Derimot: Kritiserer andre for import av russisk energi.USA kjøper selv russisk uran. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

USA kritiserer Ungarn for å kjøpe russisk gass, men selv kjøper USA uran fra Russland.

Av Dénes Albert.

David Pressman sa at med det fortsetter Ungarn å støtte Russlands krig mot Ukraina, men han bør se nærmere på hva hans egen nasjon gjør. Under utenriks- og handelsminister Péter Szijjártós nylige besøk til St. Petersburg International Economic Forum, benyttet USAs ambassadør i Ungarn David Pressman anledningen til å starte nok et angrep på Ungarns konservative regjering.

David Pressman

«Ungarns utenriksminister foretar sin åttende tur til Russland siden Putins invasjon av Ukraina. Ungarns regjering sier at det er «fredens parti», mens de fortsetter å stå sammen med Putins krigsparti. Ungarns avhengighet av russisk energi er farlig og unødvendig», skrev Pressman i et Facebook-innlegg torsdag.

«Minister Szijjártó har rett: energidiversifisering er ikke et spørsmål om ideologi, men et spørsmål om fysikk. Fysikkens lover i Ungarn er ikke annerledes enn fysikkens lover i hvert enkelt land av Ungarns EU-partnere, som alle har valgt å redusere avhengigheten av Putin», sa Pressman.

Den ungarske nyhets- og meningsportalen Mandiner påpekte dobbeltmoralen i Pressmans uttalelse, og påpekte at «Pressman ser ikke ut til å være plaget av det faktum at Amerika finansierer den russiske krigen på samme måte, siden handelen med uran mellom USA og USA Russland foregår fortsatt bak kulissene».

USA vedtok et lovforslag i forrige måned som forbyr kjøp av uran fra Russland til tross for at krigen har pågått i over to år, men lovforslaget vil bare gradvis fase ut disse kjøpene i løpet av årene, noe som betyr at USA vil støtte Russlands krig i Ukraina i årene som kommer.

I fjor beregnet RIA Novosti, basert på data fra US Bureau of Statistics, at USA i første halvdel av 2023 kjøpte ikke mindre enn 416 tonn anriket uran fra Russland under krigen, 2,2 ganger de 188 tonnene som ble kjøpt inn året før.

Innen Europa fortsetter russisk energi å strømme til flere EU-land. LNG-eksporten til kontinentet steg opp igjen i 2024, og viste en økning på 5 prosent fra år til år i første kvartal. De største importørene i 2023, ifølge DW News, var Frankrike, Spania og Belgia. Østerrike har også vært i søkelyset, med OMV Group kontrakt med russiske Gazprom frem til 2040.

Titan er et grunnstoff med atomnummer 22 og atomsymbol Ti. I ren form er det et sølvhvitt metall som har stor industriell betydning. (Fra Wikipedia)

I mellomtiden har Frankrikes president Emmanuel Macron arbeidet hardt for å sikre at sanksjoner mot russisk titan aldri kommer til å bli iverksatt, ettersom slike sanksjoner vil skade hans eget lands innenlandske produsenter, spesielt innen luftfartsindustrien, ifølge en fersk Reuters-rapport.

Ungarn har også planer om å fase ut sin avhengighet av russisk energi i løpet av de kommende årene, og har allerede redusert sin avhengighet. For eksempel vokser Ungarns solenergiindustri med stormskritt, og produserer nå 18 prosent av landets energibehov. Ungarn står imidlertid overfor en rekke utfordringer som gjør det langt vanskeligere enn USA å gå bort fra russisk energi – og ikke bare på grunn av Ungarns geografiske nærhet til Russland.

For det første er hele Ungarns infrastruktur innrettet for bruk av russisk olje, og å bytte raffinerier for å raffinere andre typer olje tar tid og penger. For det andre mangler Ungarn innenlandske energikilder som USA har, som store forekomster av naturgass, kull og olje. Selv med USAs enorme naturressurser og teknologiske fordeler over land som Ungarn, er USA fortsatt helt avhengig av russisk uran, ettersom USA har flere atomkraftverk enn noen nasjon i verden. Og Ungarn har ikke havner for å motta store mengder flytende naturgass fra andre land, uten å pådra seg store transittavgifter gjennom andre nasjoner.

Fra ReMix News, publisert 7 juni 2024.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: US ambassador slams Hungary for relying on Russian energy, but the US remains a huge buyer of Russian uranium.

Forsidebilde: Lexica

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar