete skillet mellom den lovgivende/bevilgende og den utøvende makt.

Sitter makta her, eller i EU, Nato og Norges bank?

Derfor spiller det tydeligvis ingen rolle lenger hvem som sitter på Stortinget.

(Ikke uten skadefryd konstaterer jeg at igjen er Bernadotte på den norske tronen. Det sørget daværende kronprins Olav for ved sitt ekteskap med svenske prinsesse Märtha i 1929). 

Makta er for lengst overlatt til departementene med hele sitt teknokratiske tåkeleggingsapparat!
«Parlamentarismen» som fikk gjennomslag i 1884, visket ut mye av skillet mellom Storting og Regjering. I den påfølgende uoversiktlighet er det ikke rart at «embetsverket» har fått altfor stor makt!

Hvis den norske finansministeren skulle ha et «valgspråk» så kan vel følgende passe: «Etter oss kommer syndfloden.»

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: Taneli Lahtinen

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar